Proslava blagdana Presvetog Srca Isusova i Bezgrešnog Srca Marijina u „Betlehemu“ na Kraljevcu

Proslava blagdana Presvetog Srca Isusova i Bezgrešnog Srca Marijina u „Betlehemu“ na Kraljevcu

Petak, 23. 6. 2017.

{image:1:large}

U samostanu „Betlehem“ na Kraljevcu, naša je  zajednica  duhovnom pripremom od tri dana radosno dočekala  i proslavila svetkovinu Presvetog Srca Isusova i Bezgrešnog Srca Marijina. Poput našeg oca Utemeljitelja koji je osobito štovao Presveto Srce Isusovo i Bezgrešno Srce Marijino,  kojima je posvetio i svoju Vrhbosansku nadbiskupiju – i sestre su s velikom radošću i osobnom pobožnošću dostojno proslavile ove divne blagdane.  To je ujedno bio i patron naše zagrebačke Provincije i patron naše samostanske kapele na Kraljevcu. 


Prvog dana trodnevnice  svetu Misu predslavio je fra Venancije Mihaljević, odgajatelj franjevačkih sjemeništaraca na   Kaptolu, u koncelebraciji s vlč. Josipom Radelja.  U svojoj propovijedi potaknuo je sestre na razmišljanje  kako „Bog ljubi vesela darivatelja“, kako kaže sv. Pavao u svojoj poslanici (2 Kor 6-11. Pozvao je sestre da se potpuno daruju Gospodinu, bez pridržaja. Istoga dana sveta je Crkva slavila  i spomendan Sv. Alojzija Gonzage, koji nam je divan primjer skrovitog i požrtvovnog života. Ovaj mladić ni najmanje nije cijenio sva zemaljska  bogatstva koja je trebao naslijediti, nego se je odrekao svega poradi Kraljevstva nebeskog. Neka nam i ovaj svetac bude uzor, rekao je fra Venancije.  Sveto  misno slavlje uvelike je uljepšao pjevanjem fra Miroslav  Petrač, ekonom franjevačke zajednice na Kaptolu. Po završetku svete Mise, u obiteljskom ozračju, radovali smo se  u sestrinskom zajedništvu.

Drugi dan trodnevnice predvodio je preč. mons. dr. Josip Baloban, profesor na KBF u Zagrebu i kanonik, koji je zajedno sa vlč. Josipom Radeljom predslavio i sveto misno slavlje. Svoju je propovijed temeljio je na molitvi „Oče naš“. Ta je molitva  blizu svima: bogatom i siromašnom, vjerniku i nevjerniku, onome koji sumnja i onome koji se hrva sa Bogom, rekao je preč. Baloban. Isusov primjer molitve pokreće i same apostole kad mole svog Učitelja:  „Gospodine nauči i nas moliti“. Molitva Oče- naša nas podsjeća da smo svi sinovi i kćeri Božji i da imamo jednog nebeskog Oca koji nas ljubi. Nakon svete Mise uslijedilo je druženje u sestarskoj blagovaonici.

Trećeg dana trodnevnice, na Svetkovinu Presvetog Srca Isusova, misno slavlje predslavio je fra Zdravko Lazić, gvardijan franjevačke zajednice na Kaptolu, u koncelebraciji  s vlč. Josipom Radelja. U svojoj propovijedi fra Zdravko se osvrnuo na nastanak svetkovine Presvetog Srca Isusova prije 160 godina i podsjetio kako se je Isus ukazao upravo jednoj neznatnoj redovnici s. Margareti Mariji Alacoque, koja je živjela u gradiću Paray-le-Monial u Francuskoj. Ona je tijekom dužeg vremena primala poruke i poticaje da pobožnost prema blagom i poniznom Srcu Isusovu proširi ljudima kako bi postali svjesni koliko Bog ljubi čovjeka. Jedan dio pobožnosti Presvetom Srcu Isusovu jest svakako Zlatna krunica u kojoj molimo: „Isuse blaga i ponizna srca, učini srca naša po srcu svome!“. U tom Srcu svi mogu smiriti svoje vlastito srce i osjećati radost koju samo Isus može podariti. U tome nam je primjer vaš otac Utemeljitelj, rekao je fra Zdravko.  

Nakon  svete Mise, osobito poslije podne, nastavili smo slavlje  našeg velikog blagdana, kojeg je uzveličala dolaskom u našu zajednicu i časna majka s. Radoslava Radek, u pratnji svoje tajnice s. Ane Marije Kesten.

Na blagdan Bezgrješnog Srca Marijina,  kada smo svečano proslavili patron naše samostanske kapele na Kraljevcu, sveto misno slavlje predslavio je vlč. Domagoj Vuletić,  župnik župe Krista  Kralja u Trnju-Zagrebu,  u koncelebraciji s  vlč. Radeljom. Uz sestre iz naše zajednice, svetoj Misi prisustvovala je i provincijalka, s. M. Petra Marjanović. U svojoj propovijedi vlč. Domagoj nas je posjetio na poruke blažene Djevice Marije u Fatimi iz 1917. godine, koje je dala maloj djevojčici Luciji. Gospa nas je tada pozvala da posvetimo svoja srca i cijeli svijet njezinu Bezgrješnom Srcu. Ako se ta posveta ne provede dogodit će se Božja pravda.  Neka vaši životi budu dar Bogu – poput Majke Marije, rekao je  vlč. Domagoj. Po završetku sv. Mise uslijedilo je veselo druženje uz obiteljski stol.

Svi dani protekli su u zahvali Presvetom Srcu Isusovu I Marijinu za sve primljene milosti, a posebna zahvalnost upućivana je dobrom Ocu za sto godina dolaska naših sestra u Zagreb. To je za sve nas veliki i značajna jubilej i dostojno je da smo sve ove velike dane Bogu davali slavu i čast po svim velikim djelima koje su naše sestre, svih generacija, Bogu prokazivale.

Presveto Srce Isusovo i Bezgrješno Srce Marijino – učinite srca naša po srcu svome!

s. M. Pia Pilić, novakinja

  Vijesti - Sve