Stadlerovo u veljači 2021.

Stadlerovo u veljači 2021.

Utorak, 9. 2. 2021.

U ponedjeljak, 8. veljače 2021. u sarajevskoj prvostolnici obilježen je spomen na prvog vrhbosanskog nadbiskupa Slugu Božjega dr. Josipa Stadlera.

Kao i svakog osmog u mjesecu, dan spomena na slugu Božjega dr. Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa i molitve za njegovo proglašenje blaženim, obilježen je u sarajevskoj katedrali uz sudjelovanje sestara Služavki Maloga Isusa iz sarajevskih zajednica, djece Stadlerovog dječjeg Egipta i vjernika sarajevskih župa. Za Stadlerov dan u veljači 2021. godine na Stadlerov su grob hodočastile sestre Služavke Maloga Isusa iz Gromiljaka.

Euharistijskom slavlju u večernjim satima prethodila je molitva krunice uz prigodna razmatranja, koju su animirale sestre juniorke s. M. Mihaela Martinović i s. M. Rita Oborović. Euharistijsko je slavlje predslavio postulator kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega nadbiskupa Stadlera mons. dr. Pavo Jurišić uz koncelebraciju trojice svećenika. Postulator je posebno molio Stadlerovo proglašenje blaženim, kao i za sve štovatelje i za one koji se zalažu za njegovo proglašenje blaženim.

U prigodnoj propovijedi mons. Pavo Jurišić je najprije progovorio o prvom čitanju iz Knjige Postanka o početku svijeta, čovjeka i povijesti, te je između ostaloga rekao: „Sveti nas pisac želi uputiti kako je sve počelo, pa naglašava da je Bog stvorio svijet i da je taj čin polazište i početak vremena. To je početak od kojega nije moguće ići dalje u prošlost.“ Nakon govora o počecima svijeta mons. Jurišić je progovorio o vjeri, te dodao: „Zahvaljujući daru vjere čovjek je u stanju odgovoriti na Božji poziv, odazvati se Bogu. To je iskustvo i sluge Božjega Josipa Stadlera koji je od malena nošen vjerom u ljubav Očevu koja se brine za njega neposredno i posredstvom ljudi. Već u djetinjoj dobi vidljivo je da Josip živi i raste u darovanoj mu krjeposti vjere. Bog ga izravno vodi i štiti u svim situacijama. U to je Stadler bio duboko uvjeren, jer je kao nadbiskup, osvrćući se na svoje djetinjstvo, ustvrdio: 'Izgubio sam u osam mjeseci i oca i majku, jednog brata i jednu sestru... Kod kuće ostadosmo sami, moj brat Đuro, sestra Viktorija i ja. Mogli smo postati pravi uličari i skitnice da se sam Bog nije pobrinuo za nas'. Stadler i drugima govori kada se nalaze u životnim kušnjama: 'Nebo i zemlju Bog je stvorio iz ništa. Ne bojte se! On se brine za vas!'“

Mons. Jurišić je zatim, citirajući s. Irenu Olujević, progovorio o elementima Stadlerove vjere, te istaknuo da: „Stadler vidi Boga u svemu što proživljava. U svakom trenutku života svjestan je Božjeg djelovanja.“ Zatim je mons. Jurišić dodao: „Temelj Stadlerove vjere je povjerenje u Boga u kojem se potpuno prepušta Bogu, predaje mu sebe bez pridržaja s jedinom željom da ga Bog učini što prikladnijim sredstvom kojim će se njegove Očinske ruke moći poslužiti sebi na slavu i na vremenitu i vječnu korist njegova puka. Uvjeren da spasenje i sreća svakom čovjeku dolazi jedino od Boga, poručuje svećenicima i vjernicima da vrhunac savršenosti i potpunu mudrost i razboritost postiže tko se podvrgava odlukama Božje volje i Božje providnosti. Stadlerova vjera je podložnost Bogu u svemu i uvijek. On bezuvjetno dopušta da Bog po njegovu životu ostvari ono što u svojoj Božanskoj promisli želi. Stadler u živoj vjeri proživljava svaki trenutak života. Do kraja vjeruje da je sve što ima i što jest, te svaki trenutak koji živi, čisti Božji dar koji on prihvaća, a njegovo uzdarje Bogu jest vjernost u svemu do kraja.“

S tim poticajnim mislima o Stadlerovoj vjeri nastavljeno je sveto Euharistijsko slavlje koje su čitanjem, sviranjem i pjevanjem animirale sestre Služavke Malog Isusa. Po završetku popričesne molitve, kako je običaj, svećenici, sestre i svi prisutni uputili su se prema grobu sluge Božjega Stadlera, izmolivši molitvu na nakanu proglašenja blaženim nadbiskupa Stadlera.

s. M. Rita Oborović

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve