Susret hrvatske katoličke mladeži u Livnu

Nedelja, 10. 5. 2009.

Na drugom susretu hrvatske katoličke mladeži, održanom u Livnu, okupilo se više tisuća  mladih iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i dijaspore. Geslo susreta je Korake nam upravljaj putovima mira i dobra. Svečanu svetu misu predvodio je vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, u zajedništvu s banjolučkim biskupom mons. dr. Franjom Komaricom, šibenskim biskupom mons. Antom Ivasom, gospićko-senjskim biskupom mons. dr. Milom Bogovićem te dubrovačkim mons. dr. Želimirom Puljićem kao i zadarskim nadbiskupom mons. Ivanom Prenđom, provincijalom provincije Bosne Srebrene fra Lovrom Gavranom i provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivanom Sesarom, te još stotinu svećenika.


Propovijedao je biskup domaćin dr. Franjo Komarica. Nakon mise upriličen je duhovno-zabavni program. Svečanom misnom slavlju susreta prethodio je križni put na otvorenome te duhovno-meditativni program, pokorničko bogoslužje i sveta ispovijed. Susret je nastavljen u nedjelju 10. svibnja, na blagdan bl. Ivana Merza u župama Banjalučke biskupije gdje su mladi sudjelovali na misi u župi, a središnje slavlje bilo je u banjalučkoj katedrali. Na susretu smo sudjelovale i mi, kandidatice: Snježana Stojanović, Sandra Kapetanović i Ana Prkić, predvođene svojom prefektom, s. Lucijom Blažević. Naše sestre u Livnu su nam iskazale  srdačno gostoprimstvo i ugostile nas za vrijeme ovog divnog susreta. Kod njih smo prenoćile i dobro se odmorile. Velika im i srdačna HVALA!

Svaka od nas ukratko je napisla svoje dojmove koje vam želimo uputiti:

Sandra Kapetanović, kandidatica: "Susret je zaista bio divan. Među tolikim brojem mladih koji su bili sabrani, usitinu se osjećalo nazočnost samoga Isusa. Svi su bili radosni, nasmijani, veseli, a to je znak da su bili sretni i zadovoljni. Posebno mi se dojmio križni put. U njemu sam mogla osjetiti, odnosno predstaviti si Isusovu patnju, ali i ljepotu koju je Isus dao toj patnji. Ovaj je susret za mene bio prava duhovna obnova, a vjerujem i za sve druge mlade. Prigodne propovjedi otaca Biskupa bile su zaista lijepe i prilagođene nama mladima. Divno je osjećati se dio nečega, biti prisutan na ovako značajnom događaju. U Livnu je bilo odlično, a nadam se da će slijedeće godine tako biti i u Zadru."

Snježana Stojanović,  kandidatica: "Najviše mi svidio prvi dan u Livnu. Na samom početku sudjelovali smo na pobožnosti Križnoga puta. Poslije je slijedila svečana sveta misa, što ju je u nazočnosti velikog broja mladih predvodio kardinal Vinko Pulji, nadbiskup vrhbosanski, u zajedništvu s ostalima biskupima i svećenicima. Nakon svete mise uslijedio je duhovno-rekreativni program. Navečer smo bile kod naših sestra u Livnu i kod njih prespavale. Bilo nam je jako lijepo. Ujutro smo sudjelovale na svetoj misi u Livnu koju je predvodio mons. Anto Ivas, šibenski biskup. Svidjela mi se njegova poruka koja glasi: „Moli i voli“! Mogu reći da su ovakovi susreti veliki dar od Boga. Neka nam svima Gospodin korake upravlja putovima mira i dobra!"

Ana Prkić, kandidatica: "Na suretu je bilo krasno! Prisutnost tolikih mladih dokazuje da naša Katolička crkva nije prazna. Najviše mi se svidio Križni put. Toliko mladih je zajedno molilo i nosilo križ. Svi smo se na ovom putu križa na neki način osjećali Isusovi suptunici a i uzročnici Njegove patnje. U tom Križnom putu našla sam i ja sebe i osjetila Isusov govor meni upućen, da me nikada neće napustiti i da i ja samo trebam prihvatiti svoj križ koji me vodi u nebo. Svi su pjevali, družili se, molili, plesali. Zaista je bilo lijepo! Vidjeti tolike mlade koji su došli sa svih strana da zajedno slave Gospodina, bio je upravo veličanstven prizor. Zato će mi ovaj susret ostat duboko u sjećanju i nadam se da će slijedeći susret u Zadru biti poticaj nekim mladima da se odluče za duhvni poziv. Jer, služiti Gospodinu je nešto njljpeše! Zato Te molim, Gospodine, upravi i moje korake putem mira i dobra da mogu prihvatiti svoj križ koji je Tvoj dar meni."

Priredila: Ana Prkić, kandidatica

  Vijesti - Sve