Održan susret sestara Juniorki u Vitezu

Održan susret sestara Juniorki u Vitezu

Nedelja, 17. 2. 2019.

U subotu, 16.veljače 2019. u prostorijama samostana sv. Josipa u Vitezu, održan je susret sestara juniorki SMI sarajevske provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije, pod vodstvom fra Velimira Bavrka – župnika župe sv. Juraj uVitezu. Na susretu su sudjelovale magistra juniorki s. M. Ljilja Marinčić i sve tri juniorke: s. M. Ana Prkić, s. M. Pia Pilić i s. M. Nikolina Džavić.

Susret je započeo s predavanjem na temu: “Askeza i redovnički život“. U svom predavanju fra Velimir je progovorio o askezi kao vježbanju u odricanju, oslobađanju od tjelesnih užitaka i potpunijem predanju Bogu. Podsjetio je na riječi pape Franje koji je u propovijedi kazao da ćemo bez vjere, bez povjerenja, bez prepuštanja Gospodinu, bez askeze postati žrtvama naših analiza bez budućnosti, naših siromaštava bez nade. Fra Velimir je ustvrdio da su potrebne korijenite promijene, te iskustvo pokore, samoće i molitve. Konstatirao je da je danas rijetkost vidjeti radosnu redovnicu, Bogu posvećenu osobu koja moli krunicu, te kazao da je potrebno pitati se zašto. Ustvrdio je da Bogu posvećene osobe nemaju svoje radno mjesta, jer radni dan Bogu posvećene osobe traje 24 sata na dan. Rekao je da nas aktivizam izmori, te dodao da kada ne stanem ja, onda stane duša. Potaknuo je sve na svakodnevno življenje Gospodinove prisutnosti, kao i na post, molitvu i čitanje. Istaknuo je važnost akcije i kontemplacije, stvaranja pozitivnih vrjednota i slobode koja je stalni izazov. Naglasio je da je askeza točka gdje svatko od nas SEBE mijenja, te rekao da je stoga važno znati gdje smo. Kazao je da je važno pobijediti ponos, srušiti zgradu ponosa, te biti primjer i poticaj na dobro. Potaknuo je sve da otvore srce Isusu, da se uteku Gospi, te da se ne boje biti Božje i biti s Bogom.
Nakon predavanja i osvrt na predavanje, uslijedilo je klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu te prilika za svetu ispovijed. Iza duhovne okrjepe kušale smo ljepotu zajedništva sa sestrama kod obiteljskog stola. Nakon zajedničkog ručka uslijedio je susret sestara juniorki sa starijim i bolesnim sestrama. Molitva i predanje naših starijih sestara bila je potvrda onoga što smo slušale u prijepodnevnim satima.
Nakon susreta s patnjom starijih i bolesnih sestara uslijedila je osobna molitva u kapelici. Na koncu dana sestre su se zajedno sa s. Ljiljom osvrnule na proteklo vrijeme i izazove, milosti i poteškoće s kojima su se susretale u proteklom periodu.
s. M. Nikolina Džavić
 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve