Služavke Maloga Isusa na Europskom susretu o djelima milosrđa

Služavke Maloga Isusa na Europskom susretu o djelima milosrđa

Nedelja, 18. 9. 2016.

{image:6:medium}Na Europskom susretu o djelima milosrđa održanom u svećeničkom domu u Sarajevu, od 15. do 18. rujna 2016. god., u organizaciji Komisije Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) „Caritas in Veritate“ i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, uz brojne predstavnike raznih crkvenih organizacija koje se bave djelima milosrđa sudjelovala je i zajednica sestara Služavki Maloga Isusa sarajevske provincije, na čelu sa s. M. Admiratom Lučić, provincijskom glavaricom. 

            Može se reći da se zajednica sestara u ovaj milosni događaj u Godini milosrđa uključila na četiri razine: najprije u organizaciji prijevoza sudionika s aerodroma do Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa gdje su sudionici bili smješteni, potom sudjelovanjem u radom dijelu susreta, otvaranjem svoga doma za posjet grupe sudionika, te molitvenom podrškom cijele zajednice tijekom i nakon susreta za blagoslovljen rad svih organizacija i dobročinitelja koji nastoje učiniti vidljivim Kraljevstvo Božje na zemlji.
            Za prijevoz sudionika susreta od aerodroma do VBS-a i natrag na raspolaganju su bili s. M. Anđa Vranješ, kućna predstojnica samostana Egipat, te gosp. Igor Kovačević, djelatnik Egipta. Na radnom dijelu susreta koji se održavao u svećeničkom domu u Sarajevu, 16. i 17. rujna, uz s. M. Admiratu Lučić kao predstavnicu Družbe i Provincije koja nastoji živjeti i konkretizirati djela milosrđa u svom poslanju, bile su i s. M. Liberija Filipović, s. M. Bertila Kovačević i s. M. Jelena Jovanović, kao promatrači i predstavnice zajednica iz kojih dolaze.
            Prema programu susreta sudionici su imali priliku u nekoliko grupa posjetiti pet crkvenih ustanova u Sarajevu koje se bave djelima milosrđa i u ime Crkve nastoje svakodnevno pokazivati Lice milosrdne ljubavi najpotrebnijima. Tako je subotu, 16. rujna u poslijepodnevnim satima grupa od šest sudionika susreta posjetila zajednicu u samostanu Egipat. S. M. Admirata Lučić je predstavila rad i život ove ustanove u kojoj sestre Služavke Maloga Isusa nastoje kroz rad s djecom u Stadlerovom dječjem Egiptu i Dječjem vrtiću Srce živjeti karizmu i duhovnost služenja Djetetu Isusu u njegovoj najmanjoj braći i ostvarivati konkretna djela milosrđa. Posjetivši Vrtić, Stadlerov dječji Egipat te spomen sobu oca Utemeljitelja dr. Josipa Stadlera gosti su imali priliku kroz kratku prezentaciju koju je predstavila s. M. Sandra Kapetanović, upoznati život i rad ove redovničke obitelji kroz 125. godina njezina života. Po završetku ovog radosnog susreta i druženja nastavljan je radni dio u svećeničkom domu.
            Nit koja se provlačila kroz svako predavanje, svjedočanstvo ili primjer tijekom radnog dijela susreta, gdje su sudionici razmišljali o odnosu između duhovnih i tjelesnih djela milosrđa, bila je ta da su djela milosrđa „instrumenti ostvarenja susreta i sjedinjenja“ s Bogom i čovjekom. Tu se ne radi o tome da se nešto „čini“, da se „nešto daje“, nego da se nekoga „susretne“. Djela su stvar ODNOSA s konkretnom OSOBOM. Jedini problem koji nas može „kočiti“ u vršenju djela milosrđa jeste nedostatak iskustva Božje ljubavi i milosrđa prema nama. Plod iskustva Božje ljubavi i milosrđa je NAVJEŠTAJ te ljubavi riječima i djelima.
            Nakon iscrpna, ali bogata dva dana susreta, razgovora, slušanja i razmišljanja, u nedjelju 18. rujna u sarajevskoj prvostolnici pod presjedanjem mons. Tome Vukšića, vojnog ordinarija BiH, i koncelebraciju biskupa, svećenika te sudjelovanje svih sudionika Europskog susreta o djelima milosrđa, slavljeno je zahvalno euharistijsko slavlje kojim je ovaj susret završen i okrunjen; slavlje koje je izvor ljubavi i svakog djela milosrđa. Neka dobri Bog, milosrdni Otac udostoji se otvoriti nam srce da iskusimo obilje Njegove ljubavi te tako budemo sposobni darovati se bližnjemu koji je žedan, gladan, gol, neuk…bližnjemu koji nas čeka da ga volimo.
s.j.
  Vijesti - Sve