Proslava sv. Rafaela u Omišu

Proslava sv. Rafaela u Omišu

Utorak, 28. 10. 2014.

Blagdan sv.Rafaela zaštitnika naše Družbe mi sestre iz samostana „Nazaret“ zajedno sa sestrama franjevkama iz Omiša, župljanima, našim dobročiniteljima i Prijateljima Malog Isusa, svečano smo proslavile u župnoj crkvi sv. Mihovila.  


 Misno slavlje predslavio je don Ljubo Bodrožić, župnik. Budući je mjesec listopad - Gospin mjesec, župnik je molitvu krunice namjenio za sve članice Družbe, također i svetu misu. Na kraju  sv. mise izmolio je odriješenje za sve pokojne sestre  Družbe. U svojoj homiliji govorio o nastanku naše  Družbe u Sarajevu, o sestrama koje su radile sa siromašnima i malenima, o protjeranosti iz Bosne, te odlasku u razne krajeve. Od tada sestre  prihvaćaju rad na župama pomažući župnicima u pastoralu, uređivanju crkve i crkvenog rublja, vođenju crkvenog pjevanja i vođenju domaćinstva.  Sestre su bile prisiljene, zbog osobne egzistencije prihvaćati i rad u inozemstvu. Radeći u duhu karizme Družbe prihvatile su i rad  u misijama, (Ruanda) odakle su zbog ratnih zbivanja povučene u Domovinu. Don Ljubo je na poseban i dirljiv način govorio o našem Utemeljitelju sluzi Božjemu Josipu Stadleru, o njegovu dolasku za prvog Vrhbosanskog nadbiskupa  u Sarajevo nakon četristo godina turskog zuluma u Bosni. Naglasio je kako se mladi nadbiskup došavši u Bosnu razorenu i uništenu duhovno i materijalno prihvatio posla, kojeg je s pomoću Božjom i uzdanjem u Božju providnost izvrsno obavljao. Utemeljio je Družbu sestara Služavki Malog Isusa i uzeo joj zaštitnika sv. Rafaela koji silazi s neba i pomaže u nevolji, kako čitamo u knjizi Tobijinoj. Također  je rekao kako ga je na poseban način iz Stadlerova života dirnula rečenica koju je nadbiskup rekao i po njoj živio, a ona glasi: „Imaj prema Bogu srce djetinje, prema bližnjemu srce materinje, a prema sebi srce sudačko“.

Nakon misnog slavlja PMI i pošli su sa sestrama u samostan gdje su se zajedniči družili u lijepom ragovoru.

Hvala dobrom Bogu što smo kao Družba dočekale 124. godinu svoga postojanja. Ovim putem velika hvala župniku don Ljubi koji je od srca molio, propovijedao o našoj Družbi i Utemeljitelju, slavio svetu misu za sve naše sestre žive i mtrve.

Sve ovo popratio je svojim snimanjem i slikanjem veliki štovatelj našeg Utemeljitelja i PMI gospodin Borko Gunjača iz Omiša.       sestra Terezija

  Vijesti - Sve