Proslavljen spomen rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera

Proslavljen spomen rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera

Petak, 26. 1. 2024.

Spomen rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera prvog vrhbosanskog nadbiskupa 181. po redu proslavljen je u srijedu, 24. siječnja 2024. u njegovoj rodnoj i krsnoj Župi Gospe Brze Pomoći u Slalvonskom Brodu.

Duhovni program započeo je polaganjem lampiona kod Stadlerova spomen obilježja blizu njegove rodne kuće i molitvom koju je predvodio domaći župnik Anđelko Cindori. Potom su uz pjesmu vjernici došli do župnog Katehetskog centra gdje je svečano misno slavlje predvodio mons. Pero Sudar, vrhbosanski pomoćni biskup u miru. Uz župnika Cindoria suslavili su fra Slavko Milić, brodski gvardijan, fra Anto Tomas, plehanski gvardijan, vlč. Krunoslav Karas, župnik u Brodskom Vinogorju te grkokatolički svećenici vlč. Aleksandar Hmilj i Nikola Stupjak.

Među brojnim vjernicima sudjelovalo je četrdesetak sestara Služavki Maloga Isusa iz triju provincija Družbe na čelu s vrhovnom poglavaricom Družbe s. Marijom Banić i poglavaricom Sarajevske provincije s. Anom Marijom Kesten.

Aktualizirajući Evanđelje u kojem Isus apostolima pojašnjava da je u sjemenu - Riječi Božjoj životna snaga te da smo svi pozvani roditi se na život vječni uz pretpostavku da se priznamo nevrijednima te imamo djetinje povjerenje prema Božjem davanju i milosti, biskup Sudar je ustvrdio da je tako živio i sluga Božji Josip Stadler.

„Stadler je svoje životno načelo, geslo sažeo u jezgrovitu nauku poručujući najprije sebi, a onda i svakom vjerniku: 'Imaj prema Bogu srce djetinje, otvoreno primiti božju riječ. Imaj srce majčinsko prema drugome, srce samilosno. Imaj srce sudačko prema sebi, priznaj ono što jesi da Bogu ostaviš mogućnost njegova djelovanja.' Bog je sama dobrota. Prepoznao je to sluga Božji Josip Stadler. U njegovu je životu zasjala Isusova ljubav prema nemoćnima, malenima. Ako hoćemo biti veliki pred Bogom preduvjet je sebe smatrati malima. To je zakon Božjeg rasta, kako bi bili oni koji riječ Božju naviještamo i  svjedočimo svojom plemenitošću i dobrotom, napose blizinom onih koji nas trebaju. To je Isusova nauka koju nam danas ponavlja i svjedoči po životu i djelima sluge Božjega Stadlera. Znanjem vjere mi znamo da je on tamo gdje se Božja riječ daleko bolje čuje i uslišava i zato mu povjerimo svoje nutarnje patnje, tvrdoće, nutarnje trnje i nutarnje kamenje koje često bacamo jedni na druge kako bi pretvorili sami sebe u plodno tlo koje će uroditi životom vječnim i zadobiti duboki smisao…“, rekao je uz ostalo biskup Sudar.

Kako je prvi puta predvodio misu u toj župi u znak sjećanja župnik Cindori darovao mu je sliku Gospe Brze Pomoći.

Poslije mise sudionici su u procesiji došli u župnu crkvu gdje su se pred izloženom Stadlerovom slikom zajedno molili za njegovo proglašenje blaženim i svetim.

Slavlje je pjevanjem animirao zbor župe Gospe Brze Pomoći i župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Brodskom Vinogorju pod ravnanjem s. Pavke Dujmović, poglavarice brodskog samostana Služavki Maloga Isusa. Susret je završen druženjem uz zajednički ručak u brodskom restoranu „Mozart“.               

B. Lukačević

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve