Sklad i ljepota tradicije sa sadašnjošću

Sklad i ljepota tradicije sa sadašnjošću

Ponedjeljak, 15. 9. 2014.

Župa sv. Križa u Velom Varošu u Splitu svečano je proslavila svoj Blagdan. Ova župa jedna je od najstarijih župa u Splitu, u kojoj se nalazi i naš samostan „Sv. Ane“, provincijalna kuća.


Priprema se odvijala kroz trodnevnicu, koju je  vodio župnik don Mihael Jelavić. Moljenjem krunice, razmatranjem, sv. Misom i adoracijom, vjernici su se duhovno spremali za ovaj Blagdan. U preobilju duhovnog sadržaja, svaki prisutni mogao je za sebe pronaći duhovnu hranu, jačati se za nošenje svojih svakodnevnih križeva. Prisustvo i sudjelovanje naših sestara bilo je uočljivo.

Svečanoj sv. Misi prethodilo je pjevanje „Večernje“. Tradicionalna Večernja sa starim splitskim rječnikom, klapskim napjevom i srcem pjevača, oduševila je svakog prisutnog vjernika. Uspjeli su oživjeti riječi kojih više ne čujemo, a koje su jako sadržajne. „Bože na pomoć moju nastoj; Gospodine na pomoć moju poteži se.“

„Braćo, ovo bo oćutite u vami, što i u Kristu Isusu, koji buduć u prilici Božjoj, ne čini grabežom biti survanim Bogu, dali samoga sebe umali, primivši priliku roba, podoban ljudem učinjen, i oblikom našast kao čovik.“

Molitva; “Bože koji s u prisvitlom iznašašću spasiteljnoga križa, čudesa tvoje muke uzbudio; Podaj, da cinom životvornoga driva, pomoći vićnjega života postignemo, koji živiš i kraljuješ…  .“ Ove  nas riječi  povezuju s vremenom koje je prošlo, a koje još živi u tradiciji i svjedoči o svojoj ljepoti. Muškom zboru pripomogli su bratimi  „Bratovštine sv. Križa“, koji ovo bogatstvo čuvaju. Predmolitelj  don Josip Dukić ravnatelj gimnazije  „Don Frane Bulić“ , svojim glasom i naučenim napjevom ispunio je cijeli prostor crkve.

Sv. Misa započela je svečanom procesijom i  skladnim pjevanjem mješovitog župskog zbora, a   predslavio je fra Ante Udovičić, župnik  susjedne župe „Gospe od zdravlja“. Govoreći o značenju križa, u homiliji je istaknuo  kako je križ središnja poruka naše vjere i preko njega dobivamo ljubav i snagu da budemo Kristu vjerni prihvaćanjem i nošenjem vlastitoga križa.  Kroz sv. Misu vodio nas je  župski zbor, koji je za ovu prigodu vjernike obogatio starim pjesmama u kojim se slavi Kristov Križ. Pjevače je uvježbala orguljašica, koja vodi ovaj zbor, naša  s. Eduarda Marć, zamjenica prov. glavarice i kućna predstojnica u samostanu „Sv. Ane“. Na završetku sv. Mise, župnik don Mihael zahvalio se svima koji su sudjelovali u pripremi za Blagdan, bratima  Bratovštine sv. Križa, zboru sa s. Eduardom, fra Anti, prisutnim svećenicima, ministrantima i sestrama „Služavkama Malog Isusa“  koje su pomogle u uređivanju i aranžiranju crkve. Nakon sv. Mise slijedilo je tradicionalno ljubljenje relikvija sv. Križa, praćeno  gromoglasnim pjevanjem zbora i puka pjesmom "Častimo te Križu sveti" koja se u ovoj župi prigodno pjeva. 

Od samog  osnutka samostana, daleke 1910. g. naše sestre pomažu u župskom apostolatu na različite načine.  Uvijek su bile pri ruci službujućim župnicima za svaku prigodu. Vođenje župskog vjeronauka, uređivanje crkve i crkvenog rublja, vođenje zborova, domaćinski poslovi kod župnika, dio su  poslova u kojima su sudjelovale sestre. Tko se ne sjeća imena  pokojnih sestara s. Magne i s. Patricije, koje su s tolikom ljubavlju i žarom govorile i radile za tu župu?  Brojne sestre iza njih ugradile su dio svog  života  djelujući i svjedočeći  svojom ljubavlju.

  Vijesti - Sve