Proslava redovničkih zavjeta sestara Služavki Malog Isusa Sarajevske provincije

Proslava redovničkih zavjeta sestara Služavki Malog Isusa Sarajevske provincije

Ponedjeljak, 15. 8. 2022.

Uoči proslave svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije, 14. kolovoza 2022., u crkvi Imena Marijina u Gromiljaku, svečano Euharistijsko slavlje u prigodi proslave obnove redovničkih zavjeta sestara Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije i ulaska u prvu godinu novicijata predvodio je fra Tomislav Kraljević, prior dominikanskog samostana u Dubrovniku.

Prije početka Svete Mise, pod kojoj su četiri sestre juniorke; s. M. Nikolina Džavić, s. M. Pia Pilić, s. M. Rita Oborović i s. M. Mihaela Martinović obnovile redovničke zavjete na godinu dana, u samostanskoj dvorani je, u nazočnosti sestara, obavljen obred ulaska u prvu godinu novicijata postulantice Nikoline Cvitanović, te je tim činom postala sestra novakinja. Nikolina Cvitanović, koja je dvije godine praćena na putu formacijskog sazrijevanja, primljena je u novicijat Družbe koju je ustanovio prvi Vrhbosanski nadbiskup Josip Stadler. Obred ulaska u novicijat je predvodila provincijska glavarica s. M. Ana Marija Kesten.

U 11:00h,  uz nazočnost većeg broja vjernika i sestara Služavki Maloga Isusa, započelo je sveto Euharistijsko slavlje, koje je liturgijskim sviranjem i pjevanjem uzveličao vlč. Marko Stanušić. U prigodnoj propovijedi otac Tomislav je, osvrnuvši se na evanđeoski odlomak Lk 12,49-53, rekao kako; „Evanđelje nije slatka vodica, nego i žrtva ljubavi koju prinosimo služeći bratu čovjeku, te time živimo u Božjoj prisutnosti svaki dan.“ Evanđelje je vatra koju je Bog po svome sinu Isusu Kristu dao da ga živimo i po njemu rastemo. Vatra je, kako fra Tomislav navodi, simbol Boga i njegove ljubavi, simbol Boga koji je bio prisutan u gorućem grmu kada se ukazao Mojsiju davši mu Deset Božji zapovijedi. Ta vatra, taj oganj koji je On došao baciti na zemlju je simbol Kristove ljubavi prema čovjeku. Isus je došao zapaliti ljudska srca ognjem svoje ljubavi. Ta vatra je Duh Sveti, to je Božja snaga koja nam je darovana. I upravo taj oganj Krist pali u ljudskim srcima. Isus je preko svojih dvanaest apostola zapalio vatru u srcima mnogih ljudi. Njegova muka i smrt su najveći potencijali vatre. Isus je uronio u svoju smrt i patnju kako bi čovjeka doveo do Života. „Jedino je Bog naša snaga, jedino Bog može dati čovjeku novi život koji je blagoslovljen i življen na način da je ispravan u Bogu i onom daru vjere kojega je primio.“

Nakon prigodne homilije četiri sestre juniorke su obnovile redovničke zavjete i Bogu zahvalile za 60. obljetnicu zavjetovanja s. M. Simonete Lovrić, koja na žalost iz određenih razloga nije bila prisutna na proslavi.

Po završetku svete Mise, provincijska glavarica s. Ana Marija je izrazila zahvalu Bogu za primljene milosti, svim sestrama na sestrinskom i molitvenom zajedništvu, te predvoditelju duhovnih vježbi i svetog Euharistijskog slavlja, ocu Tomislavu Karaljeviću.

Duhovna radost je nastavljena u „Kući Navještenja,“ u kojoj se okupio veći broj sestara. Okupljene u duhu zajedništva oko „stola“ koji je fizički i duhovno nahranio svaku sudionicu duhovnih vježbi i svečanog slavlja obnove zavjeta i primanja u prvu godinu novicijata, izrazile su zahvalu Bogu za svaki primljeni dar Božje ljubavi i brige. Molitve, pjesme, osmijeha na licima sestara, nije nedostajalo. Taj dan vatra ljubavi je zahvatila srce svih. Druženje nakon svečanog ručka, sestre su nastavile pohodom bolesnih sestara u Samostanu sv. Josipa u Vitezu, koje upravo iz toga razloga nisu bile u mogućnosti pridružiti se slavlju. Posjeta mlađih sestara i sestre Provincijalke jako je razveselio starije sestre. To je uistinu prava ljepota redovničke obitelji i sestrinstva. Dobri Bog neka blagoslovi svaku sestru koja živi za Maloga Isusa prepoznavajući ga u obličju malog i neznatnog čovjeka.

S. M. Mihaela Martinović

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve