Proslava svetkovine Srca Isusova u Zagrebačkoj provinciji SMI

Proslava svetkovine Srca Isusova u Zagrebačkoj provinciji SMI

Petak, 24. 6. 2022.

U petak, 24. lipnja 2022. godine, u provincijalnoj kući, samostanu „Antunovac“, svečano je proslavljena svetkovina Presvetog Srca Isusova, zaštitnika Zagrebačke provincije Presvetog Srca Isusova i Marijina sestara Služavki Malog Isusa. Za ovogodišnju proslavu pripremali smo se trodnevnicom koju je vodio generalni vikar Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj don Marko Medo.

            Prvog dana trodnevnice, don Marko nam je približio Presveto Srce kao uzor srca koje suosjeća govoreći: „Božje srce drhti od suosjećanja. U proslavi Presvetog srca Isusova, Crkva stavlja pred nas ovaj misterij, misterij srca Boga koje je osjetljivo (ganuto, dirnuto) i koje izlijeva svu svoju ljubav na čovječanstvo. Jedna misteriozna ljubav, koja nam se u tekstovima Novog Zavjeta objavljuje kao neizmjerna težnja Boga prema čovjeku. Ne odustaje pred nezahvalnošću niti čak pred odbacivanjem od naroda kojeg je sam izabrao. Doista, s beskrajnim milosrđem, on šalje svog Jedinorođenog Sina na Svijet kako bi mogao preuzeti na sebe sudbinu (teret) uništene ljubavi. (…)Njegovo Božansko Srce poziva dakle i naše srce na suosjećanje, poziva nas da iziđemo iz nas samih, da odbacimo naše ljudske sigurnosti i prepustimo se Njemu, slijedeći njegov primjer, kako bi od nas samih učinio dar bezgranične ljubavi koja suosjeća i sagiba se nad patnjom čovjeka.“ zaključio je don Marko.

            Drugog dana promišljali smo o probodenom Srcu Isusovu izvoru Krštenja i Euharistije.  „Sveti Ivan nam pripovijeda da je jedan vojnik s kopljem probo Isusov bok i iz otvorenog boka, iz njegovog probodenog srca, potekla je krv i voda (usp. Iv 19, 34). U ranoj Crkvi u ovome su vidjeli simboliku Krštenja i Euharistije koji proizlaze iz probodenog srca Isusova. Isus svojom smrću  sam postaje izvor. (…) On je izvor žive vode. Iz njega izvire velika rijeka koja u Krštenju daje plod i obnavlja svijet; velika rijeka žive vode, njegovo Evanđelje koje zemlju čini plodnom. (…) U Krštenju Gospodin čini od nas, ne samo osobe svjetla, nego također izvore iz kojih proizlazi živa voda. (…) Isusov život, njegova vjernost Ocu ne može se bolje izraziti od ovoga kako je njegovo srce bilo čvrsto usidreno u Bogu. (…) Molimo Gospodina, koji nam je darovao milost Krštenja i Euharistije, da možemo uvijek biti izvor vode čiste, svježe, iz koje izvire vrelo njegove istine i ljubavi!“, pozvao je don Marko.

            „Večeras tražimo i molimo za milost iskustva Boga unutar Božjeg srca, koje je u smrti bilo probodeno kopljem rimskog vojnika. Da, njegovo srce je otvoreno za nas i time nam je otvoreno srce samog Boga. Božja Riječ nas želi uvesti u govor srca Isusova, koji govori iznad svega o Bogu koji je pastir (…) Sveto pismo kaže: “Sam ću potražiti ovce svoje i sam ću ih pasti” (Ez 34, 11). Bog uzima osobno brigu o meni, o nama, o čovječanstvu. Nisam prepušten samom sebi, izgubljen u svemiru i društvu u kojem se osjećam svaki dan sve više izgubljen i dezorijentiran. On vodi brigu o meni. On nije daleki Bog, za koga bi moj život značio premalo ili ništa (…) Bog me poznaje i Bog se brine za mene.“ posvjestio nam je don Marko trećeg dana trodnevnice.

            Na samu svetkovinu Srca Isusova, okupili smo se na svečanu svetu Misu koju je u kapelici samostana „Antunovac“ također predvodio generalni vikar Vojnog ordinarijata u RH don Marko Medo te nam progovorio o „skandaloznoj Božjoj ljubavi“.

„Današnja svetkovina Presvetog Srca Isusova kao da nas želi poučiti da vjerovati u Krista znači prihvatiti njegovu krotkost, strpljivost, slabost… koje su posljedica beskrajne ljubavi. Mi bi smo ga htjeli jakog, silnog i ponosnog kao što su to ljudi, ali On nikad neće biti silnik jer je njegova snaga ljubav. Današnje Evanđelje (Lk 15,3-7) može se nazvati „skandal o Božjoj dobroti“ na kojem su se divili, dive se i divit će se vjernici i nevjernici, ono najbolje otkriva Srce našeg Spasitelja.“ istaknuo je don Marko u propovijedi.

Govoreći tako o slabostima našega Spasitelja, don Marko nas je pozvao „Neka i nama ovo bude ponajprije poticaj i poziv na djelovanje u duhu očeve dobrote i ljubavi. A prije toga potrebno je prihvatiti izazov ove Isusove revolucije: Prestani misliti na sebe i bit ćeš ponizan, strpljiv i velikodušan.

Radosna srca proslavile smo zaštitnika naše Zagrebačke provincije. Na slavlju su se kroz sve dane okupljale sestre iz različitih kuća naše provincije, na čelu s časnom majkom s. M. Marijom Banić i sestrama iz generalne uprave. Svojom prisutnošću na samu svetkovinu Srca Isusova počastila nas je i naša dobročiniteljica gđa. Agneza Szabo, a na poseban način svojim su nas dolaskom obradovale sestre sarajevske provincije, misionarke na Haitiju – s. M. Liberija Filipović i s. M. Ana Uložnik

s. M. Martina Vugrinec

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve