„Služavke Malog Isusa“ u Omišu, dobile nagradu Grada

„Služavke Malog Isusa“ u Omišu, dobile nagradu Grada

Utorak, 23. 5. 2017.

 Grad Omiš svake godine 16. svibnja svečano slavi blagdan sv. Ivana Nepomuka, a od 1993. godine Ivan Nepomuk je postao i službeni zaštitnik Omiša, pa se od tada svečano slavi i Dan Grada Omiša. Ove godine procesiju ulicama Omiša i svečano misno slavlje u župskoj crkvi je prevodio pomoćni biskup vrhbosanski mons Pero Sudar. 


To je jedna milosna  veza između Sarajeva i Omiša, u ovoj 2017. godini, kada naše sestre Služavke Malog Isusa slave 100 godina svog života i djelovanja u samostanu u Omišu.

Svake godine u toj prigodi Grad dodjeljuje nagrade i priznanja osobama i ustanovama koje su na poseban način zadužile svoj kraj u protekloj godini ali i u dužem periodu. Tako je ove godine na blagdan sv. Ivana Nepomuka, prije procesije i svečanog misnog slavlja, u 9,00 sati, u kongresnoj dvorani Hotela Plaža, bila svečanost dodjele javnih priznanja Grada Omiša u 2017. godini. Među ostalima skupna nagrada je pripala našim dragim sestrama Služavkama Maloga Isusa, samostanu Nazaret – Omiš, a povodom 100 obljetnice dolaska sestara u Omiš, kako piše u obrazloženju, za njihov samozatajni rad posvećen odgoju i obrazovanju djece i mladih, za požrtvovnost i ljubav u njezi osoba s posebnim potrebama, dobročinstva prema svakome u potrebi te za aktivno djelovanje u župskom apostolatu.

Na svečanoj sjednici koja se održala u kongresnoj dvorani hotela „Plaža“ u ime Grada Omiša nagradu je dodijelio dr. Zvonko Močić, predsjednik Gradskog vijeća a nagradu je za Služavke preuzela predstojnica samostana sestra Terezija Pervan.

Sestre su zahvalne na nagradi ponajviše zbog toga što je prepoznat njihov rad u ime Maloga Isusa i za Maloga Isusa kroz proteklih 100 godina djelovanja.

I mi stanovnici Grada Omiša i okolnih mjesta zahvalni smo Bogu na daru sluge Božjega Josipa Stadlera, koji je prepoznavajući potrebe vremena, osnovao ovaj bogougodni red naših dragih sestara a posebno zbog činjenice da su još za njegova života sestre došle u Omiš u kojemu ostavile neizbrisiv trag. Mnoštvo Omišana koji danas djeluju na raznim društvenim razinama u svom kraju, ali i diljem domovine i svijeta, ponijeli su sa sobom evanđeoska načela i Duh služenja koji su im kroz svoju požrtvovnost u odgoju pružile sestre Služavke Maloga Isusa. Poznajem mnoge pojedince koji se žrtvuju u korist svojih bližnjih i brane svojim čestitim životom ime Isusa Krista i Svete Nazaretske Obitelji, a da je u njima negdje u dubini srca skriven upravo plod ljubavi naših dragih sestara. Zato smo svi sretni i zahvalni, posebno Prijatelji Maloga Isusa, što je našim sestrama i na ovaj način iskazana zahvalnost, čast i poštovanje koje uistinu zaslužuju.

Zbog svega ćemo u velikoj radosti proslaviti i ovogodišnji susret Prijatelja Maloga Isusa u župi sv. Petra apostola Priko Omiš i u svetištu sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zakučcu 27. svibnja 2017.

 Borko Gunjača, PMI

  Vijesti - Sve