Slavlje redovničkih zavjeta u „Kući djeteta Isusa“

Slavlje redovničkih zavjeta u „Kući djeteta Isusa“

Utorak, 15. 8. 2017.

 Livno, 14.08.2017.Splitska Provincija sv. Josipa, 14. kolovoza 2017. god. u Livnu, u Duhovnom centru Kuća Djeteta Isusa, svečano je proslavila i zahvalila Gospodinu za sedam dijamantnih, šesnaest zlatnih i dva srebrna jubileja redovničkih zavjeta svojih sestara, kao i za dvije obnove privremenih zavjeta i polaganje prvih redovničkih zavjeta sv. misnim slavljem s početkom u 10 i 30 sati.


Sv. misu je predslavio je  p. Ivan, Ike Mandurić, isusovac koji je ujedno bio i voditelj duhovnih vježbi koje su prethodile ovom slavlju i na njega duhovno pripremale sestre svečarice kroz šest dana. U koncelebraciji je bilo dvadesetak svećenika među kojima na poseban način ističemo našeg velikog prijatelja i dobročinitelja p. Maurizia Annoni, te mons. Pavu Jurišića, postulatora kauze sluge Božjega Josipa Stadlera. U ima Vrhovne uprave Družbe prisutna je bila s. M. Vesna Mateljan, zamjenica časne majke. Nazočila je i mnogobrojna rodbina, prijatelji i ostali dragi gosti sestara.

Na početku sv. mise provincijalka s. M. Anemarie Radan uputila je pozdravni govor svim nazočnima, a zatim se nastavilo sa uvodnim obredima misnog slavlja i službom Riječi. U homiliji p. Ike je podsjetio sestre da je povijest njihova osobnog života obilježena neizrecivom i neshvatljivom Božjom ljubavi kojom ih Bog ljubi od vječnosti i da se u toj povijesti dogodila i povijest njihova zvanja. Bog se je zagledao u svaku i namamio ju i odveo ju u pustinju da bi ondje progovorio njenom srcu. Ondje ju je odveo da bi ona spoznala Njegovu ljubav, da bi joj On sam bio dostatan. I to je ludost ovome svijetu, ali one su ono dragocjeno blago za ovaj svijet koji to ne razumije. Redovnički život je ta pustinja, mjesto u kojem Bog doista se objavljuje čovjeku. Da bi sestra vjerno živjela svoj poziv potrebno je da se neprestano obraća Gospodinu, da mrzi na grijeh i da ga se odriče. Ona je pozvana na vjernost, ali i kad iznevjeri tu ljubav, On vjeran ostaje. On uvijek iznova poziva, i svakog dana iskazuje joj svoju ljubav. Nadalje, p. Ike naglasio je da je svakome onome tko se odazove pozivu, onome tko ostavi i kuću, i majku i oca, i braću i sestre poradi Krista obećano već u ovome životu zajedno sa progonstvima stostruko kuća, i braće i sestara, a što je najvažnije obećan je život vječni. Progonstva, patnje i nevolje bez kojih nema života jesu blaženstvo u kojem se krije već obećana nagrada – život vječni i spasenje duša. Tim riječima predvoditelj slavlja završio je homiliju i poželio svim sestrama, a osobito svečaricama da oduševljeno odgovaraju na Božji poziv i da ljubavlju svoga srca neprestano uzvraćaju na Ljubav Božju.

Nakon homilije uslijedio je obred polaganja prvih redovničkih zavjeta s. M. Faustine Zemunik i obnova privremenih zavjeta dviju sestra, s. M. Antonie Čobanov i s. M. Milane Žegarac.

Nastavilo se sa misnim slavljem, a prije pričesti s. M. Jasmina Čalo i s. M. Martina Grmoja zahvalile su Gospodinu na 25 godina služenja u Družbi i obećale da će i dalje obdržavati zavjete po propisima Konstitucija. Nakon njih, zahvalu za 50 godina vjernog služenja Malomu Isusu su izrekle, kao i svoja obećanja i zlatne sestre: s. M. Eudoksija Franić, s. M. Jozafata Projić, s. M. Jasna Barišić, s. M. Natalina Vidović, s. M. Danka Žaper, s. M. Silvana Kavain, s. M. Dragutina Boras, s. M. Krucifiksa Ivelić, s. M. Veritas Kegalj, s. M. Antica Ćubelić, s. M. Hrizanta Barišić, s. M. Martinka Bosančić, s. M. Dulcelina Plavša, s. M. Gordana Rogošić, s. M. Lenarda Mateljan, s. M. Salvatora Delaš.  

Premda naše dijamantne sestre s. M. Arsenija Vidović, s. M. Pankracija Vidović, s. M. Marcelina Lovrić, s. M. Protazija Brčić, s. M. Timoteja Radošević, s. M. Tonka Mandalinić, s. M. Leonija Vukasović nisu mogle nazočiti ovom slavlju, u molitvi u Duhu bile su prisutne sa svima nama sestrama koje smo molile za njih i zahvaljivale na daru njihova redovničkog poziva i dugogodišnjeg služenja Gospodinu.

Po završetku sv. misnog slavlja  svoje čestitke svim sestrama još jednom je uputila provincijalka s. M. Anemarie Radan i sam predvoditelj p. Ike Mandurić. Uslijedilo je čestitanje nazočnih, a radost redovničkih zavjeta nastavila se u zajedništvu kod stola svečanim ručkom.

Neka sve naše svečarice prati izobilje Božjeg blagoslova u njihovom služenju velikome Bogu i tako malenomu Gospodinu, Djetetu Isusu.

s. M. Marina Mužinić 

  Vijesti - Sve