Susret animatora DPMI- a zagrebačke provincije

Susret animatora DPMI- a zagrebačke provincije

Subota, 17. 2. 2018.

U subotu, 17. veljače 2018.  u zagrebačkoj Katedrali misnim slavljem  u 9.00 sati  započeo je susret animatora zagrebačke provincije. Misu je predvodio mr. Josip Kuhtić, te nas pozivom na promjenu samog sebe u ovoj započetoj nam Korizmi pozvao na duboko promišljanje i kako svoj korizmeni put odrediti stvarima koje su doista bitne. Nakon mise smo išli počastiti  i prikazati svoje molitve na grob Blaženog Alojzija Stepinca. Potom smo se uputili prema samostanu Antunovac u Novu Ves.


Sluga Božji Josip Stadler – primjer koji svijetli, bio je prvi dio našeg današnjeg susreta.

Sestra Mirjam Dedić pročelnica Vijeća za promicanje duhovne baštine Utemeljitelja u zagrebačkoj provinciji – svojim nas je izlaganjem upoznala sa mnogim pojedinostima o životu i djelovanju Sluge Božjeg Josipa Stadlera. Kroz njeno izlaganje, prikazala nam je  Stadlera kao molitelja, graditelja, oca siromaha, pisca i prevoditelja, te naravno Utemeljitelja Služavki malog Isusa. Koliko je sveobuhvatno njegovo djelovanje i koje su širine djelovanja, teško je dokučiti. Njegov žar, zapalio je i probudio mnoga srca i duše. Njegova skrb, podigla je na noge mnoge ostavljene, napuštene i odbačene. U njegovim su domovima našli mnogi utočište i toplinu. Teško je to sve staviti na papir u par rečenica, i opisati njegovu veličinu.

Neka nam riječi Sestre Joakime Ilić prikažu samo dio – „Vi ne možete okrečiti, ono što je Stadler sagradio.“

 

Nakon izlaganja s. Mirjam Dedić, potaknuti njime, animatori su počeli iznositi vlastita iskustva i na koji način su doživjeli Slugu Božjeg Josipa Stadlera. 

U drugom djelu današnjeg susreta kroz koji nas je vodila sestra Emanuela Pečnik,  pročelnica za DPMI zagrebačke provincije, te sestrama Kristinom Maslać i sestrom Jelenom Burić upoznati smo sa planovima djelovanja PMI-a osobito u ovoj Stadlerovoj jubilarnoj godini.

Kao početak osvrnuli smo se na zadnji susret s temom o beskućnicima i potrebitima, iznijeli neka svoja iskustva u druženju s njima, o načinu na koji smo im pomagali i što bi se još moglo napraviti, kako bi im pomogli.

Predstavljen nam je provincijski projekt  Stadlerovim stopamau koji su uključeni svi samostani, župe gdje su aktivne Služavke Malog Isusa, Prijatelji Malog Isusa te svi župljani ili korisnici vrtića ili domova SSMI- Projekt je postavljen tako da u svakom djelu ima mjesta i za one najmanje vrtićance i za štićenice doma za starije.                                  

 Također nam je najavljena putujuća izložba o Sluzi Božejm Josipu Stadleru , koja bi trebala obići sve samostane i župe gdje djeluju SSMI, te na taj način doprijeti i do onih koji nisu u mogućnosti, a željeli bi vidjeti dio te baštine koju nam je Sluga Božji Josip Stadler ostavio.

Najavljeno nam je i godišnje slavlje i susret, koji bi trebao biti  u Požegi sa prvom  Stadlerijadom.Svi zadaci i obaveze su podijeljene, ali obzirom da se čekaju još službene potvrde termina, o istom ćemo biti naknadno informirani.

U najavi nam je i projekt Našeg srca, te tako željno iščekivano hodočašće u Sarajevo.

Animatori su najavili svoje buduće planove i projekte kako bi ovu jubilarnu Stadlerovu godinu doista  obilježili i proslavili.

Za animatore je Vrhovna uprava Društva na razini Družbe organizirala duhovnu obnovu. Duhovna obnova će se održati od 2.- 4. ožujka  u kući Djeteta Isusa kod Livna (BiH).

Neka nam ova Korizma bude početak za naše osobne promjene, neka u njima svatko od nas nađe vremena i načina kako da se svojim radom i zalaganjem, te osobnim molitvama pronađemo put k najpotrebitijima.

Živio Mali Isus!

Sandra Šulj, animatorica DPMI-a, župa sv. Ivana Krstitelja, Zagreb

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve