Studijska večer u milosnoj godini zatvaranja procesa Sluge Božjeg Josipa Stadlera

Studijska večer u milosnoj godini zatvaranja procesa Sluge Božjeg Josipa Stadlera

Srijeda, 22. 10. 2008.

SPLIT: U godini zatvaranja biskupijskog procesa sluge Božjega Josipa Stadlera te u povodu 165. obljetnice njegova rođenja i 90. obljetnice njegove smrti održana je u subotu poslijepodne 22. studenoga u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, Studijska večer naslovljena ˝Josip Stadler, Božji izabranik – utemeljitelj Družbe sestara Služavki Malog Isusa i veliki hrvatski crkveni dostojanstvenik˝.
 


Riječ pozdrava nazočnima splitsko-makarskom nadbiskupu Marinu Barišiću, časnoj Majci s. Mariji-Ani Kusturi, provincijalkama iz Zagreba i Sarajeva: s. Radoslavi Radek i s. Marini Piljić i sestrama koje su s njima došle, predavačima te svima nazočnima, na početku programa uputila je provincijalna glavarica s. Sandra Midenjak. Između ostaloga rekla je: ˝Proces kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera uspješno je završen. Svi su dokumenti istraženi i proučeni i sada već odnijeti i otvoreni u Vatikanu u Kongregaciji za proglašenje blaženim i svetim. Utvrđeno je da je sve uredno urađeno te to smatramo velikim događajem. Stoga, ovo prigodno slavlje koristimo i za upoznavanje života i djela toga Božjeg ugodnika.˝ Predavanja o tom sluzi Božjemu održala su tri predavača: dr. don Pavo Jurišić, postulator kauze sluge Božjeg nadbiskupa Josipa Stadlera,  na temu  "Odabrani  pastir po  srcu  Dobrog  Pastira",  dr. Agneza  Szabo govorila je o Josipu Stadleru u povijesnim i društvenim okolnostima njegova vremena, a dr. don Mile Vidović  izlagao  je  o  Josipu  Stadleru i bosanskim franjevcima. Predavači su istaknuli   da je prvi   vrhbosanski   nadbiskup

Josip Stadler bio svećenik i biskup po Božjemu srcu, ures Crkve, pod više vidova zanimljiva velika osobnost u našoj nacionalnoj i crkvenoj povijesti. Stadler je za vrijeme svoje biskupske službe u Bosni svojom izvrsnom krjepošću, svojim brojnim talentima i svojom neumornom radinošću stvorio velika djela u uvjetima koji su mu u ondašnjim društvenim, političkim i crkvenim prilikama stajali na raspolaganju. S pravom ga je biskup Strossmayer nazvao ˝čudotvorcem˝. ˝Za nadbiskupa Stadlera pokrenut je kanonizacijski postupak za proglašenje svetim, jer se u njegovom liku nalazi izvanvremenska snaga njegove privlačnosti. Kod njega nećemo susresti vrijednosti kao apstraktne pojmove, nego on te vrijednosti prikazuje svojim životom, kojim nam izlazi ususret kao uzor prema kojemu se možemo ravnati. On je svjedok onoga što naučava i radi, jer tako i živi", istaknuo je dr. Jurišić. Predavanja su osvijetlila divni lik i osobnost nadbiskupa Josipa Stadlera, njegovu duhovnu i svekoliku drugu veličinu.

Između predavanja zbor sestara, kojem se pridružila i grupa djevojka iz župe sv. Križa u Velom Varošu i iz župe Mravince-Kučine, pod ravnanjem s. Dulceline Plavša i orguljskom pratnjom don Mihaela Jelavića, kapelana župe sv. Križa u Splitu, izveo je nekoliko pjesama.

Nakon predavanja u sjemenišnoj kapeli euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Barišić u koncelebraciji s petnaest svećenika. U propovijedi je nadbiskup, između ostaloga, govorio o Stadlerovoj pobožnosti Srcu Isusovu, kojemu je posvetio katedralu u Sarajevu te o neizmjernoj ljubavi prema bližnjima koja je izvirala iz Ljubavi, a kojoj se rado klanjao i crpio snagu bdijući na koljenima pred svetohraništem. ˝Drage sestre iz te ljubavi nastala je i vaša Družba i karizma. Vi ste produžetak te ljubavi i srca. Tu je vaš izvor. I ne zaboravite da je vašem utemeljitelju Božjem ugodniku važnije od procesa proglašenja blaženim i svetim to da njegove sestre zdušno i svjedočki žive karizmu Malog Isusa, ljubavi i poniznog služenja. To je na-čin da ga još više proslavimo", poru-čio je splitsko-makarski nadbiskup te pozvao sve na molitvu za buduće đa-kone i prezbitere koji se rede na sve-tkovinu Krista Kralja u crkvi u Siti na Strožancu. Misno slavlje završilo je hi-mnom sestara Služavki Malog Isusa, a druženje je nastavljeno na domjen-ku u sjemenišnom blagovalištu.  

Uistinu ovaj dan bio je milosni dan. Dao Bog da po zagovoru sluge Božjeg nadbiskupa Josipa Stadlera njegove duhovne kćeri sestre Služavke Malog Isusa duhovno se obnove i novim sokovima milosti procvjetaju i donose plodove milosti za Crkvu i svijet.

s. Maneta Mioč

  Vijesti - Sve