Stota godišnjica rođenja krašićkog župnika, vlč. Josipa Vranekovića

Stota godišnjica rođenja krašićkog župnika, vlč. Josipa Vranekovića

Nedelja, 21. 3. 2021.

Povodom proslave stote godišnjice rođenja vlč. Josipa Vranekovića, krašićkog župnika u vrijeme zatočeništva bl. kardinala Alojzija Stepinca, sestre su u nedjelju, 21. ožujka 2021. prisustvovale predstavljanju knjige prof. dr. sc. Jurja Batelje: "'U Gospodina polažem sve svoje nade!' (Ps 72,28). Prinosi za životopis svećenika Josipa Vranekovića". Knjigu je prigodno predstavio prof. dr. sc. Josip Šimunović otkrivajući neke od značajnih trenutaka njegova života.
Nakon predstavljanja knjige s. M. Marija Banić, vrhovna glavarica, s. M. Petra Marjanović, provincijalna glavarica, s. M. Annemarie Radan i druge sestre iz zagrebačke provincije te sestre koje djeluju u Krašiću: s. M. Katarina Penić-Sirak i s. M. Simeona Capan sudjelovale su na svetoj misi zahvalnici za dar života župnika Vranekovića, koju je predslavio mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup u miru, u zajedništvu s mons. Jurjem Jezerincem, vojnim biskupom u miru, mons. Nikolom Kekićem, umirovljenim biskupom križevačkim te ostalom braćom svećenicima.
Ovo su osobito vrijedni i radosni trenuci za svaku sestru Služavku Malog Isusa zbog povijesnih trenutaka koji su utkani u život Družbe. Naše sestre, po želji i posredovanju nadbiskupa Alojzija Stepinca, u Krašiću djeluju već od 1938. godine. Kako im je zbog političkih prilika s vremenom oduzeta mogućnost vršenja dotadašnjeg apostolata - držanje domaćinske škole i zabavišta te briga od djeci ranjenih i poginulih osoba nakon rata  - sestre su se preselile u teško stradali župni dvor u Krašiću te su kasnije zajedno sa župnikom Vranekovićem imale milost dijeliti križ svakodnevice zatočenog kardinala Alojzija Stepinca.
S. M. Salezija Golubić, s. M. Honorata Matica, s. M. Nikolina Vozel, s. M. Akvilina Paviša
i s. M. Bonaventura Bašić rado su svjedočile o svetosti i mučeništvu blaženog kardinala Stepinca te o brizi i požrtvovnosti župnika Vranekovića tijekom više godina svog ustrajnog i nesebičnog služenja.
Iz knjige prof. dr. sc. Jurja Batelje doznajemo o radosti župnika Vranekovića što su ga sestre dočekale u župnom dvoru prilikom njegovog dolaska u župu. Sestre su aktivno sudjelovale u životu župe te su u vrijeme Kardinalova zatočeništva zbog svoje vjernosti Kardinalu i župniku više puta bile pozvane na Udbu te su bile i kažnjavane. 
Kardinal Franjo Kuharić svjedoči da su sestre sa župnikom Vranekovićem bile jedno srce i jedna duša, a povodom smrti s. M. Honorate Matice u svom pismu tadašnjoj provincijalnoj glavarici s. M. Akvilini Paviši ističe: "Vaša Družba može zaista zlatnim slovima upisati u svoju povijest boravak sestara u Krašiću uz Kardinala. Herojsko vrijeme žive herojske duše, a herojske duše postaju samo duše pune Boga."

S. M. Margaret Ružman

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve