“Prosvijetli moju vjeru!” - ZLATNA HARFA - 2013.

“Prosvijetli moju vjeru!” - ZLATNA HARFA - 2013.

Subota, 1. 6. 2013.

U Splitu u crkvi Gospe od Ružarija kod otaca dominikanaca, 1. lipnja 2013. održan je drugi dio smotre dječjih župnih zborova pod nazivom „ZLATNA HARFA - 2013“. Kako se nalazimo u Godini vjere, tema ovogodišnje Zlatne harfe je  „Prosvijetli moju vjeru!“


Smotra  se održava na cijelom Hrvatskom jezičnom području već 30 godina. Cilj smotre je njegovanje crkvenih liturgijskih skladbi iz Hrvatske pjesmarice „Pjevajte Gospodinu pjesmu novu“

Kod svakog nastupa djeca uvježbaju 12 novih skladbi, koje su im u većini nepoznate, i misne nepromjenjive dijelove (nekoliko misa koje svaku godinu izmjenjujemo ili dopunjamo). Pjeva se sve napamet. Prema broju zborova odabiru se skladbe za tzv. „košaricu“ iz koje se na završetku sv. Mise izvlači i pjeva.

Svaki zbor nastupi s dvije skladbe. Prva koju su izvukli, i tematska skladba koju su pripremili.

Na kraju svatko dobije priznanje za nastup s potpisom predsjednika Instituta za crkvenu glazbu i predsjednika vijeća franjevačkih zajednica.

Ovogodišnja „Zlatna harfa“ u splitsko - makarskoj nadbiskupiji podijeljena je u dva dijela.

Prvi dio je održan u Drnišu   25. 05. 2013.,  gdje je nastupilo osam dječjih zborova iz župa: Slatine – Čiovo, Opuzen, Imotski, Seget,  K. Lukšić, Vinjani, Otok  i Drniš.

Dječji zbor iz Opuzena nastupio je pod vodstvom naše s. Marinele Delonga i otpjevali su pjesmu „O LJUBAVI PJEVAT JA ŽELIM“, za koju je aranžman napisap Živko ključe, a stihove fra Mladen Rožić.

U drugom dijelu nastupilo  je devet dječjih zborova iz župa: Dugopolje, Split – sv. Križ,  Proložac, Baška voda, Vojnić, Runovići, Vranjic, Solin – Ninčevići i Zmijavci.

Na smotri je sudjelovao i dječji zbor „ANĐELI SV. KRIŽA“  iz župe sv. Križ – Veli Varoš koji vodi s. Dulcelina Plavša. Ovo je njihov drugi nastup. Za ovogodišnju harfu odabrali su i uvježbali tematsku skladbu: „UMNOŽI NAM VJERU“  koju je uglazbio Mo Šime Marović, a tekst napisao don Ante Mateljan.

Među navedenim dječjim zborovima još dva zbora su nastupila pod vodstvom sestara Služavki malog Isusa: dječji zbor iz Vranjica i Dugopolja. Zbor iz Vranjica nastupio je pod vodtvom s. Arsenije Vidović i otpjevali su pjesmu „VJERUJEM TEBI STVORITELJU SVIJETA“ koju je uglazbio Mo Šime Marović, a takst napisao don Ante Mateljan. Dječji zbor iz Dugopolja pod vodstvom s. Eudoksije Franić pjevao je pjesmu „RADOSNI U VJERI, GOSPODINU PJEVAJTE“ za koju je tekst napisao: Tomislav Radina (župljanin Dugopolja i student KBF-a ), a pjesmu je uglazbio Josip degl' Ivellio.

Ono što je najljepše kod ovih susreta je slušanje dječjih glasova koja nasmijanih lisca i radosna srca slave Gospodina i uče se kršćanskom zajedništvu, a u ovoj godini su preko tekstova pjesmama učvrščilali i svoju vjeru, što potvrđuje i pjesma koju je napisala Marija Visković, učenica 4b OŠ „Marjan“ iz Splita, Veli Varoš:

PRIJATELJSTVO MEĐU NAMA SE ŠIRI.
LJUBAV MEĐU NAMA ŽIVI.
SKUPA PJESME PJEVAMO.
ZBOR U SVETOG KRIŽA IMAMO.

ANĐELI SVETOG KRIŽA - TO SMO MI,
SKUPA ZABAVU STVARAMO, PRIMAMO SVIH.
DOĐITE U NAŠ ZBOR, AKO ŽELITE,
DA SREĆU I LJUBAV S NAMA DIJELITE.

ŠTO VIŠE NAS JE - SRETNIJI SMO, JER PRIJATELJSTVO JE VEĆE,
KAD NAM SE NETKO NOVI PRIDRUŽI - VIŠE JE SREĆE.
U CRKVI NA SVETOJ MISI KATKAD ZAPJEVAMO,
A NA ZLATNU HARFU SKUPA IDEMO.

ANĐELI SVETOG KRIŽA...

s. Dulcelina Plavša, SMI

  Vijesti - Sve