Proslava posvete 40. obljetnice  Presvetom Srcu Isusovu u Splitu i Sarajevu

Proslava posvete 40. obljetnice Presvetom Srcu Isusovu u Splitu i Sarajevu

Utorak, 1. 7. 2014.

U prigodi proslave blagdana Presvetog Srca Isusova, na planu Družbe sestara Služavki Malog Isusa upriličena je proslava 40. obljetnice posvete Družbe Presvetom Srcu Isusovu. Trodnevnica uoči proslave obilježena je u sve tri provincije: sarajevskoj, splitskoj i zagrebačkoj, a središnje slavlje bilo je u sarajevskoj katedrali, 28. lipnja 2014. godine. 


 Družba je svoju posvetu Presvetom Srcu Isusovu svečano proslavila 21. lipnja 1974. u Sarajevu prigodom slavlja 300. obljetnice ukazanja Presvetog Srca Isusova sv. Margareti Mariji Alacogue, i slavlja Svete Godine u mjesnim Crkvama.

Zajednica u provincijalnoj kući splitske provincije sv. Josipa pripremala se trodnevnicom pred blagdan Presvetog Srca Isusova. Nakon večernje molitve sestre su kroz tri večeri sudjelovale u župskoj crkvi  sv. Križa u Velom Varošu pobožnosti i sv. misi, s početkom u 18.30 sati. Kroz pola sata molila se pjevana zlatna krunica s kratkim razmatranjima među otajstvima, te litanijama u čast Presvetog Srca Isusova. Krunicu su naizmjenice molile sestre i kandidatice-postulantice te vjernici. Svetu misu s prigodnom propovijedi prve dvije večeri imao je župnik don Ivan Sučić, a treću večer župski pomoćnik don Vedran Torić. Nakon svete mise bio je svečani blagoslov s Presvetim oltarskim sakramentom i pobožnosti u čast Presvetog tijela Kristova, jer se u ovoj župi stoljećima slavi tijelovska pobožnost u tijelovskoj osmini. Pjevanje je predvodio mješoviti župski zbor pod ravnanjem s. Eduarde Marić. Kod svečanog blagoslova iz srca i duše cijela crkva je pjevala staru pučku varošku pjesmu: ˝Zdrav Isuse Gospodine,  u kom jesu sve istine. Zdravo tilo slavno  i sveto, koje za nas bi propeto.˝ Kroz sve tri večeri crkva je bila ispunjena većim brojem vjernika. Bile su prisutne i naše sestre iz samostana sv. Ane, te sestre iz Solina, iz Centralnog bogoslovnog sjemeništa i Kaštel Kambelovca.

Na svetkovinu Presvetog Srca Isusova u petak 27. lipnja svečano euharistijsko slavlje u crkvi sv. Križa u Splitu predslavio je splitsko-makarski nadbiskup dr. Marin Barišić, kojoj su prisustvovale sestre iz okolnih zajednica u Splitu, iz Solina, Omiša, Šina, Brača, Prijatelji Malog Isusa, te lijepi broj vjernika. Pjevanje je predvodio župski zbor sa s. Eduardom.( Sadržaj nadahnutih riječi oca Nadbiskupa, upućenih sestrama i vjernicima za ovu prigodu,  objavljen je u prethodnom članku).

Sestre koje su iz okolnih kuća došle na ovu svečanost u Split ostale su na svečanom ručku i nastavile slavlje u provincijalnoj kući, na kojem su bili župnik don Ivan i kapelan don Vedran, a sutradan rano ujutro pošle jednim autobusom na hodočašće u Sarajevo. Prijatelji Malog Isusa odmah nakon sv. mise predvođeni s. Dolores, pročelnicom Provincijskog vijeća za Prijatelje Malog Isusa autobusom su pošle za Sarajevo.

U Sarajevo su u međuvremenu došle jednim autobusom sestre, novakinje, kandidatice i Prijatelji Malog Isusa iz Zagreba, predvođene provincijalkom s. Katarinom Penić-Sirak, jednim autobusom sestre i postulantice iz Splita predvođene provincijalkom s. Anemari Radan, jednim autobusom sestre i Prijatelji Malog Isusa iz Metkovića i Vrgorca, te sestre iz Dubrovnika. Radosno su ih dočekale sestre sarajevske provincije i njihovom provincijalkom s. Admiratom Lučić. Svi zajedno okupili smo se u katedrali, koju je je u čast Presvetog Srca Isusova podigao sluga Božji nadbiskup Stadler, čiji su smrtni ostatci u ovoj katedrali. (Program u katedrali, svečanost euharistijskog slavlja i osvrt na homiliju opisan je u družbinu izvještaju).

Prije točno 100 godine, 28. lipnja 1914. u Sarajevu,  Gavrilo Princip, pripadnik revolucionarne organizacije "Mlada Bosna", ustrijelio austro-ugarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Taj je događaj bio povodom za izbijanje Prvog svjetskog rata koji je odnio milijune ljudskih života i prouzročio kraj Austro-ugarske monarhije ali i Njemačkog, Ruskog te Osmanskog carstva. Mons Ivo Tomašević pozvao je na molitvu za trajan mir u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, u svijetu i srcu svakog čovjeka, i molitvu za sve stradale ljude u ratovima na ovim prostorima i šire. Potaknuo je sestre da na grobu svoga Utemeljitelja sluge Božjeg nadbiskupa Stadlera obnove želju za svetost života. Zaključio je propovijed riječima: ˝Za budućnost svih vas i cijele Družbe od svega je najvažnije da budete Isusove, da trajno učite od Božanskoga Srca i ostanete pod okriljem toga Srca koje daje istinski život. Mi zajedno s vama i za vas molimo da Vas Božansko Srce čuva, zahvalni za sve što je Vaša Družba učinila za nas svećenike, za nezbrinutu djecu, za stare i bolesne, za pomoć tolikim potrebnima. Ostanite u Božanskom Srcu i budite nositelji i svjedoci njegove Božanske ljubavi. Marijino srce, koje je prebiralo i premišljalo o Isusu Kristu, neka vas zagovara te svojim srcem, poput Marije osluškujete poticaje Božanskog Srca.˝

Nakon popričesne molitve oko 150 prisutnih sestara Služavki Maloga Isusa obnovilo je posvetu Presvetom Srcu Isusovu, u duhovnoj povezanosti i molitvi sa sestrama koje su odsutne zbog bolesti ili apostolskog djelovanja. Pjevajući Tebe Boga hvalimo izrekle su zahvalu Srcu Sina Božjega za sve primljene milosti. Svećenici, sestre i prisutni puk pošli su do groba sluge Božjega nadbiskupa Stadlera, gdje su svi zajedno izmolili molitvu za njegovo proglašenje blaženim. Predvoditelj Misnog slavlja mons. Tomašević, sa groba sluge Božjega Stadlera udijelio je svećenički blagoslov na kraju Svete mise, a okupljene sestre zapjevale su Himnu Družbe sestara služavki Maloga Isusa, nakon koje su ostale u kratkoj i tihoj osobnoj molitvi. Ova, za sestre velika obljetnica, obilježena je zajedničkom fotografijom sestra i Prijatelja Maloga Isusa na stepenicama katedrale, ispred kojih je novopostavljeni kip sv. Ivana Pavla II.

Po završetku svečanosti u katedrali, sestre su nastavile slavlje kod obiteljskog stola u Katoličkom školskom centru sv. Josip na Banjskom brijegu i s programom u dvorani.  Imale su priliku upoznati i vidjeti Katolički školski centar, susreti se sa sestrama Kćeri Božje ljubavi, koje je sluga Božji nadbiskup Stadler 1882. godine doveo u Bosnu i povjerio im odgoj i brigu za djecu i mladež. Posjetili su u sklopu centra i samostana i crkvu Kraljice krunice.

Sestre iz Splita sa svojim autobusom, te Prijatelji Malog Isusa i sestre s njima s drugim autobusom, preko Jablanice, Konjica, Mostara i Međugorja, gdje su se kratko zaustavili i pomolili, sretno su doputovali u Split. Nosimo novi žar ljubavi zapaljen na Srcu Isusovu. Nosi nas val Božje ljubavi da svima budemo ljubav i svjetlo po uzoru na slugu Božjeg nadbiskupa Stadlera, ondje gdje živimo i djelujemo.

                                                                                                                                                   s. Maneta Mijoč

  Vijesti - Sve