Susret sestara juniorki Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije

Susret sestara juniorki Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije

Ponedjeljak, 25. 4. 2022.

U subotu i nedjelju, 23. i 24. travnja 2022. godine, u prostorijama samostana „Egipat“ u Sarajevu, održan je susret sestara juniorki Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije Bezgrješnog Začeće Blažene Djevice Marije, pod vodstvom magistre s. M. Ljilje Marinčić. Na susretu su sudjelovale sve četiri juniorke: s. M. Pia Pilić, s. M. Nikolina Džavić, s. M. Mihaela Martinović i s. M. Rita Oborović.

Na samom početku susreta s. Ljilja Marinčić  je srdačno pozdravila juniorke te dopustila juniorkama da izlože svoje zadane teme. Sestra Pia Pilić je imala prvo izlaganje na temu: „Utemeljiteljeve kreposti – program života sestre Služavki Maloga Isusa“.  Na samom početku istaknula je kako je otac  Utemeljitelj, prvi vrhbosanski nadbiskup sluga Božji Josip Stadler vrlo krepostan čovjek i kako to dokazuje upravo njegov život i njegova djela. Izvori njegovog kreposnog života na kojima je napajao svoju dušu bili su Riječ Božja, ustrajna molitva, pobožnost prema Presvetom Srcu Isusovu, Blaženoj Djevici Mariji i euharistijski život. Opisujući njegove bogoslovne a i ostale kreposti, s. Pia se osvrnula na to kako je on svojim duhovnim kćerima Služavkama Maloga Isusa dao primjer kako nasljedovati Krista, kako Ga ljubiti i Njemu služiti i kako nije bitno kakvi smo rođeni, kako smo odgojeni i kakav nam je temperament nego samo činjenica da li želimo svim srcem ljubiti i svojim životom proslavljati Gospodina, da li smo spremni potpuno se predati Gospodinu i dopustiti Mu da nas On očisti od svih naših zlih nagnuća, da nas preobrazi i učini srca naša po srcu Svome. Ako to želimo, ništa nas neće moći zaustaviti na tom putu.

Nakon prvog izlaganja od s. Pije Pilić napravila se kratka pauzu te je magistra sa sestrama juniorkama sudjelovala na svetom Misnom slavlju u samostanskoj kapelici. Euharistijsko slavlje je predslavio don Mladen Delić, odgojitelj i voditelj salezijanske zajednice za odgoj duhovnih zvanja u zagrebačkom Podsusedu. Nakon duhovne okrepe sestre iz samostana „Egipat“ s djecom Stadlerovog dječjeg „Egipta“ ugostile su kandidate salizijanaca na čelu sa don Mladenom Delićem, njihovim odgojiteljem.

U drugom dijelu susreta opet je imala izlaganje s. Pia Pilić na temu: „Stadlerova pobožnost i pobožnost Služavki Maloga Isusa“. „Već od malih nogu gajio je poseban odnos sa Gospodinom, tražeći lice Njegovo i susret sa živim Bogom. Nakon prvih molitava koje je kao još maleno dijete naučio od svojih roditelja Josip je najviše volio boraviti u Crkvi te je često preko dana navraćao u Crkvu kako bi se poklonio Presvetom Oltarskom Sakramentu. Možemo samo pretpostaviti što ga je toliko privlačilo da svaki dan pohađa svoju župnu crkvu i tamo u tišini boravi. Vjerujemo kako je Gospodin već tada pripremao maloga Josipa za Kalvariju koja ga je ubrzo zadesila, jer Gospodin svoje nikad ne šalje u boj ako ih prvotno ne pripremi.“ kazala je s. Pia.  Posebno mjesto u Stadlerovoj pobožnosti i duhovnosti zauzima sakramentalni život, a središnje mjesto zauzima presveta Euharistija, pobožnost prema Presvetom Srcu Isusovu, Blaženoj Djevici Mariji i svetom Josipu.

Nakon iscrpnog izlaganja s. Pije uslijedilo je izlaganje od s. Rite Oborović na temu: „Utemeljiteljeva osobnost – poticaj i poruka sestri Služavki Maloga Isusa“.  „Utemeljitelj kao zrela osoba na svim razinama, veliki je primjer i poticaj svakoj sestri. On je dokaz da za sveti život nije potrebno mnogo kako se nama ponekad čini. Put svetosti je put jednostavnosti, biti ono što jesi sa svim svojim manama i vrlinama. Voljeti i prihvaćati sebe i bližnje upravo zato jer nas Bog takve ljubi i prihvaća.“ istaknula je s. Rita.

Naposljetku je s. Mihaela Martinović imala svoje izlaganje na temu: „Utemeljitelj i Družba“. „Utemeljitelj i Družba“ je vrlo opsežna tema, pa se s. Mihaela potrudila da u svome radu iznese neke činjenice, poznate i manje poznate, te svoja osobna uvjerenja o svetosti života sluge Božjega Josipa Stadlera. Na koncu svoga izlaganja sestra je Mihaela kazala: „Svaka Stadlerova stopa, stopa je Krista kojega je naviještao jer je imao veliko pouzdanje u Njega. Uzdanje u Svemogućega pratilo ga je cijeloga života, osobito u bezizlaznim situacijama. Njegova pobožnost prema Presvetom Srcu Isusovu pomogla mu je da bude vjeran Kristu i da vjerno ustraje cijeloga života u opredjeljenju za Krista. Neka i nama danas, Stadler bude živo svjedočanstvo i poticaj da Boga, koji se očitovao u liku Maloga Isusa nasljedujemo i da mu budemo vjerne do konca svoga života.“ Nakon svakoga izlaganja uslijedila je kratka diskusija.

Drugoga dana juniorskoga susreta uzela je riječ magistra s. Ljilja Marinčić kako bi zaključila naš dvodnevni zajednički susret. Osvrnula se na Konstitucije Družbe SMI i na dokument „Dar vjernosti“. Sestra je Ljilja najprije progovorila o našoj posebnoj pripadnosti Bogu, o kojoj govore Konstitucije Družbe u čl. 57, 55 i 63. Nakon što je na temelju Konstitucija Družbe progovorila o redovničkoj pripadnosti Bogu sestra je Ljilja progovorila o krizi osjećaja pripadnosti ustanovi, o kojoj govori dokument „Dar vjernosti“ u broju 15., te o situacijama koje podrivaju osjećaj pripadnosti ustanovi o čemu govori istoimeni dokument u broju 20. Nakon govora o posebnoj pripadnosti Bogu sestra je Ljilja progovorila o pripadnosti zajednici. Citirala je dokument „Bratski život u zajednici“ koji u br. 1 kaže: „Redovničke zajednice nisu rođene 'od krvi, ni od volje tjelesne', ni od osobnih simpatija ili ljudskih razloga, nego 'od Boga' (Iv 1,3), od božanskog poziva te od božanske privlačnosti; živi su znak prvenstva Božje ljubavi koja izvodi svoja čudesa, te ljubavi prema Bogu i prema braći, kao što je to očitovao i činio Isus Krist.“ Riječima pape Franje potaknula je „da povratimo vrijednost života u zajednici“ (Dar vjernosti, br. 18). Na temelju dokumenta „Dar vjernosti“ upozorila je na situacije u kojim se obezvrjeđuje sestrinstvo, a potom ukazala na situacije u kojima je naše sestrinstvo osrednje a u kojima je zaista življeno. Sve je zaključila citirajući Konstitucije Družbe koje govore o sestrinstvu i zajedništvu. Na koncu susreta zahvalile smo Gospodinu za sve što nam je darovao po ovom susretu.

s. M. Rita Oborović

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve