S. Antonia Č. bacc. oec sudjelovala na MZS-u na EF-u u Osijeku

S. Antonia Č. bacc. oec sudjelovala na MZS-u na EF-u u Osijeku

Srijeda, 30. 5. 2018.

Ekonomski fakultet Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku organizirao je VII. Međunarodni znanstveni simpozij ''Gospodarstvo istočne Hrvatske – vizija i razvoj'' koji  se održao od 24.-26. svibnja 2018. godine u Osijeku.


Osječkom Ekonomskom fakultetu kao suorganizatori simpozija pridružili su se Ekonomski fakultet i Univerzitet u Tuzli, Ekonomski fakultet u Tuzli, HAZU, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku i Univerza v Mariboru. Na otvaranju simpozija sudjelovali su pomoćnik ministrice Regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac Dragan Jelić te župan Osječko-baranjske županije i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Ivan Anušić. Ovaj značajan simpozij izvrsna je platforma za mlade znanstvenike i stručnjake iz prakse, koji iznose svoja viđenja razvoja gospodarstva s primjerima iz prakse, ali i teoretskim postavkama temeljenim na znanstvenim istraživanjima i dobivenim rezultatima. Na trodnevnom skupu je predstavljeno 122 znanstvena rada iz područja gospodarstva, financija i ljudskih potencijala, a autori dolaze iz čak 13 zemalja.

Tijekom simpozija održale su se brojne prezentacije radova kroz sljedeća tematska područja: Povijesna nasljeđa u razvoju istočne Hrvatske, Novi trendovi u razvoju gospodarstva, Ljudski kapital u funkciji društveno-ekonomskog razvoja regije, Uloga prava u razvoju gospodarstva, Međusektorska suradnja i Partnerstva, Globalna ekonomija i održivi razvoj, Društveno odgovorno poduzetništvo, Regionalni razvoj – izazovi i prilike, Financijske institucije.

Među njima našla se i naša s. Antonia Čobanov bacc. oec. koja je uz svoju mentoricu dr. sc. Domagoju Buljan Barbača  predstavila rad na temu ''Financijsko opismenjavanje ciljanih skupina''. S. Antonia provela je istraživanje i financijsku edukaciju u skupini Franjevačke mladeži u Splitu. Rezultat tog projekta je i gore navedeni rad. U radu se naglašava da je financijska pismenost tema koja u posljednjih desetak godina zaokuplja pažnju šire javnosti. Financijski stručnjaci, institucije i razne udruge pokušavaju pronaći modele provođenja financijskog opismenjavanja građana Republike Hrvatske. Financijska pismenost pojedinaca je važna ukoliko se ona preslikava na njegovo okruženje i u konačnici na nacionalnu ekonomsku sliku. Ovakav tijek kretanja između pojedinca i društva treba biti poticaj nacionalnim, javnim i privatnim organizacijama u provođenju financijskog obrazovanja pojedinaca svih uzrasta. Na to nas potiče i Katekizam Katoličke Crkve: ''Neka društva, kao što su obitelj i građanska zajednica, neposredno odgovaraju  čovjekovoj naravi. Da bi što veći broj osoba sudjelovao u društvenom životu, treba promicati osnivanje društva i saveza 'ekonomskih, socijalnih, kulturno-zabavnih, športskih, profesionalnih i političkih, koji mogu biti ili samo nacionalni ili međunarodni' (IVAN XIII., Enciklika Mater et magistra, 60). Ta „socijalizacija“ izražava također i naravnu težnju koja potiče ljude da se udružuju radi ostvarenja ciljeva koji nadilaze mogućnosti pojedinca. Ona razvija prirodne darove osobe, napose duh inicijative i smisao za odgovornost te doprinosi zaštiti njezinih prava.'' (Katekizam Katoličke Crkve, br. 1882.).

Kao zaključak autorice ističu važnost uključivanja mladih ljudi u procese edukacije jer je investiranje u mlade ljude investiranje u budućnost. Aplicirajući usvojena znanja i vještine kao odgovorni građani donositi će ispravne financijske odluke na osobnoj, obiteljskoj i zajedničkoj razini te naposljetku stvoriti financijski uravnoteženo društvo.

Rad i istraživanje s. Antonie aktualan je i za našu redovničku zajednicu koja djeluje kao pravna osoba i financijski subjekt u društvu. Stoga je potrebno sve sestre financijski educirati kako bi što lakše i kvalitetnije upravljale zajedničkim dobrima koja su im povjerena.

Čestitamo na uspjehu i raspoloživosti za korištenje Božjih darova i radujemo se sa s. Antoniom. Hvala Gospodinu za mogućnost da je s. Antonia skupa sa svojom mentoricom prof. sc. Domagojom Buljan Barbača imala prigodu sudjelovati s izlaganjem na Međunarodnom znanstvenom simpoziju ''Gospodarstvo istočne Hrvatske – vizija i razvoj'' u Osijeku. Svojim redovničkim izvanjskim znakom prisutnosti, ali i nutarnjim svjedočenjem redovničke radosti i smisla života s Kristom i u Kristu, uz pokazano znanje i umijeće u financijskoj edukaciji, zasigurno je dala lijepi primjer i svjedočanstvo prisutnim sudionicima ovog uvaženog simpozija. Dao Gospodin da nastavi živjeti i svjedočiti tu otvorenost Duhu za potrebe njegovih plodova u današnjem svijetu, za slavu Božju i dobro čovjeka ovog vremena i naše redovničke zajednice.

 s. Maneta MIjoč

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve