Susret sestara juniorki SMI u Sarajevu

Susret sestara juniorki SMI u Sarajevu

Ponedjeljak, 1. 2. 2021.

U nedjelju 31. siječnja 2021. u samostanu „Egipat“ u Sarajevu, održan je susret sestara juniorki Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije. Susret je organizirala magistra juniorki s. M. Ljilja Marinčić, a na susretu su sudjelovale tri sestre juniorke: s. M. Pia Pilić, s. M. Rita Oborović i M. Mihaela Martinović.

Juniorski je susret započeo sudjelovanjem na svetoj Misi u katedrali Presvetog Srca Isusova u 9:00 sati. Nakon svete Mise susret je nastavljen u Stadlerovom muzeju u samostanu „Egipat.“ Tu u muzeju našeg oca Utemeljitelja, sluge Božjega nadbiskupa Stadlera, sve je govorilo! Stadlerov prsten, cilicij, krunica, misnica u kojoj je slavio svetu misu, kao i ostale stvari kojima se služio. Doista, sestri Služavki Maloga Isusa, kao i svakom tko si dopusti čuti nutarnji glas, u Stadlerovom muzeju sve govori!

Uz taj govor Stadlerovog muzeja sestre su juniorke razmišljale o Konstitucijama Družbe sestara Služavki Maloga Isusa (SMI). U prijepodnevnim satima su razmišljale o petom poglavlju Konstitucija Družbe SMI koji govori o posvećenju Bogu polaganjem javnih zavjeta. Razmišljanje na tu temu pripremila je s. M. Rita Oborović koja je govorila o redovničkoj posvećenosti Bogu po svetim zavjetima čistoće, siromaštva i poslušnosti. Naglasila je važnost molitve, tišine i sestrinskog zajedništva. Ona je između ostaloga istaknula da su redovnički zavjeti Božji dar, te da redovnica zavjetovanjem evanđeoskih zavjeta ispovijeda da je Bog njezin život i ispunjenje svake želje.

U popodnevnim je satima najprije s. M. Pia Pilić izložila svoje razmišljanje na temu šestog poglavlja Konstitucija Družbe SMI koje govori o zavjetu čistoće. Osvrnula se najprije na 66 član Konstitucija Družbe u kojemu se između ostaloga kaže „Čistoća nam daje slobodu srca da se nepodijeljenom ljubavlju povežemo s Bogom“. Istaknula je potrebu stalnog obnavljanja živog odnosa s Gospodinom, svijest da smo od Njega izabrane, da nas On ljubi osobnom ljubavlju i da želi da mu uzvratimo ljubavlju. Naglasila je da je u današnjem svijetu nadasve važno posvjedočiti ljepotu i vrijednost zavjeta čistoće.

Nakon razmišljanja o svetoj čistoći uslijedio je nagovor s. M. Mihaele Martinović koja je govorila o osmom poglavlju Konstitucija Družbe SMI koje govori o zavjetu poslušnosti. Oslanjajući se na dokument „Služenje autoriteta i posluh“ sestra je Mihaela govorila o sinovskom/kćerinjem stavu koji se očituje u redovničkom posluhu. Istaknula je da se kod poslušnosti ne radi o tome da sestra ne treba imati vlastiti stav, već da na njega ne bude navezana. Progovorila je zatim o važnosti i ljepoti zavjeta poslušnosti, te o današnjim pogreškama vršenja zavjeta poslušnosti.

Nakon svakog razmišljanja, uslijedilo je čitanje Konstitucija Družbe SMI i razgovor sestara juniorki koje su, pod vodstvom magistre s. Ljilje, zajednički promišljale o spomenutim temama. Sestre su juniorke aktivno sudjelovale i donosile zaključke o važnosti svetih zavjeta čiji je cilj pomoći osobi da se suobliči Kristovu načinu života, makar i u nesavršenom i vrlo ograničenom obliku.

 s. M. Mihaela Martinović

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve