Šesti Božićni humanitarni koncert  za misije pod motom „Ljubav se rodila“

Šesti Božićni humanitarni koncert za misije pod motom „Ljubav se rodila“

Ponedjeljak, 16. 12. 2019.

U nedjelju, 15. prosinca, 2019. godine u župnoj crkvi „Ime Marijino“ u Gromiljaku, s početkom u 19 sati, održan je šesti božićni humanitarni koncert za misije pod motom „Ljubav se rodila“, kojeg su zajedno sa s. M. Jelenom Jovanović, župnom pastoralnom suradnicom i vjeroučiteljicom organizirali župljani i Prijatelji Maloga Isusa iz Gromiljaka.

Uvodni pozdrav uputila je s. Jelena rekavši kako će se u drugom mjesecu 2020. godine napuniti šesta godina misijskog života i djelovanja sestara Služavki Maloga Isusa na Haitiju, s. Liberije Filipović i s. Ane Uložnik, te da su upravo tada mladi članovi Društva Prijatelja Maloga Isusa, sa s. Marinelom Zeko, započeli i s organizacijom božićnog ili predbožićnog koncerta s ciljem da cijela župna zajednica dadne svoj doprinos u materijalnoj podršci misionarki. „Danas, Bogu hvala, naše sestre, zahvaljujući brojnim dobročiniteljima i humanitarnim događanjima, kao što je ovaj, uspijevaju i materijalno pomoći mnogima u mjestu gdje žive. Nekad je to pomoć u hrani, nekad u školovanju, nekad sagrade pumpu za vodu tamo gdje je potrebna. Ovog ljeta posredstvom naših sestara do nas je stiglo pismo jednog haićanskog župnika koji poziva ljude dobrog i darežljivog srca, a posebno Prijatelje Maloga Isusa, da mu pomognu izgraditi kapelicu u jednom planinskom selu zvanom Beatis, nedaleko od grada Petit Goave, u kojem žive naše sestre“, kazala je s. Jelena. „Iz njegovog pisma saznajemo (...) da bi izgradnja kapelice u ovom mjestu bila bi od velike duhovne koristi za narod, a svakako prikladnija za liturgijska slavlja od improvizirane limene kapelice, koju su mještani sami izgradili. Bila bi također i centralno mjesto okupljanja vjernika, a mogla bi se koristiti i u druge svrhe: razne duhovne obnove, susrete, kulturna događanja… Izgradnjom kapelice zaustavilo bi se vjernike katolike da prelaze u Protestantsku crkvu, a mnogi koji su već prešli rado bi se vratili u svoju crkvu kad bi je imali. Uz kapelicu, župnik navodi, da bi im dobro došla i pumpa za vodu, koje nemaju. Time bi se pomoglo narodu u očuvanju zdravlja, lakšem obavljanju kućanskih poslova i u sušnoj sezoni za agrikuluturu. Kapelica koja će, vjerujemo, biti sagrađena bit će posvećena Navještenju Gospodinovu – Blagovijesti“, kazala je s. Jelena. „Iako smo još u Adventu, večeras pjevamo božićne pjesme, želeći da ovaj događaj, na neki način bude i duhovni doprinos za izgradnju kapelice u selu Beatis, gdje će se Dijete Isus žačinjati i rađati u srcima ljudi po slavlju svete mise i molitve“, zaključila je s. Jelena.
Izvođači na koncertu bili su domaći zborovi župe Gromiljak: Veliki župni zbor „Ime Marijino“, zbor mladih župe Gromiljak, te novosnovani Dječji zbor. Potom, prijatelji iz susjedstva: Mješoviti zbor Hrvatskog katoličkog društva „Napredak“ iz Kreševa, Zbor svetog Ilije proroka iz Kiseljaka te zajednica bogoslova Nadbiskupijskog međunarodnog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ iz Vogošće, na čelu s odgojiteljem vlč. Joštom Mezegom. Na kraju programa okupljenima se obratio župnik, vlč. Ilija Karlović, zahvalivši sudionicima, organizatorima i svim dobročiniteljima koji su svojim prilogom sudjelovali u organizaciji ovog projekta. Kratak, ali srcu sladak program završio je zajedničkom pjesmom „Narodi nam se“, a slavlje i druženje se nastavilo u župnoj dvorani uz prigodnu okrjepu i pjesmu.
Neka se Dijete Isus uvijek rađa u srcu svakog kršćanina i neka raste po ljubavi i dobrim djelima.
s.j
 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve