Seminar za sestre Sarajevske provincije

Seminar za sestre Sarajevske provincije

Nedelja, 13. 3. 2011.

SL. BROD; SARAJEVO: U okviru pripreme za slavlje XIII. Provincijskog kapitula sarajevske Provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije, koji će biti početkom mjeseca svibnja 2011. godine, održan je seminar za sve sestre u Provinciji na temu: Dragocjenost poziva čuvamo u krhkim posudama, kojeg je predvodila Ana Haramina, psihologinja, profesorica i stručna savjetnica za učitelje u školi u Vidovcu kod Varaždina. Prvi turnus održan je u samostanu nadbiskupa Stadlera u Slavonskom Brodu od 25. do 27. veljače 2011., a drugi, 4. do 6. ožujka, i treći turnus, od 11. do 13. ožujka, u Sarajevu u samostanu Egipat.


Sestre su kroz programska predavanja i vježbe pokušale dublje uranjati u dubinu vlastitog bića i upoznati istinu o samima sebi. Poput triju mudraca koji su imali odvažnosti i povjerenja uputiti se u nepoznato, i one su se zaputile u vlastito traženje samih sebe kroz razne slike i priče poput “Bunara”, “Bučnog brda”, “Kretske palače”, “Vode života”, te kroz kreativne radionice. Priče su bile pune simbolike i motiva, koji su upućivali sestre na traženje smislenijeg života, jer Boga svaka nalazi u sebi, oko sebe, u drugima. A radionice s plastelinom su pravo umijeće svake pojedine sestre, od kojih se je na kraju otkrilo bogatstvo iskustva i dragocjenosti koje svaka pojedina sestra u sebi nosi.

U svakodnevnom životu izloženi smo krhkosti i raznim ranjivostima, kroz koja dolazimo do smisla života. Kroz vježbu “Samaritanac u labirintu”, sudionice seminara pokušale su ući u središte vlastitih emocija i pronaći vlastiti put - ulaz, te izlaz iz labirinta. Sav naš unutarnji svijet mogao se doživjeti poput jedne kuće u kojoj se je svaka pojedina udomaćila, o kojoj se brine i u koju se vraća. Smisao te kuće nije ostati začahurena u njoj, nego izići van, poći u susret drugima, vratiti se u svakodnevicu preko Getsemanija, u kojem je ključna riječ prihvaćanje. Prihvatili smo činjenicu da se vraćamo kući onakvi kakvi jesmo u ono dobro poznato, ali s jednom novosti da mogu biti s istim ljudima na nov način. Na kraju smo s mudracima došli do Betlehemske štalice, poklonili se Djetetu Isusu s raznim darovima od kojih će Isus napraviti nešto čudesno i dragocjeno, baš kao što je i svaka od nas pozvana da nosi i čuva ono najveće blago u krhkim posudama. Otkrili smo ljepotu odgovornosti prema unutarnjem svijetu, te se drugim putem spremno vratili opet k sebi samima, u našu svakodnevicu, naše zajednice.

Snaga Duha još je više izvirala iz našeg zajedništva okupljenog oko svete Mise, koju je u Slavonskom Brodu predvodio preč. Pavao Madžarević, župnik u Brodskom Vinogorju i vlč. Ivan Lenić, župnik župe Gospe od brze pomoći u Slavonskom Brodu, a u Sarajevu vlč. mr. Ivica Mršo, ravnatelj KŠC u Sarajevu i vlč. Josip Vajdner, glavni urednik Katoličkog tjednika. Na svršetku svih turnusa seminara s. provincijalka Marina Piljić zahvalila se voditeljici Ani Haramini na dobrom i stručnom vodstvu seminara, a svi zajedno zahvalili smo Gospodinu što smo stvoreni tako čudesno i zamolile Ga da nas i dalje vodi svojim stazama, da uzmognemo živjeti za druge.
s. Manda Pršlja

  Vijesti - Sve