Proslava svetkovine Svetog Josipa

Proslava svetkovine Svetog Josipa

Ponedjeljak, 20. 3. 2017.

Naša Provincija ima zaštitnika Svetog Josipa i u svom službenom nazivu sadrži njegovo ime (Splitska provincija sv. Josipa). Svečana proslava bila je u provincijalnoj kući, samostanu sv. Ane u Splitu. Sestre svih naših zajednica pripremale su se devet dana postom po vlastitom odabiru i molitvom devetnice. Budući se svetkovina sv. Josipa po datumu poklopila sa III. korizmenom nedjeljom, Crkva je slavljenje prebacila na ponedjeljak. Posebno smo ponosne jer i naš otac utemeljitelj sluga božji Josip Stadler nosi njegovo ime.


Uoči blagdana iz Zagreba je došla vrhovna glavarica s. M. Radoslava Radek, koja je na proputovanju za Neum, te je nazočila zajedničkoj svečanoj sv. misi koju je predslavio splitsko-makarski nadbiskup mons Marin Barišić s koncelebrantom don Dragutinom  Petrović, bratom naše s. Zdravke.  Članice uprave Provincije, sestre iz samostana sv. Ane i nekoliko sestara iz zajednice na Bačvicama nazočile su sv. Misi. Otac Nadbiskup čestitao je sestrama svetkovinu Zaštitnika i nakon upućenog pozdrava č. Majci, s. Provincijalki i svim sestrama Provincije progovorio je o sv. Josipu. „S pravom ste izabrali ovog svetca za zaštitnika jer ako je itko bio sluga malog Isusa, onda je to bio sveti Josip. Lik svetog Josipa u povijesti Crkve je polagano otkrivan, tako da neki tvrde da je štovanje ovog svetca započelo tek u 9. stoljeću. U 17. st. se uspostavlja zapovjedni blagdan, a 1870. proglašen je zaštitnikom Crkve. Papa Franjo ga 2013. uvodi u kanon. U evanđeljima o njemu nema puno toga zapisanog, ali se govori za Isusa da je bio sin drvodjelje odnosno tesara. U Isusovim prispodobama možemo uočiti puno slika iz takvog stila života, što pokazuje da je Krist učio od sv. Josipa. Isto tako, Josipov život bio je sličan životu sv. Ivana Krstitelja koji govori: „On treba da raste, a ja da se umanjujem.“ Sveti Josip nije bio sanjar za budućnost, već je bio pozvan sada otkrivati i ostvarivati ono što mu je objavljeno. On je bio čovjek odluke i povjerenja, odlučno je uzeo ulogu u otajstvu spasenja, te je djelovao i razmišljao po nadahnuću Božjem. Bio je pravednik jer je živio od riječi Božje. U svom životu vršio je ulogu „duhovnog oca“ te je bio „odgovoran“ za Isusov rast u mudrosti, dobi i milosti.“

Na kraju homilije, nadbiskup je kazao da možemo definirati Josipov život iz evanđelja, i to onim riječima koje donosi evanđelist Matej: „…učini kako mu naredi anđeo Gospodnji.“ On je uskladio svoj život i svoju volju s Božjom voljom, te je time postao slobodan i ostvaren. Iz života ovog svetca vidljivo je da je Krist bio u njegovu središtu, ustvrdio je nadbiskup, te pozvao sestre, da poput svetog Josipa, njihova zaštitnika, stave Isusa u središte svojih života, te da budu u službi malog Isusa koji se nalazi kako u našim srcima tako i u srcu svakog čovjeka. .“(Uzeto sa stranice splitsko makarske nadbiskupije)

Slavlje se nastavilo za zajedničkim stolom. Vrhovna glavarica s. M. Radoslava i provincijalna glavarica s. Anemariae zahvalile su se o. Nadbiskupu za brigu i ljubav koju iskazuje našoj Družbi i Provinciji, kao i za spremnost da uvijek nađe vremena te se odazove da s nama podijeli radost zajedništva u naših svečanostima  i drugim prigodnim zbivanjima.                                                      

  Vijesti - Sve