Redovnički dan u Dubrovniku

Redovnički dan u Dubrovniku

Četvrtak, 21. 9. 2017.

XXXIII.  Redovnički dan održan je u subotu 9. rujna 2017. u Dubrovniku,  na temu: „ODGOJNO-OBRAZOVNO POSLANJE“ u dvorani Ivana Pavla II. i franjevačkoj crkvi Male braće, u  organizaciji Hrvatske redovničke konferencije.


Danu je nazočio veći broj redovnica i redovnika iz svih redovničkih zajednica koje djeluju na području Dubrovačke biskupije. Među sestrama bile su: vrhovne glavarice i članice predsjedništva HRK: s. Ružica Barić iz Dubrovnika i s. Katarina Maglica iz Korčule. Sa svojim sestrama Kćeri milosrđa bila je i provincijalka s. Emila Barbarić iz Zagreba. Od naše zajednice iz samostana „sv. Obitelji“ bile su: s. Celestina Jerčić, s. Ernesta Ereš, s. Nives Dominiković, s. Ankica Delaš  i s. Magna Borovac.

U 9 sati, Treći čas je predmolio pročelnik vijeća za posvećeni život Dubrovačke biskupije  fra Stanko Dodig.

 Na početku susreta okupljene redovnike i redovnice koji djeluju na području Dubrovačke biskupije pozdravio je  biskup mons. Mate Uzinić.   - moderator susreta bio je fr. Leopold Nikola Noso.

Prvo predavanje održala je s. Ivana Novina, OP iz Zagreba, na temu: „Obrazovanje  i evangelizacija“.  Sestra Ivana kazala je, kako su „Obrazovanje i evangelizacija“ dva iznimno važna i moćna procesa, koja u svom središtu imaju oblikovanje osobe, te je podrobnije govorila o samom obrazovanju.- Govorila je dosta  sažeto i zanimljivo.

Drugo predavanje imao je o. Vinko Mamić, OCD iz Zagreba, na temu: „Važnost razvoja socio-emocionalne  inteligencije u odgojno-obrazovanom procesu“. O. Vinko je na zanimljiv način pokazao razliku između IQ-a  i emocionalno-socijalne inteligencije, te na primjeru parabole o Milosrdnom samaritancu pokazao kako je Isus imao vrlo razvijeni emocionalno-socijalnu inteligenciju. Ustvrdio je, kako danas inteligencija generacijski sve više slabi. Govorio je i o nasilju među djecom i mladima. - Bilo je to opširno i zanimljivo predavanje.

Iza kraće pauze, treće predavanje održala je s. Janja Katović, ASC iz Glamoča, na temu: „Odgojno-obrazovno djelovanje  u ekumenskoj sredini“. Na početku predavanja govorila je o povijesti svoje Družbe, koja je u Glamoču počela djelovati nakon potjerivanja s područja Banja Luke u zadnjem ratu. – Zatim je govorila kako je počela raditi u vrtiću u Glamoču, odgajajući djecu. Ispričala je niz zanimljivih primjera, rad u vrtiću kojeg pohađaju djeca sva tri naroda i vjeroispovijesti. Ustvrdila je, kako djelovanje u javnom vrtiću od nje traži više dosjetljivosti i kreativnosti i njoj kao, časnoj sestri je veći izazov. - Sestra Janja je  živo prikazala, svoj  rad i odgoj djece u vrtiću.

Iza ova tri predavanja nije bilo puno vremena za raspravu. - Pročelnik Vijeća za posvećeni život fra Stanko Dodig, dao je neke informacije vezane za dolazak relikvije sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dubrovnik, a moderator susreta fr. Leopold Nikola Noso, u ime Hrvatske redovničke konferencije, obavijestio je o otvaranju studija „Teologije posvećenog života“ u Splitu. – Prije mise redovnici i redovnice imali su prigodu za sakramenat Pomirenja.

U 12 sati u crkvi Male braće euharistijsko slavlje kao vrhunac radosti i zajedništva, predslovio je  biskup mons. Mate Uzinić s još sedam svećenika-redovnika. Misu je prikazao za sve redovnike i redovnice, za nova duhovna zvanja i za Pokojne redovnike i redovnice, koji su djelovali na području Dubrovačke biskupije. – Sestre iz različitih zajednica čitale su čitanja i Molitvu vjernika,  a pjevanje su animirale sestre dominikanke iz Korčule.

U propovijedi  biskup Mate skrenuo je pozornost svima nama, da trebamo biti svjesni posebnosti Božjeg poziva i poslanja na koje smo odgovorili. -  Govorio je i o razlici između odgoja i obrazovanja kroz pročitano evanđelje o tome kako su farizeji, koji su bili obrazovani, prigovarali da Isusovi učenici ne poštuju subotu. Upozorio je, kako se naše poslanje ne smije pretvoriti u zanimanje, te kako se ne smije dogoditi, da se te dvije stvarnosti zamjene jer ćemo tada, kako je rekao, biti „samo oni koji poučavaju, ali ćemo prestati biti oni koji odgajaju“. – Redovničke zajednice ne smiju biti samodostatne, rekao je biskup Mate, nego one postoje radi čovjeka u ovom vremenu i prostoru.

Ovaj Redovnički dan,  treći po redu u Dubrovačkoj biskupiji,  završio je u 13 sati zajedničkim druženjem i ručkom u restoranu „Klarisa“!

s. M. Magna  Borovac

  Vijesti - Sve