Proslava patrona Sarajevske provincije SMI, dana smrti J. Stadlera i otvaranje godine jubileja

Proslava patrona Sarajevske provincije SMI, dana smrti J. Stadlera i otvaranje godine jubileja

Petak, 8. 12. 2017.

U petak, 8. prosinca 2017. god. svečanim euharistijskim slavljem u sarajevskoj prvostolnici, vrhbosanska je nadbiskupija proslavila svoj drugotni patron, svetkovinu Bezgrešnog začeća BDM, pod čiju ju je zaštitu, prije 135 godina stavio prvi vrhbosanski nadbiskup, sluga Božji dr. Josip Stadler, koji se prije 99. godina (8. 12. 1918.) preselio u vječnu Domovinu.


Patron Provincije proslavile su sestre Služavke Maloga Isusa iz Sarajeva na čelu s provincijskom glavaricom s. Marija Anom Kustura, čemu su se pridružile vrhovna glavarica Družbe s. M. Radoslava Radek i provincijska glavarica iz Splita, s. M. Anemarie Radan.

Euharistijsko slavlje u 10.30 sati predslavio je nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić uz suslavlje mons. Luigia Pezzuta, Ap. Nuncija u BiH, mons. Giuseppea Trentadue, tajnika Ap. Nuncijature, mons. Luke Tunjića, generalnog vikara vrhbosanske nadbiskupije, kanoniká stolnog kaptola, brojnih svećenika te asistenciju bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa. Uz veći broj sestara Služavki Maloga Isusa, slavlju su prisustvovali hodočasnici Prijatelja Maloga Isusa iz župe Presvetog Srca Isusova iz Prozora, vjernici sarajevskih župa i djeca Stadlerova dječjeg Egipta.

Na početku Misnog slavlja postulator kauze sluge Božjeg nadbiskupa Stadlera, mons. Pavo Jurišić uputio je prisutnima pozdravnu riječ te istaknuo da je predstojeća godina sjećanja na duhovnu baštinu sl. B. Stadlera prigoda za razmišljanje o tome što je on učinio za mjesnu Crkvu vrhbosansku i za hrvatski narod, kao i za hodočašća na njegov grob u sarajevskoj katedrali.

Nadbiskup Puljić je u prigodnoj propovijedi, tumačeći misna čitanja rekao da se ulaskom grijeha u ovaj svijet u čovjeka uvukao strah i potreba da se krije od Boga, ali da Bog traži i čeka izgubljenoga čovjeka. Prvom čovjeku, istjerujući ga iz Raja, Bog je obećao da će doći žena između koje i Zloga će se uspostaviti neprijateljstvo i čiji će porod satrti zmiji glavu. "Tad je to obećanje nastalo", kazao je kardinal Puljić ističući da ovom svetkovinom slavimo upravo to, da je Bog sačuvao Mariju od prvog grijeha u samom začeću, te je tako pripravo za rođenje svoga Sina, odnosno kako bi upravo po njoj uzeo "ljudsko tijelo koje će biti žrtva za spas svijeta. Za nas je jako važno shvatiti da Bog nikad čovjeka ne odbacuje. Kad sagriješimo, čovjek je Bogu okrenuo leđa, ali Bog ga čeka i Bog ga traži. I zapravo to nam daje snagu povjerenja da se vratimo Bogu i da mu kažemo svoje 'da', poput Marije", kazao je kardinal Puljić podsjetivši da je upravo sl. Božji Stadler Vrhbosansku nadbiskupiju posvetio prvo Srcu Isusovu, potom Bezgrešnom začeću BDM, a onda i sv. Josipu. "On je dobro shvatio što znači neprijateljstvo koje će Bog staviti između žene i Zloga. Mi ne možemo biti bezgrješni jer nosimo posljedice istočnoga grijeha, iako je on očišćen krštenjem, ali nosimo posljedice. Ta posljedica se očituje u našoj sklonosti na grijeh. Ali možemo vjerom, molitvom i pokorom postići da i mi uspostavimo neprijateljstvo, kao djeca Božja, prema Zlome". Potaknuo je stoga sve da, nadahnjujući se upravo primjerom sl. Božjega Stadlera, postanemo svjesni "korijena na kojim smo nikli, kojim živimo i kojim se danas ostvarujemo". Kazao je i da je ustanovljenjem redovničke družbe, čije je članice uputio da služe upravo Malom Isusu po čovjeku u potrebi, sl. Božji Stadler "pokazao da ima srca za čovjeka". "Ujedno želim da svi mi shvatimo ljepotu spasenja“ kazao je nadbiskup. „Mi nismo dovoljno zahvalni Bogu za dar vjere, za to što smo djeca Božja. Ne daj, Bože, one kušnje i krize, bez vjere, jer to su strašne kušnje. Bog nam je darovao da možemo vjerovati, da se u Boga možemo pouzdavati i da možemo hrabriti svoju vjeru slaveći Euharistiju i primajući svetu pričest", rekao je kardinal Puljić dodavši da smo upravo pristupajući sakramentu pričesti najsličniji Mariji kada je nosila Isusa iz Nazareta do Betlehema i iz Nazareta u Elizabetino selo Ain Karim. "To smo mi, koji Isusa nosimo u ovu našu stvarnost. Betlehem je svako mjesto, Ain Karim je svako mjesto gdje čovjek treba mene kao čovjeka, kao kršćanina, kao katolika, kao vjernika... I zato želim da u nama ovo slavlje Bezgrješnog začeća probudi to dostojanstvo djeteta Božjega“. Na kraju propovijedi kardinal Puljić je potaknuo da u ovoj svetkovini prepoznamo da smo postali dionici Božjeg obećanja prvom čovjeku te da se, iako ne možemo biti bezgrješni, ipak možemo hrabro oduprijeti grijehu i u sebi otvoriti srce Božjoj ljubavi, dozvoliti joj da nas nađe i ispuni svojom milošću.

Na kraju sv. Mise nadbiskup je pozvao sve prisutne da pođu na grob sluge Božjega Josipa Stadlera te da zajedno izmole molitvu za njegovo proglašenje blaženim.

Slavlje i zajedništvo je nastavljeno u provincijalnoj kući u samostanu Egipat kroz okrjepu, pjesmu i druženje.

Neka Gospodin usliši naše molitve, po svojoj svetoj volji, te nam dadne milost da u svemu što jesmo činimo samo što je njemu milo.

s. j

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve