REHABILITACIJA SRCA

REHABILITACIJA SRCA

Ponedjeljak, 22. 6. 2020.

Trenuci odvojeni za susret s Bogom neiscrpna su vrela duhovnog života.

Božja blizina mijenja srce, vraća nadu i hrabri nas u našim izazovima. 

Sestre su pristizale sa svih strana, a svojom nazočnošću nas je obogatila i s. Vedrana, ekonoma Družbe. Pridružile su nam se i sestre milosrdnice Družbe sv. Vinka Paulskog, sarajevske provincije. Na kraju nam se pridružila i naša provincijalka s. Terezija Pervan i s. Brigita Rojnica.


Započele smo duhovne vježbe 14. lipnja zazivom Duha Svetoga da Gospodin blagoslovi svojom ljubavlju dane pred nama. Voditelj duh. vježbi bio je don Tomislav Bašić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije, upravitelj svećeničkog doma i ekonom centralnog bogoslovnog sjemeništa i bogoslovije u Splitu.

Izabrana tema i nit poveznica bila je "Kakav je Bog?" 

Pokušavali smo sami sebi dati odgovor u dubini svoje duše - Tko je Bog za mene i kakvu ulogu predstavlja u mom životu?! 

Najljepši trenuci u danu jesu oni odvojeni i namijenjeni susretu s Gospodinom, u sakramentu Ispovjedi, kao i u Euharistijskoj gozbi. 

Ponekad se događa da je jedina promjena, jedina novost u našim životima, zapravo NOVA ODLUKA; a da bi uistinu doživjeli ljepotu susreta s Isusom, potrebno je biti sabran i živjeti duh. vježbe u šutnji. Tada dopuštamo da Gospodin progovori nama, naravno, ako Mu dopustio. 

Znamo da je Gospodin dobar, ali ako to ne kušamo, ne osjetimo, ne doživimo, što nam sve to vrijedi?!? 

Osluškivati što nam Gospodin govori, gdje nas upućuje to su pravi znakovi Božje ljubavi. Sam Gospodin Isus je nakon Petrovog zatajenja, upoznao "drugog Petra" - te ga nakon Uskrsa pita tri puta: "Petre, ljubiš li me?" 

Bogu su potrebna naša iskrena srca, naša otvorenost, naše obraćanje i naša ljubav. 

U nizu predavanja don Tomislav stavlja također naglasak na 10 životnih savjeta Biblijske psihoterapije: 

1. UPOZNAJ SAMOG SEBE

2. PRIHVATI SAMOG SEBE

3. ZAVOLI SEBE

4. PROMIJENI SAMOG SEBE

5. ŽIVI U ISTINI

6. IMATI ČISTU SAVJEST I BITI KAO DIJETE

7. VJEROVATI BOGU I OSMIŠLJAVATI SVOJ ŽIVOT

8. OPROSTITI - DA OSLOBODIŠ U SEBI SILE LJUBAVI

9. BITI SLOBODAN - IZGUBITI VREMENITI KAKO BI ZADOBIO VJEČNI ŽIVOT

10. LJUBITI BOGA IZNAD SVEGA, A BLIŽNJEGA KAO SEBE! 

Dokaz Božje ljubavi očitovala se u cjelodnevnom klanjanju mjestu susreta naših srdašca sa živim Bogom. Jako je važno biti na ON-LINE sa Isusom i buditi u sebi čežnju za Njim neprestano. 

Kada čovjek ima mir, u tišini i osluškivanju samog sebe i svoga srca može uvidjeti put kojim ga Bog šalje. Tada, naše slavljenje i svjedočanstvo zaodijevaju se smislom. Duhom Božjim osnaženi, možemo Ga svjedočiti drugima i vratiti se spremni na teške "restauratorske zahvate". Ništa drugo nije opcija. Jer, mi smo Umjetnina pod zaštitom Boga Živoga, Baština Neprocjenjiva. 

 s. Iva Serdarević

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve