Sestre juniorke sudjelovale na seminaru na Buškom jezeru

Sestre juniorke sudjelovale na seminaru na Buškom jezeru

Utorak, 28. 3. 2023.

U nedjelju, 26. ožujka 2023. održan je duhovno-psihološki seminar u Duhovnom centru – Karmel sv. Ilije na Buškom jezeru. Seminar kojemu je bila tema „Oproštenjem do iscjeljenja“ vodio je pater Mijo Nikić, član Družbe Isusove i profesor dubinske psihologije na fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu. Seminaru su nazočile juniorke Družbe sestara Služavki Malog Isusa sarajevske provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije; s. M. Pia Pilić, s. M. Nikolina Džavić, s. M. Rita Oborović i s . M. Mihaela Martinović, pod vodstvom magistre juniorki s. M. Ljilje Marinčić.

Okupljanje i prvo predavanje započelo je u dvorani duhovnoga centra u 9:00h. Pater Mijo najprije je progovorio o Bogu, svjesnosti samih sebe, našim navikama, stilovima života, afektivnoj memoriji, našem tijelu koje je hram Duha Svetoga, emocijama i tome kako one pokreću na djelovanje, o razumu koji se odlikuje slobodnim djelovanjem i odgovornošću i na kraju o djelima koji čine odraz cjelokupne osobnosti. Nakon govora o ovim elementima pater je naglasio kako se stablo poznaje po plodovima, a čovjek po svojim djelima. Emocije su te koje čovjeka potiču na djelovanje i često je čovjeku teško boriti se protiv njih i izraziti ih na pravi način. „Emocije treba izraziti na način da ne uvrijedimo drugoga“, navodi pater Mijo. Čovjeku je teško oprostiti, ali i zaboraviti nanesenu uvredu. Govoreći o opraštanju pater Mijo je slušateljima predstavio 12 koraka na putu oproštenja, a neki od njih su: odluka da se neću osvećivati, iskreno priznanje patnje, dijeljenje patnje sa drugima, dobro identificiranje svih gubitaka, priznanje srdžbe, otvoriti se milosti oproštenja, postati svjesni istine da nismo jedini protagonisti oprosta. Govor o oproštenju pater je zaključio mislima Henria Lacordairea: „Želite li biti sretni jedan trenutak? Osvetite se. Želite li biti sretni uvijek? Oprostite.“

U 10:00h u crkvi sv. Ilije sveto misno slavlje slavio je pater Mijo uz koncelerbaciju otaca karmelićana. Nakon svete Mise uslijedio je nastavak predavanja, molitva gospine krunice, klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom sakramentu i zahvala Bogu za divan dan, nove spoznaje i milost oproštenja. Na seminaru su, osim časnih sestara, sudjelovali laici koji su došli sa svih strana; Šibenika, Splita, Mostara, Zagreba... Zahvalne za mogućnost sudjelovanja na seminaru i nove spoznaje o tome da opraštanjem oslobađamo u sebi sile ljubavi, u duhu zajedništva sestre su se uputile svojim zajednicama.

s. M. Mihaela Martinović

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve