Proslava Velikog Tjedna i Uskrsa  na Haitiju u misiji sestara Služavki Maloga Isusa

Proslava Velikog Tjedna i Uskrsa na Haitiju u misiji sestara Služavki Maloga Isusa

Srijeda, 27. 4. 2022.

Brzo nam je prošlo korizmeno vrijeme u kojem smo naše dane živjeli kroz molitvu i dobra djela ljubavi, te post i pokoru. Svakodnevno smo susretali Krista patnika u bolesnima, gladnima, napuštenima… Ti susreti su nas oplemenili, a srcu su davali posebnu radost koju niti jedno ljudsko biće ne može dati čovjeku doli Krist.

Došao je i VELIKI TJEDAN kojeg smo započeli na CVJETNICU. Tradicija u župi Petit Goâve je da se blagoslov palminih grana obavlja u dvorištu sestara Kćeri Mudrosti. Sestre su lijepo dekorirale dvorište u kojem se okupio velik broj vjernika. Nakon blagoslova palminih grana svi zajedno smo se uputili u procesiji pjevajući do 'župne crkve' gdje se nastavilo sa svetom misom i čitanjem Muke Gospodnje.

VELIKI UTORAK je bio posebno radostan i povijesni dan za vjernike južnog dijela Nadbiskupije Port-au-Prince jer  je u župi svete Ruže Limske-Leogane  nadbiskup mgr. Max Leroy Mesidor slavio misu posvete ulja zajedno sa pedeset svećenika iz tri dekanata i velikim brojem vjernika. Nadbiskup je ove godine napravio iznimku te je anticipirao i slavio misu posvete ulja u župi Leogane zbog nesigurnosti i učestalih kidnapiranja na prometnici koja spaja glavni grad i južni dio Nadbiskupije. Okupio se veliki broj vjernika iz svih župa južnog dijela Nadbiskupije koji inače nisu u mogućnosti sudjelovati. Kako bi izrazili svoju radost i zahvalnost Gospodinu vjernici su donijeli jako puno prikaznih darova. Sve najbolje su donijeli iz svoga vrta kako bi zahvalili Gospodinu na ovom danu, te obdarili Nadbiskupa koji je te darove podijelio župnicima sa siromašnih župa. Nadbiskup mgr. Mesidor je  na veliki četvrtak u glavnom gradu slavio misu posvete ulja sa drugim svećenicima.

VELIKA SRIJEDA – dan bolesnika u našoj župi. Zajedno sa članovima pastorala bolesnika išle smo po bolesnike, te ih nakon sv. Mise vratili njihovim kućama. Bolesnici su bili radosni da je danas njihov dan. Najprije su se malo podružili te okrijepili keksima i pićem. Nakon tjelesne okrjepe uslijedila je duhovna okrjepa kroz sv. ispovijed, bolesničko pomazanje i sv. Misu.

VELIKI ČETVRTAK – Predvečer je slavljena svečana sveta misa Večere Gospodnje s obredom pranja nogu dvanaest vjernika. Prije podne mi sestre sa članovima liturgijskog odbora smo priredile 'Gecemanski vrt' u župi, gdje je nakon mise Večere Gospodnje pohranjeno Presveto. Neposredno nakon toga vjernici su se izmjenjivali i u tišini molili u 'Gecemanskom vrtu'.

VELIKI PETAK – dan molitve, posta, pokore i žrtve!

Ove godine smo imali još jednu lijepu novost. Po prvi puta su se spojile župe Viale, L'Acile i Petit Goâve te zajedno molile križni put. Vjernici iz sve tri župe su se skupili ispred župne crkve u Viale  u šest sati ujutro odakle je krenuo križni put koji je bio lijepo animiran molitvom, razmatranjima, pjesmom, i scenskim prikazom svih postaja. Tisuće vjernika je hodočastilo s Isusom oko osam kilometara pješice kako bi svoje patnje, boli i neizvjesnosti sjedinilo s Isusovim. Posebno smo molili za Haiti i haićanski narod kako bi Isus podario izlaz iz teške socijalno-ekonomske i sigurnosne situacije u kojoj se nalazi zadnjih godina. Putem se je  povećavao broj vjernika. U molitvi smo nosile i sve naše drage sestre, rodbinu, prijatelje i dobročinitelje. Naši siromasi su bili posebno radosni jer se dvanaesta postaja križnog puta molila ispred Azila. Pobožnost ovog križnog puta je završila oko podne u velikom gradskom parku Petit Goâve.

U tri sata poslijepodne smo se ponovno okupili u župnoj crkvi  na obredima Velikog Petka. Poklonili smo se Križu iz kojeg proizlazi naš spas. Nakon obreda u tišini smo se razišli.

VELIKA SUBOTA – dan velike tišine i molitve. Taj dan smo provele u molitvi i pripremi naših siromaha za Uskrs. Došli su nam pomoći mladi i djeca iz grupe Kiwo. Nakon što smo uredili Azil, te štićenicima pomogli u njihovim potrebama zajednički smo obojili jaja. Djeci je to bila radost jer po prvi puta u životu to rade. Obdarili smo ih šarenim jajima koje su sami ukrasili i time im uljepšali dan.

Navečer u dvadeset i dva sata u 'župnoj crkvi' je započeo obred Vazmenog bdijenja. U ovoj noći svećenik je blagoslovio vodu kojom je kršteno troje odraslih. Svi vjernici su tu večer donijeli boce i bidone vode da se blagoslove. Kako je kod nas običaj posvetiti jelo, tako je kod njih običaj blagosloviti vodu. Tu večer desetak odraslih primilo je sakrament prve pričesti. Posebno dirljiv trenutak je bio kad je crkva u sav glas svim srcem zapjevala Gloriju. Zaista velika i radosna noć u kojoj smo dočekali Uskrsloga.

USKRS! Aleluja Uskrsno je naš dragi Isus koji je donio mir nama i cijelom svijetu. Radost Uskrsa smo proslavile i na svetoj misi u pola devet. Nakon ove mise smo se uputile u Azil čestitati Uskrs štićenicima i siromasima na cesti. Njih smo obdarili prigodnim poklonima i obojanim jajima. Ova gesta naše pažnje im je izmamila radost u srcu i osmijeh na licu. Radost nam ispuni srca kad vidimo njihova radošću ozarena lica.  Kako je malo potrebno da osjete da su i oni ljubljena djeca Božja.

USKRSNI KVIZ MLADIH! Već drugu godinu pastoral mladih župe Petit Goâve je organizirao kviz za mlade. Od više sudionika koji su se natjecali šest mladih je ušlo u finale koji su se u poslijepodnevnim satima na Uskrs natjecali i pokazali visoku razinu znanja.  Kviz je bio popraćen i glazbenim programom na kojem su nastupali mladi iz župe. Na završetku kviza natjecateljima su uručene nagrade. Na kraju programa naša s. Ana se u ime pastorala mladih zahvalila svim sudionicima i podupirateljima ovog lijepog programa koji je okupio mlade, te svima zaželjela sretan Uskrs.

U prigodi ovog javljanja koristimo  priliku te i vama dragi čitatelji od srca želimo sretan Uskrs sa željom da nas sve Uskrsli Spasitelj obdari radošću i trajnim mirom.

s. Liberija Filipović i s. Ana Uložnik, misionarke

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve