Proslava 20. obljetnice Društva prijatelja Maloga Isusa

Proslava 20. obljetnice Društva prijatelja Maloga Isusa

Nedelja, 10. 5. 2015.

U Godini posvećena života i godini 125. obljetnice Družbe sestara Služavke Maloga Isusa, njihova produžena ruka - Prijatelji Maloga Isusa slave 20. obljetnicu Društva.

Na sastanku sestara animatorica Društva s Generalnom pročelnicom društva PMI – s. Ana Marijom Kesten, 7. - 9. studenoga 2014. godine, u Kući Navještenja u Gromiljaku, usvojeno je da se godišnji susret PMI sarajevske provincije i 20. obljetnica Društva obilježe hodočašćima u Gospina svetišta: 1. svibnja 2015. Gospi Olovskoj, 10. svibnja u 2015. Kraljici Mira u Hrasno i 30. svibnja 2015. Kondžilskoj Gospi, te uključivanjem u programe Crkve za Bogu posvećene osobe.


Pod okriljem Gospe Olovske

Svečanim misnim slavljem, koje je predslavio nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko Puljić uz koncelebraciju provincijala franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovre Gavrana i većeg broja svećenika, 1. svibnja 2015. u svetištu Gospe Olovske, Prijatelji Maloga Isusa  s područja  Srednje Bosne – Viteza, Gromiljaka  i Sarajeva obilježili su XVIII. godišnji susret  te proslavili 20. obljetnicu Društva. 

S mnoštvom vjernika – hodočasnika iz Vrhbosanske nadbiskupije te s redovnicima i redovnicama koji su u sklopu proslave Godine posvećenog života zahvaljivali Bogu za dar poziva i život u služenju Bogu, Prijatelji Maloga Isusa na čelu s provincijskom glavaricom – s. M. Admiratom Lučić u pratnji brojnih sestara, zahvalili su Bogu pod okriljem Majke Marije za 20 godina života i djela Društva.

Obraćajući se Bogu posvećenim osobama i laičkim udrugama, uzoriti Vinko kardinal Pulić, poticajnim i nadahnutim riječima propovijedi pozvao je da svjedočenjem u svijetu budu proročanski znak karizme Utemeljitelja koji potiče mlade da nađu Isusa, oduševe se za Isusa.  … Zato je prevažan pastoral cjelovite mladeži. Potreban je obiteljski pastoral; potreban je pastoral onih koji su stari i nemoćni, da u svojoj bolesti ne klonu duhom. Sve je to zapravo naše poslanje jer smo poslani svima donijeti Isusa poput Marije.

Prikaznim darom svijeće, za vrijeme slavlja svete mise,  PMI iz Gromiljaka u pratnji s. M. Ljilje Marinčić, i popratnom molitvom prikazali su Kristu sve kojima služe u duhu karizme sestara Služavki Maloga Isusa. Popratnu molitvu izrekla je s. M. Ljilja Marinčić: Isuse, u daru svijeće prinosimo na Tvoj oltar ostavljenu i napuštenu djecu, starce i bolesnike kojima smo poslani donositi Tvoje svjetlo i sigurnost. 

Nekada si siromasima Bosne poslao svoga slugu nadbiskupa Stadlera, a danas im šalješ njegove duhovne sinove i kćeri: sestre Služavke Maloga Isus i Prijatelje Maloga Isusa. Hvala Ti na karizmi služenja u ljubavi! Hvala za 125. godina služenja Stadlerovih duhovnih kćeri, u čijem okrilju je prije 20. godina niklo Društvo Prijatelja Maloga Isusa. Po njihovoj žrtvi i ljubavi, te po patnjama tvojih miljenika – siromaha, obdari darom služenja djecu i mlade, očeve i majke, redovnike i redovnice, da ti svi ugodimo nasljedujući Tvoju malenost.

U molitvi i jedinstvu Euharistijskog slavlja, molitvu vjernika za potrebe misionara i misionarskih područja, u ime sestara Služavki Maloga Isusa, izrekla je s. M. Ana Prkić: Gospodine, Ti želiš da se proslaviš u cijelom cvijetu. Molimo Te za naše misionare koji svijetom pronose Tvoje ime i navještaju Radosnu vijest. Udijeli im potrebnu snagu, kako bi Tobom vođeni, svjedočili Tebe. Po njihovu služenju, daruj našoj Crkvi misionarskih duša koje će Te nositi svakom ljudskom srcu, molimo Te.

Poslije slavlja svete mise predstavljene su redovničke zajednice i njima pridružene laičke udruge. Družbu sestara Služavki Maloga Isusa i Društvo Prijatelja Maloga Isusa predstavila je s. M. Manda Pršlja. Riječima koje donosim, ukratko je izložila povijest nastanka Družbe i društva Prijatelja Maloga Isusa. Naša Družba prva je i jedina nastala na mučeničkom tlu drage nam Bosne i Hercegovine, u Sarajevu 1890. godine, a utemeljio ju je prvi vrhbosanski nadbiskup sluga Božji JOSIP STADLER.  

Samim imenom Družba "SLUŽAVKE MALOGA ISUSA" obilježena je služenjem Bogu. Poslanje Družbe je "sudjelovati u životu Crkve brinući se za nejaku Isusovu braću: bolesne, siromašne, napuštenu djecu i stare osobe." Karizma Družbe je apostolsko-karitativna. Apostolsku dimenziju Družbe sestre žive tako da sve svoje sposobnosti posvećuju širenju Kraljevstva Božjega. Sestre sudjeluju u župskom apostolatu služeći u raznim oblicima: u katehizaciji u župi i u školama, radom u staračkim domovima, bolnicama, vrtićima, te služenjem nama dragoj  djeci zbrinutoj u kući „Egipat“ u Sarajevu. Sudjelujući u životu Crkve i po želji Oca Utemeljitelja, Družba prihvaća i rad u misijama, tako su naše sestre hrabre misionarke stigle do dalekog Haitija.  

Dijete Isus je glavni patron Družbe. Otajstvo njegova utjelovljenja i rođenja sestre svakodnevno meditiraju crpeći iz tog otajstva sve što im je potrebno za radosno služenje Isusovoj najmanjoj braći. 

Utemeljitelj naše  Družbe, nadbiskup Stadler, bio je čovjek kreposna života. On je sestrama od početka bio uzor u duhovnom rastu i dozrijevanju, a danas nam je moćan zagovornik kod Boga. U novim vremenima i među novim naraštajima, Družba se razvija i ispunjava svoju svrhu, i ove godine slavi svoj jubilej 125. ROĐENDAN  sa željom da svojim načinom života i rada bude uvijek nova radosna evanđeoska prisutnost u Crkvi. Zahvalne smo Bogu za sve milosne darove po kojima nas Duh krijepi uvijek novom snagom i nadahnjuje novim inicijativama, te što tako i po nama "upravlja tok vremena i obnavlja lice zemlje." 

Duh to čini i preko naših vanjskih suradnika Prijatelja Malog Isusa, koji ove godine slave svoj 20. ROĐENDAN. To je dakle društvo naših suradnika koji nisu članovi Družbe, ali žive i djeluju u duhu Družbine karizme i njezine duhovnosti. Oni na taj način u svojim životnim okolnostima proširuju naše poslanje služenja potrebnima. Prijatelji Maloga Isusa žive u trajnom prijateljstvu s Malim Isusom; oni imaju srca za Njegovu i našu najmanju braću: za napuštene, bolesne, osamljene i siromašne. U svakodnevnom životu svjedoče im poruku Radosne vijesti: svojim posjetom, radom za napuštenu djecu, informiranjem, pozivanjem te uključivanjem i drugih na susrete i aktivnosti društva. Moleći se i pomažući siromašne krajeve i ljude, PMI brinu o školovanju siromašne djece i pomažu djeci s posebnim potrebama. U njihovim srcima neprestano odzvanja ona Isusova: "Što god ste učinili jednom od moje najmanje braće, meni ste učinili." Osvježeni Božjom milošću PMI zajedno s  nama sestrama SMI s više snage i poleta idu u novi život – život s Isusom i za Njega – kako bi zajedno sve više postajali svijetle zrake Božje ljubavi, dobrote i nježnosti koje će svojom toplinom grijati svako srce i svaki novi dan. „IMAMO SRCE ZA SVAKOGA, IMAJTE I VI…!“ tako nam poručuju oni - Njegovi prijatelji - u svojoj himni …  

Pod okriljem Kraljice Mira

XVIII. godišnji susret i 20. obljetnicu Društva Prijatelji Maloga Isusa iz Mostara, Neuma i Prozora obilježili su hodočašćem zahvale Kraljici Mira u Hrasno. 

Svećano misno slavlje  predslavio je biskup mostarsko-duvanjski - mons. Ratko Perić u koncelebraciji sa 17 svećenika. U pozdravnom govoru izrazio je radost povodom slavlja 20. obljetnice postojanja Društva PMI. 

Svetoj misi zahvale u svetištu Kraljice Mira sudjelovala je provincijska glavarica - s. M. Admirata Lučić u pratnji zamjenice - s. M. Anđe Vranješ i sestara iz zajednica: Mostara, Neuma i Prozora. Doprinos Euharistijskom slavlju sestre su dale prenošenjem Riječi Božje sadržane u misnim čitanjima, a Prijatelji Maloga Isusa prikaznim darovima i simbolima zahvalnosti u služenju Bogu. 

Nakon stanke za ručak, održan je mali koncert na kojem su nastupili i PMI. Uz  himnu - Prijatelji Maloga Isusa -  pjevali su svoje najdraže pjesme.  

Živio Mali Isus! Uvijek u našim srcima!

s. M. Kristina Adžamić

  Vijesti - Sve