Susret sestara juniorki u samostanu sv. Rafaela

Susret sestara juniorki u samostanu sv. Rafaela

Ponedjeljak, 26. 2. 2018.

U samostanu sv. Rafaela u Solinu, 23. i 24. veljače 2018. god. održan je susret sestara juniorki. Susret je započeo u korizmenom duhu i magistra s. Marina Mužinić priredila je predavanje na temu ''S Utemeljiteljem i Majkom Marijom na brdo Kalvarija''. Neke od snažnijih misli s predavanja su raspeće Gospodinovo kao vrhunac Božjeg spasenja koje valja prihvatiti danas, odmah kao i Isusovi učenici, da bi se dogodilo Uskrsnuće. 


Prema Utemeljiteljevim riječima Družba Služavki Malog Isusa duhovno je utemeljena na brdu Kalvarija, služi Isusu raspetom i nasljeduje ga na način da bude sama razapeta. Putenosti, strasti, priklonosti, odurnosti, tvrdoglavost pozvane smo razapinjati za ljubav nebeskom Ocu jer kada razapinjem sebe iz ljubavi prema Ocu lakša sam sebi i drugima oko sebe. Služavka treba uzeti križ, nositi ga kao Isus, s Njim dijeliti Njegov život i njegovu smrt. Iako će, zbog težine križa, biti padova treba ustati, bez očajavanja i odustajanja, te ići do kraja jer ispred sebe ima cilj. Služavka ima Mariju, majku Isusovu, kao primjer najbolje učenice Kristove, ona koja je podno križa, iako nije shvaćala, vjerovala. Marija je uvijek u pozadini, ponizna, a kada dođe križ hrabro ide za njim. U svom životnom hodu jesmo li se navikli gledati Isusa na križu i tako zaboravile da je naš svakodnevni križ polagano mučeništvo? Po križu s Kristom dijelimo sve, a on samoću križa ispunja i čini je plodnom. Važno je naći svoje mjesto na Kristovom tijelu koje je možda i bolno mjesto, ali tu smo ljubljeni i vrijedni, to je naš odgovor na njegov poziv, naš život koji trebamo prihvatiti da bi ga mogli davati drugima.

Nakon kratke pauze uslijedilo je osobno razmatranje ''S Kristom na Kalvariji'' i molitva srednjeg časa. Nakon popodnevnog druženja nastavile smo u molitvenom duhu, večernja molitva sa sestrama i pobožnost križnog puta i sveta Misa u župnoj crkvi Gospe od Otoka. Dan smo završile u opuštenom i zabavnom druženju sa sestrama koje je animirala s. Milana Žegarac.

Drugi dan susreta započeo je molitvom i svetom Misom u samostanskoj kapeli. Prema rasporedu jutro smo provele u osobnim razgovorima s magistrom. Poslijepodne išle smo u posjet sestrama u Samostan Malog Isusa na Bačvice, a na poseban način s. Krucifiksi koja u bolesti strpljivo, s ljubavlju i u radosti s Gospodinom ide putem svoje Kalvarije. Zahvalne za njenu snagu vjere kojom nas je sve ohrabrila za potpunu predanost u služenju Gospodinu pozdravile smo sestre i vratile se u Solin čime je i završio ovaj susret.

U zdravlju i bolesti, u mladosti i starosti, zajedništvu i samoći prisutan je križ kao vjerni suputnik. No, ljubav Gospodina kojom nam je pokazao taj put daje nam mir, oživljuje nadu, jača vjeru dok idemo, padamo i ustajemo da bi ponovno krenuli…

s. Antonia Čobanov

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve