Sestre Služavke Maloga Isusa sarajevske provincije započele XVI. redoviti provincijski kapitul

Sestre Služavke Maloga Isusa sarajevske provincije započele XVI. redoviti provincijski kapitul

Ponedjeljak, 22. 6. 2020.

Sestre Služavke Maloga Isusa sarajevske provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije, u duhovnom centru Kuća Navještenja u Gromiljaku, 21. lipnja 2020. započele su, osmodnevni, XVI. redoviti provincijski kapitul na temu: Poziv i poslanje Služavke Malog Isusua u svjetlu Božje Riječi.
Slavlje Kapitula započelo je duhovnom obnovom koju je održao svećenik Vrhbosanske nadbiskupije dr. Dubravko Turalija. Svoje izlaganje naslovio je “Poziv i poslanje Služavke Maloga Isusa u svjetlu Božje riječi”.

Na početku izlaganja vlč. Dubravko je protumačio značenje riječi “zov” i “glas”. Kazao je kako riječ “zov “ govori da se netko zanima za tebe, taj zov ne čuje svatko već samo onaj koga taj zov privlači. To je zov na suradnju. On mu ne da mira dok mu se ne odazove. O tome nam svjedoče mnogi biblijski likovi, počev od Abrahama, Mojsija, Ilije, Davida i još mnogih drugih Božjih suradnika koje je Bog po svojoj volji birao za svoja djela i poslanja.
Za poslanje u svjetlu Božjeg poziva je potrebna suradnja, spremnost, dogovor pojedinca s Bogom. Bez tog dogovora s Bogom koji se događa u dubokoj molitvi i kontemplaciji mogu se pojaviti različite devijacije u životu pozvanoga.  O tim devijacijama jasno nam govore slike poziva prvog čovjeka Adama i prve žene Eve kao i neki drugi biblijski likovi.
Dr. Turalija je također istaknuo kako je svakom čovjeku pozvanom od Boga važno prodrijeti u poslanje. U tom poslanju čovjek nije sam. Bog mu daje suradnike. O toj Božjoj logici važnoj u povjerenom poslanju također nam svjedoče mnogi biblijski likovi. I Isus u svom poslanju bira suradnike, apostole kako bi s njim oblikovali Kraljevstvo Božje na zemlji.
U pozivu i poslanju čovjeka Bog ne trpi trgovanja. Bog ne trpi maske koje čovjeka dovode do prekida dogovora. Prihvačajući poslanje od Boga, čovjek preuzima i odgovornost za prihvaćenu zadaću.
Nakon ovog biblijskog tumačenja “poziva i poslanja”, Predavač  se osvrnuo na poziv i poslanje Služavke Maloga Isusa naglasivši da je zajednica  Služavki Maloga Isusa živi organizam u Crkvi koji treba hraniti Božjom rječju, sakramentima, sestrinskim zajedništvom, sestrinskom ljubavlju, držati ga čistim, bistrim, prozračnim, zdravim. Za njegovo “zdravo tkivo” potrebno je uvijek moliti i u molitvi iščekivati i prihvaćati poslanje. Dr. Dubravko je pozvao sestre da se ovih dana dok slave Kapitul ujedine u molitvi, tako da sve što se bude događalo može svojim potpisom potipisati sam Utemeljitelj sl. Božji Josip Stadler.
Nakon jasnog i lijepog izlaganja na navedenu temu slijedila je diskusija u kojoj su sestre promišljale o pozivu i poslanju svoje redovničke zajednice. Slijedio je i kratki nagovor vezan uz evanđelje XII. Nedjelje kroz godinu.
Sestarsko zajedništvo nastavilo se na Euharistijskom slavlju i adoraciji Isusu u Presvetom Oltaskom sakramentu, u kapelici Navještenja Gospodinova, s nakanom za uspješan i blagoslovljen rad Kapitula.
U kapitularnom slavlju u Kući Navještenja u Gromiljaku od 21. do 28. lipnja 2020. godine sudjeluje  20 sestara Kapitularki sarajevske provincije na čelu sa s. Marijom Banić – vrhovnom glavaricom i s. Maria-Anom Kustura - provincijskom glavaricom. U tom vremenu sestre Kapitularke  zajedno će moliti i promišljati o životu Provincije, izabarati novo vodstvo Provincije, te donijeti nove smjernice i odluke životai rada u narednom trogodištu.
 
s. Kristina Adžamić  i s. Ana Marija Kesten
 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve