Radost susreta i zajedništva u biskupiji Željezno

Radost susreta i zajedništva u biskupiji Željezno

Utorak, 21. 9. 2021.

U petak ujutro, 17. rujna 2021. god. grupa sestara Služavki Maloga Isusa iz Sarajeva predvođene sestrom Katom Zadro i vlč. Markom Stanušićem, krenula je u posjet biskupiji Željezno (Eisenstadt – Austrija) i gradišćanskim Hrvatima. Naše putovanje započeli smo sv. Misom u samostanskoj kapelici Egipat koju je predslavio vlč. Marko. U radosnom raspoloženju stigli smo u Klingenbach/Klimpuh gdje nas je dočekala s. Marina Piljić, te smo ujedno u tom mjestu bile smještene.

Sutradan smo krenuli prema Trajštofu gdje nas je srdačno dočekao mons. Željko Odobašić, generalni vikar biskupije Željezno. Posjetili smo župnu crkvu sv. Lovre gdje se nalaze i moći sv. Ivana Pavala II. Mons. Odobašić nas je upoznao sa biskupijom Željezno i župama u kojima on djeluje. Nakon kratkog uvida u pastoralno djelovanje biskupije, zaputili smo se u obilazak grada Eisenstadta. Najprije smo posjetili Haydnovu crkvu i njegov mauzolej te se upoznali sa poviješću same crkve. Uz crkvu postoji skriveno blago – Kalvarija, koja također ima bogatu povijest, gdje je sa oko 200 drvenih skulptura prikazana Kristova muka. Posebnu važnost zauzima kapela milosrđa. Prošetali smo gradom, gdje smo vidjeli i druge važne znamenitosti toga grada. Susreli smo se sa biskupom Egidijem Živkovićem, koji nas je također srdačno dočekao te nam poklonio svoju pažnju. Nakon susreta s biskupom, posjetili smo katedralu sv. Martina u Eisenstadtu te se družili sa našim sestrama koje djeluju u biskupiji.

Razlog dolaska i posjete biskupiji bilo je sudjelovanje i animiranje liturgijskog pjevanja na hodočašću gradišćanskih Hrvata Gospi žalosnoj u Lovretanskoj bazilici, koje se održava svake godine u rujnu. Bilo je dirljivo gledati kako hodočasnici dolaze u crkvu nakon kilometara pješačenja u čast Majci Žalosnoj. Na samom početku svete Mise pozdravio nas je i predstavio našu karizmu mons. Odobašić. Sveto misno slavlje predslavio je mons. Štefan L. Jahns, u koncelebraciji nekoliko svećenika. Na samom kraju svete Mise zajedno s ostalim vjernicima, upaljenim svijećama i kipom Gospe Žalosne uputili smo se u procesiji pjevajući Marijanske pjesme. U nedjelju ujutro također smo sudjelovale i animirale liturgijsko pjevanje, gdje nas je mons. Odobašić još jednom predstavio vjernicima. Nakon svete Mise, u društvu s vjernicima otpjevali smo nekoliko pjesama, ili kako oni kažu „hrvatskih šlagera“. Srdačnost i dobrodošlicu iskazali su nam i redovnici Oblati Djevice Marije (OMV) koji djeluju u tom svetištu.

Nakon zajedničkog ručka i druženja, uputili smo se u obilazak glavnog grada Beča koji je udaljen sat vremena vožnje od Eisenstadta. Potom smo razgledali centar grada te posjetili bečku katedralu sv. Stjepana –  Stephansdom i kapelu gdje se Blažena Djevica Marija ukazala mladom svecu Stanislavu Kostki, u kojoj smo imali čast sudjelovati na svetoj Misi, koju je predslavio vlč. Boro Gavran.

Budući da nam je ovo prvi put da smo boravili u Gradišću i družili se s gradišćanskim Hrvatima, iskusili smo ljepotu kulture i jezika koju su sačuvali kroz stoljeća. U ponedjeljak, 19. rujna puni dojmova krenuli smo prema Sarajevu, gdje smo stigli u večernjim satima te također naše putovanje završili svetom Misom u samostanskoj kapelici. Zahvalni smo dobrome Bogu na svemu što smo doživjeli, vidjeli, čuli i obogatili svoje živote novim iskustvom.

 

s.J.M/N.C.

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve