Proslava 173. rođendana Oca Utemeljitelja

Proslava 173. rođendana Oca Utemeljitelja

Subota, 23. 1. 2016.

U nedjelju, 24. siječnja 2016. godine, u župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu pod geslom „Milosrdan kao Otac-sluga Božji Josip Stadler“, svečano je obilježen spomen na dan rođenja i krštenja našeg Oca Utemeljitelja Sl. Božjega Josipa Stadlera. Slavlju su prisustvovale časna majka s. M. Radoslava Radek i s. M. Anamarija Kesten iz Generalne uprave, sestre naše zagrebačke provincije na čelu s provincijskom glavaricom s. M. Katarinom Penić-Sirak, sestre sarajevske provincije sa provincijskom glavaricom s. M. Admiratom Lučić te sestre splitske provincije. Pridružili su nam se i hodočasnici PMI iz Voćina te brojni župljani.


Slavlje je započelo u 10 sati u župnom pastoralnom centru, pozdravom župnika domaćina preč. Ivana Lenića koji je pozvao sve okupljene na sakramenat pomirenja kako bi mogli primiti potpuni oprost u ovoj Godini milosrđa jer je i njihova župna crkva jedna od onih u kojima je to moguće u ovoj jubilarnoj godini, te molitvenim programom u kojem se pjevala krunica Božanskom Milosrđu.

U 10.30 sati je slavljeno euharistijsko slavlje koje je predvodio sarajevski nadbiskup mons. Vinko Puljić, sa voditeljem kauze za proglašenje blaženim Sl. Božjega dr. don Pavom Jurišićem, župnikom domaćinom i drugim svećenicima. Tom prigodom je nadbiskup u homiliji potaknuo prisutne da u svom životu neprestano traže i nastoje vršiti Božju volju te vrednovati svaki ljudski život, stavljajući im pred oči primjer Sl. Božjega Josipa Stadlera. On je rođen u skromnoj brodskoj obitelji te je već kao dječak ostao bez majke, oca, brata i sestre te iskusio što znači biti siromah i sam. No u tih deset godina primio je ono temeljno na čemu je nastavio graditi svoj život-primio je vjeru u Boga. Iz nje je crpio snagu za život, postao čovjek predan u Božje ruke i otvoren traženju i vršenju volje Božje. Kada je došao u Sarajevo za nadbiskupa nije imao ništa, ali je imao čvrstu vjeru u Boga, Crkvu koju je trebalo izgraditi i srce koje voli. I to mu je bilo dovoljno da uspije u svemu što je poduzeo. U svom djelovanju, prije 125 godina, osnovao je i nas sestre Služavke Maloga Isusa koje nastavljamo njegovo djelo služenja i molimo da ga Bog uzdigne na čast oltara.

Nakon euharistije, u procesiji smo krenuli od pastoralnog centra prema župnoj crkvi u kojoj je kao spomen na krštenje Sl. Božjega Josipa Stadlera izmoljena molitva krsnog poziva te molitva za njegovo proglašenje blaženim.

Nakon svečanosti, uputile smo se na mjesto gdje je bila rodna kuća našeg Oca Utemeljitelja, a sada je njegov kip, te mu prinijele svoje molitve i zahvale.

Po povratku u Zagreb navratile smo do sestra u Brodsko Vinogorje i Slavonski Kobaš, gdje su nas sestre s ljubavlju primile i okrijepile za nastavak puta u Zagreb.

  Vijesti - Sve