Susret odgovornih sestara Zagrebačke provincije

Susret odgovornih sestara Zagrebačke provincije

Utorak, 7. 10. 2014.

Na blagdan Kraljice sv. Krunice 7. listopada u samostanu "Antunovac" u Novoj vesi održan je godišnji susret odgovornih sestara zajednica naše Provincije. Susret je započeo molitvom Srcu Isusovu, a potom je provincijalna glavarica s. M. Katarina Penić-Sirak izvijestila sestre o brojčanom stanju Provincije te podnijela izvješće o važnim događajima u našoj Provinciji kroz proteklo razdoblje. Ekonoma Provincije S. M. Jelena Burić izvijestila je o većim radovima u zajednicama, osobito u Vinkovcima, Samoboru, na Kraljevcu i u Lovranu.


Pater Zdravko Lazić, franjevac održao je predavanje na temu: Identitet kućne poglavarice. Identitet odgovara na pitanje: Tko sam ja? Bitno je imati svijest o tome tko sam te da radu i životu pristupam odgovorno. Izgradnja identiteta sestre započinje u početnoj formaciji i nastavlja se kroz permanentnu formaciju tijekom cijelog života. Normalno je da i krize dođu, ta i proroci su je imali. Najvažnija je vjera koja pomaže sestrama u razdobljima kriza da ostanu vjerne zvanju i da se, kako kaže sv. Otac "otisnemo na pučinu". Pater je u predavanju iznio obilježja nezrelog identiteta osobe kao što je: nezreli adolescent koji se priklanja mladima, čuvstveno nezrela osoba, prezrela osoba koja u svemu ima zahtjeve, osoba bez inicijative, nametljiva i ogorčena osoba koja zapada u depresiju. Oholost i bahatost prepreke su iskrenom zajedništvu. Slika za zreli identitet je Blažena Djevica Marija koja je pratila Isusa sve do Golgote. To je životni put svake sestre. Saslušati s ljubavlju i pažnjom svoje susestre i osobe u potrebi, biti tješiteljice. Svačiji je problem njemu jako bitan i ne treba omalovažavati ničiji problem.

Tema drugog dana bila je: Važnost komunikacije u sestrinstvu. Treba izbjegavati govor u žargonu, emocionalne riječi, mladenačke izraze koje ne mogu sve sestre razumjeti, a njegovati jasnoću komunikacije. Šutnja je najgori oblik komunikacije. Također treba gajiti svijest da raspoloženje poglavarice može utjecati na otvorenost u komunikaciji sestara. Poglavarica treba biti poslužiteljica prema sv. Pavlu "Nosite bremena jedni drugima". Potrebno je kroz poniznost i poslušnost gajiti samopoštovanje. Naš Otac Utemeljitelj bio je karizmatik u komunikaciji i liječio je lijepom riječju. Imao je nepomućenu strpljivost koja je najveća krepost, a nju je najlakše izgubiti. Asketske vježbe sestara, kao što su meditacija, sv. Pismo, duhovni razgovori i duhovno vodstvo, duhovne vježbe i dani sabranosti sredstva su za sazrijevanje svake sestre i za plodno služenje. Za usklađeni život zajednice potreban je ekipni rad.

Sestre su na čelu s č. Majkom s. M. Radoslavom Radek i provincijalnom glavaricom s. M. Katarina Penić-Sirak dogovarale na koji način će se proslaviti sto dvadeset pet godina Družbe i Godina posvećenog života koja će započeti u Došašću. Bilo je prijedloga da se provede duhovna obnova na razini Provincije. Usklađeno zajedništvo je poput procvale livade obasjane Suncem-Isusom.

  Vijesti - Sve