Roma je Amor

Roma je Amor

Ponedjeljak, 29. 6. 2015.

U organizaciji Nacionalnog katehetskog ureda pod vodstvom tajnice Anite Vranić, potporom  i nagradom Hrvatske biskupske konferencije, šest pobjedničkih ekipa državnog natjecanja vjeronaučne olimpijade (tri prva mjesta iz os. šk. i tri prva iz srednje šk.) sudjelovali su na nagradnom putovanju od 23. do 27. lipnja 2015. godine. 


Sudionici su bili učenici, njihovi mentori, članovi državnog povjerenstva i gosti. Cilj nam je bio Rim, Vatican,  Napulj-  Pompei, zatim Montecassino i  Orvieto. Rim je Mir i to  ne samo onaj Augustov (Pax Romana) nametnut silom, već onaj daleko važniji mir, mir Kristov (Pax Cristi) plod pravednosti i ljubavi.

Mentorice prvih dviju ekipa  iz srednje škole su Služavke Malog Isusa, s. Petra Šakić i s. Dolores Brkić koja je sa svojom ekipom bila sudionica na ovom nagradnom putovanju.

Zajednički put započeo je polaskom iz Zagreba u poslijepodnevnim satima 23. lipnja. Sestra Dolores   sa svojim učenicima iz Druge gimnazije-Split  koji su ujedno i PMI-a , stigli  22. lipnja u Generalnu kuću te bili  dragi gosti sestrama na polasku i povratku. Časna Majka s. Radoslava i s. Ana Marija kao i druge nazočne sestre iskazale su im svoju radosnu dobrodošlicu. Slijedeći dan otišli smo u katedralu te se pomolili našem blaženom Stepincu i Gospi  na Kamenitim vratima za sretan i blagoslovljen put, uključivši i mnoge druge nakane.

Krenuli smo uz male kapi kiše baš onako za osvježenje i nije nas to zbunilo za lijepu atmosferu u autobusu radosnog druženja u pjesmi i molitvi. Svakodnevnu molitvu časoslova, kratke meditacije i krunicu predvodila je s. Dolores, s. Karolina Mićanović i đakon Ilija Nikolić.

Dolazeći u Rim stižemo na izvore svoje zapadno-kršćanske povijesti i civilizacije, dolazimo učiti se kulturi, uživati u vrhunskim umjetničkim ostvarenjima, ali i produbiti svoju vjeru. U Rim dolazimo u neposredni dodir vječnim i neprolaznim vrednotama.

U Vatikan smo stigli u jutarnjim satima  24. lipnja te smo bili sudionici na Generalnoj audijenciji sa papom Franjom od kojeg smo primili blagoslov, i poslušali njegovu uvijek znakovitu poruku. Predstavnik od svake nagrađene ekipe svoje dojmove podijelio je sa slušateljstvom Hrvatskog programa Radio Vatikana.

 Posjetili smo što je bilo moguće kroz trodnevni boravak u Vječnom gradu ; baziliku sv. Petra u kojoj smo se posebno pomolili sv. Ivanu Pavlu II, kupolu, svete vatikanske spilje, Anđeosku tvrđavu, Pantheon, zatim Trgove; Navonu , Narodni, Španjolski, Venecijanski, Campidoglio…

Ulazeći u Coloseum, taj najgrandiozniji spomenik starog Rima osjećali smo kao da čujemo  one strašne glasove iz prošlosti, ali i ponos na kršćane mučenike i njihovu snagu vjere. Nezaobilazne su nam bile Katakombe sv .Calista, bazilika sv. Ivana Lateranskog i sv. Pavla van zidina, Quo Vadis, Forum Romanum, s. Maria d*Aracoeli, crkva Milosrdnog Isusa…Bazilika sv. Ivana Lateranskog posebno je važna za nas Hrvate jer je u njoj Ivan Ravenjanin posvećen za prvog solinsko-splitskog nadbiskupa 640. godine. Važnost smo joj „produžili“, bitno  nama sestrama SMI-a i PMI-a , jer je naš sluga božji Josip Stadler  također  tu bio zaređen za svećenika 6. lipnja 1868. godine. U crkvi „Nebeski žrtvenik“ gdje je kapelica Malog Isusa, pomolili smo se posebno za naše sestre i sve PMI-a, te nakane mladih obitelji…

Neizostavni cilj bio nam je Papinski zavod sv. Jeronima gdje smo slavili sv. Misu, te se susreli za svim našim hrvatskim svećenicima koji studiraju u Rimu i borave u ovom Zavodu. S njima smo se zadržali u ugodnom razgovoru i druženju.

Drugi dan našeg hodočasničkog izleta bio je posjet Pompeima-vožnja kroz Napulj te posjet benediktinskoj opatiji  Montecassino.

Boravak u Rimu bio nam je kao u našoj vlastitoj obitelji jer smo bili smješteni u Hrvatskom domu   „bl. Ivan Merz“ kod ljubaznih i neumornih domaćina.

Na povratku za Hrvatsku posjetili smo grad Orvieto, gradsku jezgru i čudesnu katedralu. Uslijedio je kviz znanja koji  je bio natjecateljski o naučenom : povjesno-kulturne  i vjeske  usvojene sadržaje . Isti članovi državnog povjerenstva   ocjenjivali su rezultate i redosljed. Prvaci su učenici Druge gimnazije-Split. Dodjeljene su i vrijedne nagrade za prva tri mjesta. Isplatilo se biti pažljiv !!!

„Vidjeti Rim i umrijeti“- paradoksalna je uzrečica koja izražava višestoljetnu želju onih koji su čeznuli za Rimom, njegovom gracioznošću, ljepotom i neprolaznošću…Naš hodočasničko-izletnički  nagradni boravak i razgledavanje želimo pretvoriti u „ VIDJETI RIM I ŽIVJETI“ jer Rim ima jednu duhovnu snagu;  središte je kršćanskog svijeta i prijestolnica sv. Oca pape.

  s.Dolores Brkić

  Vijesti - Sve