Proslavljen patron samostana sv. Josipa u Vitezu

Proslavljen patron samostana sv. Josipa u Vitezu

Ponedjeljak, 21. 3. 2022.

Na blagdan svetog Josipa, 19. ožujka 2022. godine, sestre Služavke Maloga Isusa sarajevske provincije proslavile su patron samostana i kapelice sv. Josipa u Vitezu. Svečano misno slavlje predslavio je fra Velimir Bavrka, župnik župe Vitez, uz sudjelovanje sestara Služavki Maloga Isusa, na čelu sa provincijskom poglavaricom s. M. Anamarijom Kesten, te uz sudjelovanje vjernika župe Vitez i štovatelja svetog Josipa.

Za slavlje svetkovine svetoga Josipa sestre Služavke Maloga Isusa i štovatelji svetoga Josipa pripremili su se trodnevnicom, koju je u kapelici samostana također predvodio župnik fra Velimir.

U subotu, 19. ožujka 2022. na sam dan svečane proslave nebeskog zaštitnika samostana i kapelice svetog Josipa u Vitezu, župnik fra Velimir u prigodnoj je propovijedi zaželio da štovatelji sv. Josipa tako dobro čuju svoje srce kao što ga je čuo sv. Josip. Podsjetio je da se za sv. Josipa kaže da je bio najpravedniji čovjek koji je ikad živio. Potom je usporedio Josipovu i našu pravednost, te istaknuo da kada mi govorimo o pravednosti onda mislimo na sud i pravednu presudu, a Josip ne traži pravdu za sebe, već gleda što će biti s njegovom ljubavlju – s Marijom. Nadalje je fra Velimir istaknuo da je Josip bio svjestan da ga veže zakon prema kojemu Marija treba biti kamenovana, no baš u toj se situaciji pokazuje pravedniji od zakona. Kao i svaki čovjek, i Josip je imao nutarnje borbe, kazao je Župnik, te dodao da mu se čini kao da Josip u sebi govori: ja to njoj ne mogu učiniti, volim je. Josip moli i promišlja: Bože, ne znam što se dogodilo, ali je ne mogu izložit takvom nasilju. Govoreći o Josipu koji je tražio način kako da zaštiti Mariju, fra Velimir je ustvrdio da mi živimo u svijetu koji jedva misli na pravednost drugih. Podsjetio je da pravednost želi zaštititi drugog čovjeka, čak i onda kad ne razumije što se to događa, te zaključio da to može činiti samo onaj koji voli.

Govoreći nadalje o obitelji Marije i Josipa fra Velimir je konstatirao da je u njihovoj obitelji bio glavni Bog, a u našim je obiteljima nažalost glavna televizija. Župnik je kazao da je na sv. Josipu vidljivo kako jedan muškarac može biti oslonac drugima, te dodao da nama danas nedostaje muškaraca koji su oslonac. Župnik je zaključio svoju propovijed riječima: Dao Bog da ovogodišnja proslava sv. Josipa bude proboj Božjeg Duha najprije na muškarce, a onda i na žene.

Ovogodišnje misno slavlje patrona samostana i kapelice sv. Josipa u Vitezu proslavljeno u samostanskom dvorištu, a tijekom mise je svirala gospođa Olgica Krezić. Nakon misnog slavlja slavlje se nastavilo u zajedničkom blagovanju i veselom ozračju za obiteljskim stolom. Tijekom zajedničkog objeda progovorila je o samostanu sv. Josipa u Vitezu i sestrama gospođa Anđelka, koja je kao djevojčica često boravila u tom samostanu, budući da je njezin otac radio kod sestara. Ona se prisjetila 1946. godine kada su sestre potjerane iz samostana sv. Josipa u Vitezu. Pripovjedila je kako su sestre imale svoju sestru koja je radila kao pekarica, druga kao krojačica, medicinska sestra, kuharica, te sestre koje su radile u polju. Kazala je da su sestre vozile hranu za Pale, Gromiljak i za sjemenište „Petar Barbarić“ u Travniku. Gosp. Anđelka se prisjetila kako su sestre na imanju u Vitezu držale krave, konje i svinje. Ustvrdila je da su svi u Vitezu bili tužni kad su sestre 1946. istjerane iz svog samostana.

Ove se godine navršava 115. Godina od kada su sestre došle u Vitez. Naime, sestre Služavke Maloga Isusa su došle u Vitez, ili kako se zvalo Han Kumpanija, 1. travnja 1907. godine. Naš Utemeljitelj, sluga Božji nadbiskup Josip Stadler kupio je u Vitezu dva velika imanja sa starim kućama, te je tamo poslao sestre da obrađuju zemlju i da se brinu za bolesnu siromašnu djecu. Prva predstojnica samostana u Han Kumpaniji u Vitezu – s. Anuncijata Martinku u kronici između ostaloga piše: „Premda smo bile siromašne ipak smo obilovale veseljem i nismo oskudjevale na onom što smo imale, premda siromašne, mislile smo da imamo i previše. Naš Blago pok. Utemeljitelj nas je često posjećivao, pa  bismo mu pripovjedale kako nas siromasi posjećuju , pa bi nam rekao: 'Dajte, i dat će Vam se.' Tako je i bilo. Što smo mi više bile prema siromasima  susretljive to  su nas naši dobročinitelji više darivali.“

Čestitajući sestrama blagdan sv. Josipa ujedno im želimo sretnu i blagoslovljenu 115. Obljetnicu dolaska u Han Kumpaniju u Vitez, te molimo da sv. Josip prati i zagovara ovaj samostan i sestre koje u njemu djeluju.

s. M. Ljilja Marinčić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve