Stoti rođendan o. Ante Gabrića

Stoti rođendan o. Ante Gabrića

Ponedjeljak, 9. 3. 2015.

"Kad god možeš razveseljuj druge"

 Ante Gabrić, sluga Božji

Otac Ante Gabrić rođen je 28. veljače 1915. godine u Metkoviću, kao osmo dijete u obitelji. Osnovnu školu završio je u rodnome gradu, a zatim pristupa isusovačkom redu pa svoje školovanje nastavlja u travničkoj gimnaziji. Potom se školuje u Zagrebu i Italiji. 


Žarka želja da bude misionar ostvarila mu se u veljači 1938., kada su ga njegova rodbina i sugrađani u metkovskoj luci ispratili na daleki put za Indiju. Tijekom 50 godina misionarskog života i rada u Indiji surađivao je s Majkom Terezijom, a zajednička životna misija im je bila naviještanje Radosne vijesti te briga za siromašne i najpotrebnije. Umro je 20. listopada 1988. u Kalkuti, a prema vlastitoj želji pokopan je u Marija Polliju sa šakom neretvanske zemlje i bočicom vode iz Jadranskoga mora. Na njegov 100. rođendan, 28. veljače 2015., u Zagrebu je pod predsjedanjem zagrebačkog nadbiskupa mons. Josipa Bozanića pokrenut biskupijski postupak za proglašenje blaženim sluge Božjega oca Ante Gabrića.

Prigodom obilježavanja 100. rođendana našeg sugrađanina te pokretanja postupka za njegovo proglašenje blaženim u Metkoviću su upriličena brojna vjerska i kulturna događanja, a sve kao zahvala dragom Bogu za život i djelo najvećega hrvatskoga misionara. U svim metkovskim školama i u obje župe organizirani su prigodni programi i sv. mise zahvalnice, čime je na vjerskom planu obilježen početak Godine oca Ante Gabrića. Zajednica PMI iz Metkovića radosno je i s ponosom sudjelovala u pripremi i ostvarenju svih događaja te odlučno i spremno posvjedočila ljubav i zajedništvo u Kristu.

Ujedinjeni zborovi Župe sv. Ilije i Župe sv. Nikole biskupa iz Metkovića te zbor Župe sv. Stjepana iz Opuzena uveličali su misno slavlje koje je na Gabrićev rođendan u župnoj crkvi sv. Ilije predvodio pater Pero Mijić Barišić, DI, u koncelebraciji s fra Kristijanom Perkovićem, fra Lukicom Vojkovićem i don Senkom Antunovićem. U prepunoj crkvi, uz veličanstveno pjevanje zborova i propovijed kojom je detaljno oslikan životni put oca Gabrića, svi vjernici su zahvalno slavili Boga i molili da životna svijeća ovog sluge Božjega bude putokaz nama u današnjem vremenu.

Prigodni program koji su u Gradskom kulturnom središtu izveli mladi Srednje škole Metković, članovi spomenutih zborova i solisti, pripremljen je u suradnji metkovskih župa i škola, grada Metkovića te mnogih dobročinitelja i podupiratelja. Ta večer bila je prožeta neizbrisivim žarom misli oca Ante Gabrića i svjedočanstvom o njegovoj neizmjernoj ljubavi i predanosti Kristu, služeći najpotrebnijima. Na kraju programa prikazan je film Tamo gdje palme cvatu.

U utorak 3. ožujka 2015. večernju svetu misu u Župi sv. Nikole u Metkoviću predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u koncelebraciji sa svećenicima ove župe i još nekoliko svećenika neretvanskoga dekanata. Tom prigodom ova župna zajednica zahvalila je Bogu za dar Gabrićeva svećeništva i nesebičnog cjeloživotnog darivanja za druge. Otac biskup je tijekom sv. mise blagoslovio slike sv. Faustine i sv. Ivana Pavla II., radove Ernesta Markote koji su postavljeni u novoposvećenoj kapeli Milosrdnog Isusa, a koja se nalazi u Pastoralnom centru oca Ante Gabrića (Župa sv. Nikole). Članovi zborova metkovskih župa pod vodstvom s.Vedrane i s. Marijane uveličali su i ovu prigodu, kojoj je predhodila devetnica i otvaranje Godine oca A. Gabrića. Otac biskup u svojoj je propovijedi povezao sv. Faustinu, sv. Ivana Pavla II. i slugu Božjega Gabrića, istaknuvši kako su svi troje gorili i izgorili od ljubavi za Krista i brata čovjeka. Mons. Uzinić naglasio je kako su oni svojim životom bili i jesu putokaz svima nama koji se utječemo njihovu zagovoru.

U osnovnim školama u Metkoviću ovi su dani obilježeni svečanim programima koje su za svoje djelatnike i učenike priredili vjeroučitelji i vjeroučenici uz pomoć PMI i njihovih podupiratelja, a sve u suradnji s ravnateljima škola i župnicima. U OŠ Stjepana Radića 26. veljače upriličen je večernji program za djelatnike i učenike te škole. U OŠ don Mihovila Pavlinovića učenici su tijekom cijelog tjedna na satovima vjeronauka izrađivali likovne i literarne radove koji su izloženi u kabinetu vjeronauka. PMI sa svojim podupirateljima su svim djelatnicima i  svoj djeci škole priredili sličice sa slikom i molitvom ocu Gabriću.

Ovim svečanim prigodnim dagađanjima osvijetljen nam je lik i djelo našega sugrađanina koji je Isusovo ime punih 50 godina neumorno pronosio deltom Gangesa. Zahvalni Bogu za milost predanog života i rada, utecimo se ocu Gabriću i molimo da svijeća našega života gori i izgori od ljubavi za Krista, kako bismo postali poticaj ljudima današnjega vremena.

                                                                                   animatorica

  Vijesti - Sve