Susret Prijatelja Maloga Isusa

Susret Prijatelja Maloga Isusa

Subota, 24. 4. 2010.

TRNOVEC: U subotu, 24. travnja 2010. godine u župi Majke Božje Snježne u Trnovcu, održan je trinaesti susret Prijatelja Malog Isusa zagrebačke provincije Družbe sestara Služavki Malog Isusa. Ovogodišnji susret održan se pod geslom „Od njegove punine svi mi primismo, i to milost na milost.“ (Iv 1,16), a svi prikupljeni dobrovoljni prilozi i milostinja namijenjeni su za pomoć u školovanju svećenika u misijama.
 


Na susretu su se okupili prijatelji iz gotovo svih župa na kojima djeluju sestre. Tako su bili prisutni prijatelji Malog Isusa iz župe sv. Ivana Krstitelja – Nova Ves, župe sv. Jeronima – Maksimir, župe sv. Pavla apostola – Retkovec, župe sv. Vida iz Pitomače te iz Vinkovaca, Krašića i Voćina, kao i prijatelji pristigli u vlastitom aranžmanu. Susretu je prisustvovala i časna Majka s. Marija-Ana Kustura vrhovna glavarica Družbe sa zamjenicom s. M. Irenom Olujević, i s. M. Marinom Perčić, vrhovnom ekonomom Družbe, s. M. Radoslavom Radek provincijalnom glavaricom te sestrama iz naših zajednica: Zagreba, Samobora, Vinkovaca, Pitomače i Varaždina sestrama novakinjama i kandidaticama.

Susret je započeo u 10.30 sati pozdravom pročelnice prijatelja Malog Isusa s. M. Imakulate Lukač te molitvom krunice Djetetu Isusu koju su predmolili sami prijatelji. Nakon krunice, u 11 sati, održana je ulazna procesija s kipom Maloga Isusa. Potom je sve prisutne pozdravio domaći župnik vlč. Josip Hadrović zaželjevši im srdačnu dobrodošlicu. Naglasio je kako je na oltarnoj slici njihove crkve lik Blažene Djevice Marije sa Djetetom Isusom u naručju te je na taj način župa povezana sa Djetetom Isusom, svim prijateljima Djeteta Isusa, a na poseban način i sa sestrama "Služavkama Maloga Isusa" među kojima se nalazi njihova župljanka, novakinja s. Martina Vugrinec. Nakon domaćeg župnika sve prisutne je pozdravila i domaćinima zahvalila na lijepom prijemu časna Majka s. Marija-Ana Kustura, vrhovna glavarica Družbe i pozdravila s. M. Mirjam Dedić na čiju je inicijativu osnovana udruga Prijatelja Malog Isusa.

Po završetku pozdravnih govora započelo je Euharistijsko slavlje koje je predslavio vlč. Tomislav Kralj, kapelan župe sv. Pavla apostola u Retkovcu uz koncelebraciju domaćina vlč. Josipa Hadrovića, gvardijana otaca Kapucina iz Varaždina fra Mirka Kemiveša, župnika u Novoj Vesi vlč. Branka Piceka, župnika iz Retkovca vlč. Dragutina Cerovečkog, duhovnika samostana „Betlehem“ na Kraljevcu vlč. Josipa Radelje te župnika iz Pitomače vlč. Ivice Puškadije.

U homiliji se velečasni Tomislav osvrnuo na Isusove riječi upućene apostolima iz pročitanog Evanđelja: „Zar ćete i vi otići?“. Mnogim je Isusovim suvremenicima bilo teško prihvatiti i shvatiti Njegove riječi o tajni Njegove Osobe. Mnogi su u Njenu gledali proroka, kralja koji će obnoviti slavu njihova židovskog naroda i osigurati im udoban i bogat život, a kada im On to nije pružao, napustili su Ga. Isus je pred njih stavio velike istine i obaveze koje oni nisu bili spremni prihvatiti te su Ga se odrekli. No sve ono što je tada tražio od njih, danas Isus traži i od nas. On traži opraštanje, ljubav, nesebičnost prema svima i svakome. Isus od nas traži križ, ali kada nas on snađe, često mnogi ostavljaju Isusa jer čovjek bi tako rado gazio cvijeće, a najčešće mora gaziti trnje.

I nama je, kao i apostolima, upućeno veliko pitanje: „Zar ćete i vi otići?“, no odgovor nas, prijatelja Maloga Isusa sakriven je u Evanđelju: „Gospodine, kome da idemo? Pa Ti imaš riječi života vječnoga.“ Što potvrđuje i ovaj susret, ova naša zajednička Euharistija i nakane u našim srcima, jer doista želimo biti pravi Isusovi prijatelji. I onda kada drugi odu, kada Mu okrenu leđa mi želimo i ostajemo uz Njega.

Isus je uistinu naš pravi prijatelj. On je taj kome možemo doći uvijek, i u najnezgodnije vrijeme. Kada svi drugi spavaju i misle na svoj život, kada smo drugima dosadni i sva su nam vrata zatvorena, kada smo nemoćni, bez dobre riječi i ljubavi, kada je sve tamno kao ponoć, On je uz nas. Samo Ga trebamo tražiti svim srcem, uporno kucati na vrata Njegova srca baš kao što je činio i Sluga Božji biskup Josip Stadler. On je cijeli svoj život zapravo podredio služenju malenima, poniznima, siromašnima i napuštenima tražeći u njima Krista – svoju najveću ljubav i prijatelja. Jer prijateljstvo se najljepše očituje u služenju i žrtvi. „Služiti, kako to lijepo zvuči, ali kako je to skupo jer traži cijelog čovjeka i to čovjeka koji izgara, žrtvuje se i koji je spreman sve izgubiti da zadobije ljubav Božju“ – riječi su samog biskupa Stadlera.

Pozivajući se na Isusove riječi dolazimo do zaključka da prijateljstvo proizlazi iz spremnosti položiti i život za prijatelje, tj. ispunjavanja Njegove zapovijedi ljubavi. On je svoju ljubav nama posvjedočio žrtvujući svoj život za nas te zbog toga i spada u rijetke osobe kojima se možemo s punim pravom obratiti kao prijatelju. No Njegovo prijateljstvo nije se zaustavilo samo na poukama već ide do kraja. Neprestano nas zove, a posebno one koje želi u posvećenom životu kao svećenike, redovnike ili redovnice. Upravo su sveta zvanja ta, koja trebaju crpsti snagu iz primjera Isusove ljubavi. Po primjeru Isusa, Dobrog Pastira koji nas nikad ne ostavlja, a stalno nas poziva, trebamo odgovoriti na Njegov poziv jer nas želi blizu, jer nas želi poučiti, jer želi po nama i s nama mijenjati ovaj svijet.

Prije završnog blagoslova, s. M. Viktorija Predragović je održala kratki prikaz lika Sluge Božjega biskupa Josipa Stadlera i Družbe sestara "Služavki Maloga Isusa", a sestre novakinje i kandidatice su prisutnima podijelile molitve s likom biskupa Stadlera za njegovo proglašenje blaženim.

Pred sam kraj je s. M. Radoslava Radek, provincijalna glavarica uputila riječi zahvale koje je započela iskazavši slavu i hvalu Gospodinu Bogu i Gospi Snježnoj pod čijim se okriljem održao ovaj susret. Na poseban je način zahvalila domaćinu, vlč. Josipu Hadroviću što nas je otvorena i spremna srca primio i omogućio nam da se ovaj susret Prijatelja Maloga Isusa održi u njegovoj župi koju čine otvoreni, vjerom ispunjeni i Božjim Duhom vođeni vjernici, te mladi koji zrače radošću koju im je on pretočio iz Božjeg i svog srca. Potom je zahvalila vlč. Tomislavu Kralju koji je predslavio Euharistijsko slavlje i svim prisutnim svećenicima.

Riječi zahvale za sudjelovanje na ovom susretu je s. M. Radoslava uputila i časnoj Majci s. Mariji-Ani Kustura te njezinoj zamjenici s. M. Ireni Olujević i vrhovnoj ekonomi s. M. Marini Perčić, a potom i svim sestrama članicama provincijalne uprave, vijeću za prijatelje Maloga Isusa sa pročelnicom s. M. Imakulatom Lukač, svim sestrama, novakinjama i kandidaticama što svojim molitvama, žrtvama primjerom i zalaganjem doprinose da ovi susreti traju, a Prijatelji Maloga Isusa ostvaruju svrhu svoga postojanja.

Na osobit način je riječi pozdrava i zahvale uputila svim prijateljima Maloga Isusa i onima koji će to postati a pridružili su nam se na ovome susretu kao i dječjem zboru iz župe sv. Pavla apostola iz Retkovca koji je pod vodstvom naše s. M. Emanuele Pečnik uzveličao Euharistijsko slavlje.

Na kraju je još jednom u ime Zagrebačke provincije izrekla veliku zahvalnost te posebnu povezanost sa župom Gospe Snježne jer je naša najmlađa s. Martina Vugrinec, dijete te župe te nadu da će naša povezanost i dalje rasti u novim duhovnim zvanjima, svećeničkim i redovničkim kao i novim Prijateljima Maloga Isusa.

Nakon Euharistijskog slavlja i stanke za ručak, Prijatelji Maloga Isusa su se uputili u Varaždin gdje su posjetili varaždinsku katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije u kojoj se nalazi grob prvog varaždinskog biskupa mons. Marka Culeja.

  Vijesti - Sve