Služavke Maloga Isusa na XVII. redovničkom danu

Služavke Maloga Isusa na XVII. redovničkom danu

Nedelja, 28. 9. 2014.

XVII. redovnički dan ove se godine održao u Mostaru, u franjevačkom samostanu sv. Petra i Pavla. Naše su se zajednice pridružile sudjelovanjem u tom velikom danu: sestre iz samostana „Egipat“ iz Sarajeva, sestre iz Nuncijature u Sarajevu, Prozora, Viteza, Gromiljaka te domaće sestre iz Mostara.


Program je započeo velikodušnim dočekom, a službeni dio započeo je zazivom Duha Svetoga u kripti crkve sv. Petra i Pavla. Pozdrav svim redovnicima i redovnicama uputio je fra Lovro Gavran, provincijal Bosne Srebrene i predsjednik KVRPP-a BiH; fra Miljenko Šteko, provincijal hercegovačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije i fra Iko Skoko, gvardijan samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru.

Predavanje na temu: Poziv radosti Evanđelja imao je mons. José Rodríguez Carballo, tajnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života. Nadbiskup Carballo je govorio o redovničkom životu kao velikoj odgovornosti i življenoj radosti. Istaknuo je kako je Evanđelje zahtjevno, a da je život po Evanđelju riskantan. A baš u tome je radost. I dodaje: „Svijet nema potrebu za plastičnim osmjesima, nego za istinskom radošću“, podsjećajući da se danas na redovništvo najčešće gleda kao da je u fazi zimskog perioda. Upravo to razdoblje mi redovnici i redovnice možemo iskoristiti da kao biljke koje zimi rade u svojim korijenima, radimo u sebi, napajajući svoje korijenje svjetlom Evanđelja. Nadbiskup je spomenuo i veliku zabrinutost Kongregacije zbog velikog broja napuštanja redovništva i površnog življenja zavjeta, govoreći da trebamo biti svjedoci jedni drugima u rastu. Na kraju, zaključio je predavanje riječima: „Otvorite se Duhu Svetom i imajte žarište u Gospodinu. Radosno!“

Nakon predavanja otvorena je rasprava na kojoj su pitanja postavili mons. Mate Uzinić, nadbiskup dubrovački i predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ustanove posvećenog života te fra Miljenko Šteko, provincijal hercegovačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije. Po završetku rasprave svatko se povukao da bi se susreo s Gospodinom u sakramentu pomirenja.

Svetu Misu u 12.30 sati, predvodio je mjesni biskup mons. Ratko Perić, uz koncelebraciju velikog broja svećenika. Biskup se osvrnuo na Evanđelje na svoj originalan način. Pjevanje pod sv. Misom uzveličao je zbor bogoslova hercegovačke provincije Uznesenja BDM. Nakon duhovne hrane uslijedio je ručak na kojem su se domaćini pobrinuli da sve imamo.

Svim prisutnima dana je mogućnost razgledavanja kulturno-povijesnih znamenitosti franjevačkog samostana. Mi, sestre smo se uputile u posjet našoj sestri M. Joakimi Ilić, a obradovala nas je i vijest da nam dolazi mons. Ratko Perić u pratnji generalnog vikara don Željka Majića. Druženje je bilo vrlo ugodno, osvježeno sjećanjima i osnaženo molitvom jednih za druge.

Nedaleko od samostana, u Hrvatskom domu „Herceg Stjepan Kosača“, u 16.00 sati, prikazana je drama o Majci Terezi kao svetici tame, o njezinu životu i putu služenja. Bilo je doista dirljivo. Nakon toga svi smo se uputili u crkvu sv. Petra i Pavla gdje smo molili zajedničku večernju molitvu časoslova, koju je predvodio fra Lovro Gavran, a pjevali su bogoslovi franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Na samom završetku fra Lovro nas je blagoslovio i zaželio da naš poziv živimo radosno, ukorijenjeno u Evanđelju.

s. M. Ana Prkić

  Vijesti - Sve