„Sluga Božji Josip Stadler – svjetiljka koja gori i svijetli“

„Sluga Božji Josip Stadler – svjetiljka koja gori i svijetli“

Petak, 6. 4. 2018.

U Slavonskom Brodu otvorena izložba reprodukcija fotografija iz života Brođanina dr. Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa.


Izložba reprodukcija fotografija iz života Brođanina dr. Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, „Sluga Božji Josip Stadler – Svjetiljka koja gori i svijetli“ otvorena je u četvrtak, 5. travnja 2018. u holu Gradske knjižnice u Slavonskom Brodu. Izložbu je pripremila uprava Društva Prijatelja Maloga Isusa pod pokroviteljstvom Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, u suradnji sa župnikom župe Gospe Brze Pomoći, Ivanom Lenićem, brodskim dekanom te ravnateljicom Gradske knjižnice Ružicom Bobovečki.

Vrhovna glavarica Družbe s. M.Radoslava Radek na otvorenju je iskazala svoju radost da se ideja te izložbe, začeta u Društvu Prijatelja Maloga Isusa 2016., ostvarila baš ove jubilarne Stadlerove godine u kojoj proslavljaju njegove tri značajne obljetnice: 175. obljetnicu rođenja i krštenja, 150. svećeništva i 100. obljetnicu smrti. Naglasila je kako ih je njihov utemeljitelj zadužio svojim djelima milosrđa, zadužio da i one poput njega ulože svoje živote u brigu za bližnje, u izgradnju duhovnog i materijalnog dobra tamo gdje djeluju. Dodala je da su velik dio fotografija i slika vezanih uz život i djelovanje nadbiskupa Stadlera sestre dugi niz godina prikupljale po različitim arhivima, knjigama, muzejima i tako obogatile svoje izvore, ali i iznenadile koliko je još blaga neotkrivenog i neistraživog, što ih obvezuje da izložbu s vremenom i nadopunjuju. „Ovih stotinjak izloženih fotografija nastalih većinom u razdoblju od 75 godina govore o ovom gradu, o Stadalerovom djetinjstvu, školovanju, svećeništvu, pastirskoj službi, pisanoj riječi, o duhovnoj baštini nadbiskupa Stadlera, koja živi i u Družbi sestara Služavki Maloga Isusa i Društvu prijatelja Maloga Isusa sve do danas. Ova izložba je samo mali dio bogatog opusa života nadbiskupa Stadlera koji nam je ostavio u baštinu. Nadamo se da će u srcima posjetitelja zapaliti malo svjetlo vjere, nade i ljubavi čime je bila zapaljena svjetiljka Stadlerova života, a koja gori i svijetli i nama danas“, poručila je s. Radoslava. Zahvalila je svima koji su sudjelovali u realizaciji tog velikog projekta a napose s. Ana Mariji Kesten, članici vrhovne uprave svoje Družbe i ravnateljici Društva Prijatelja Maloga Isusa, koja je uvelike zaslužna za prikupljanje eksponata.

„Stvoritelj nam je dao prigodu biti svjetiljkama koje gore i svijetle, jer u svakoga je čovjeka usadio klice nekih dobara i dobrote samo ih treba prepoznavati i razvijati“, naglasio je otvarajući izložbu dekan Ivan Lenić. Ustvrdio je da nas ljude, koji smo i vizualna bića, ta izložba može na jedan način zbližiti sa Stadlerom – velikanom za kojega molimo da u što skorije vrijeme bude uzdignut na čast oltara u Crkvi, te da ga njegovi sugrađani više upoznaju u vrednuju.

Uz zahvalu svima koji su sudjelovali u organizaciji te izložbe na kraju je poručio: „Neka nas ova izložba potakne dalje upoznavati sve ono zbog čega nam sluga Božji Josip Stadler i danas kao svjetiljka gori i svijetli. A ima ona zasigurno što reći nama u njegovu rodnom gradu, kao i na svakom drugom mjestu“.

Svoju pjesmu „Neka sjaji duša zlatnoga dječaka“, posvećenu nadbiskupu Stadleru pročitala je na kraju brodska pjesnikinja Nedjeljka Novinc - Andrić, a prigodnim usrksnim pjesmama i pjesmama o Stadleru otvorenje je uveličao ženski vokalni sastav Ad astra. Uz domaće župljane i redovnice na izložbi su bili nazočni i Prijatelji Maloga Isusa iz nekoliko župa Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji su toga dana u dopodnevnim satima posjetili i Stadlerovu rodnu župu Gospe Brze Pomoći.

Izložba će biti otvorena do 13. travnja, a kako je putujuća, nakon Slavonskog Broda odlazi u mjesta Zagrebačke, potom Splitske te Sarajevske provincije Služavki Maloga Isusa. Svoj će stalni postav imati u Muzeju Josipa Stadlera u Brodskom Vinogorju, koji će ove godine biti otvoren i blagoslovljen. (ssmi/kta/b.l.)

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve