Proslava Marijanskog dana u Godini vjere

Proslava Marijanskog dana u Godini vjere

Nedelja, 13. 10. 2013.

Osvanula je nedjelja, 13 listopada 2013. god. U Rimu na osobit način toga dana osjećala se radost, molitveno ozračje i prisutnost Nebeske Majke, Gospe Fatimske, čiji je originali kip doputovao već u subotu prema želji sv. Oca Franje kako bi se obilježio Marijanski dan u Godini vjere pod geslom: Blažena ti što povjerova! Gospin kip je u subotu na trgu sv. Petra dočekalo mnoštvo vjernika i hodočasnika iz cijeloga svijeta kada je papa održao katehezu o Mariji, a sve se nastavilo u duhu pobožnosti molitvenim bdjenjem u marijanskom svetištu Gospe od Božanske Ljubavi (Madonna del Divino Amore). Dan 13. listopada jest dan kada se Majka Božja poslijednji put ukazala u Fatimi 1917. god. i baš na taj dan sv. Otac je odlučio posvetiti cijeli svijet Njenom Bezgrešnom Srcu. Ovom velikom, prekrasnom i nezaboravnom događaju nazočile su provincijalka s. Anemarie Radan, s. Salutarija Đula, s. Marina Mužinić i dvanaest prijatelja Talijana. 


Već rano ujutro s velikim uzbuđenjem sestre su se uputile na trg sv. Petra. I rijeke hodočasnika slijevale su se ulicama grada kako bi pozdravilo Majku – uzor vjere na našem životnom putu prema Nebu. I doista kao da se samo Nebo spustilo na zemlju, jer Marija je Ona koja je s nama i dolazi nam prva ususret darujući nam svoga Sina. Slavlje je započelo svečanom procesijom s kipom Majke Božje, nakon čega je uslijedila molitva krunice. To je bila ujedno  priprava za euharistijski susret s Gospodinom. 

U svojoj propovijedi sv. Otac je istaknuo tri važne poruke: Bog nas iznenađuje, Bog traži vjernost i Bog je naša snaga. 

Bog jest Onaj koji nas uvijek iznenađuje u svojoj jednostavnosti i ne traži od nas velike stvari. Potrebno je vjerovati i predati se Njegovoj ljubavi koja čini velika djela kao što je to bilo u slučaju Naamana, zapovjednika vojske aramskoga kralja, bolesnoga od gube koji je odgovarajući na Božji zahtjev i perući se u rijeci Jordan ozdravio. Još više kao uzor vjere papa ukazuje na Mariju koja se je u trenutku navještenja nalazila pred otajstvom Boga koji iznenađuje, ne krijući svoje čuđenje i zbunjenost. Unatoč tome što nije razumjela u potpunosti što Gospodin on Nje traži Ona je bila otvorena za Božju Riječ, predala se i odgovorila na Božji poziv. Papa je stoga potakao na razmišljanje dopuštamo li mi da Bog uđe u naš život i da nas iznenadi, znamo li izići iz okvira svojih planova, svojih sigurnosti bilo materijalnih, intelektualinih ili onih ideoloških.

Druga papina poruka Bog traži vjernost temelji se na riječima sv. Pavla upućenih Timoteju “Sjećaj se Isusa Krista uskrsla od mrtvih...” (2Tim 2, 8) Neprestano sjećanje na Isusa znači ustrajnost u vjeri. Nije dovoljno samo jednom povjerovati Božjoj ljubavi koja iznenađuje, već je potrebno i vjerno slijediti Gospodina u ljubavi. Bog od nas traži tu vjernost, naglasio je sv. Otac, i onda kada smo mi nevjerni. On nas strpljivo čeka u svome milosrđu i nikada se ne umara držati nas za ruku da bi nas podigao, ohrabrio i potakao na povratak k Njemu kako bi nam darovao svoju snagu. Naš put je biti uvijek s Gospodinom, unatoč našoj slabosti i našoj grešnosti. Naša vjera treba biti poput one Marijine koja nije izgovorila svoj “Da” jednom zauvijek u životu, nego ga je svojim srcem izgovarala i potvrđivala svakodnevno, u radostima i bolima, sve do Sinovljeve smrti na križu. 

Osvrćući se na evanđelje o deset gubavaca koje je Isus ozdravio papa je uputio i treću poruku vjernicima a to je: Bog naša snaga. On može sve! Naš odgovor Bogu koji čini čudesna djela u nama i oko nas trebao bi biti odgovor zahvalnosti, davanje hvale i slave Njemu, jedinomu Gospodinu. Zato nam je primjer gubavac koji se vratio k Isusu da Mu iskaže hvalu za ozdravljenje, ali još više Gospa koja nakon ujelovljenja Božje Riječi u svome krilu, hrli k Elizabeti i u susretu s njom izriče svoj veličanstveni Veliča. 

Ohrabreni i osnaženi ovim papinim riječima, svi vjernici su na osobit način pozvani slijediti Mariju u vjeri i hvaliti i slaviti Boga svojim životom. S tim osjećajima u srcu, zajedno sa sv. Ocem na kraju misnog slavlja, svi okupljeni na trgu sv. Petra izmolili su čin posvete i predanja Blaženoj Djevici Mariji. 

U tom istom duhu, i mi Služavke maloga Isusa budimo i ostanimo vjerne Kristu po primjeru nebeske Majke.   

s. Marina M. 

  Vijesti - Sve