Susret sestara do 50 godina u Livnu

Susret sestara do 50 godina u Livnu

Utorak, 26. 9. 2017.

 „Važnost afektivne zrelosti u međuljudskim odnosima unutar redovničke zajednice“

U organizaciji Vijeća za odgoj i trajni odgoj u našoj Provinciji održan je dvodnevni seminar duhovno psihološkog karaktera (23. i 24. rujna 2017.) za sestre do 50 godina života, u Kući Djeteta Isusa, Livno. 


Tema seminara je bila Važnost afektivne zrelosti u međuljudskim odnosima unutar redovničke zajednice, a vodila ga je dr. sc. Sanda Smoljo, teologinja, psihologinja i psihoterapeutkinja, voditeljica Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije, profesorica na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, na Teološko-katehetskom institutu u Mostaru, te na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu.

Seminar je započeo u subotu, 23. rujna u 9 sati uvodnom molitvom koju je imala s. Marina Mužinić, predstavljanjem prof. dr. sc. Sande Smoljo, te dobrodošlicom svima, a osobito voditeljici seminara, koju je u ime Vijeća za odgoj uputila s. Sandra Midenjak. Nakon toga uslijedio je niz predavanja i zajedničkih susreta do završetka u nedjelju, 24. rujna, u poslijepodnevnim satima.

Voditeljica seminara, dr. sc. Sanda Smoljo kroz svoja predavanja istaknula je, prikazala i na vrlo jednostavan način, kroz konkretne primjere, približila sestrama važnost afektivnog i nutarnjeg svijeta svakog čovjeka, pojedinca kojim on ulazi u međuljudske odnose. Naglasila je da je ono također pretpostavka za duhovnu izgradnju i rast u Milosti koja ne djeluje bez suradnje same naravi. U tom kontekstu njeno izlaganje na poseban način bilo je usmjereno na specifičnosti redovničkog života i integraciju afektivnog svijeta i emocija osobe s izabranim pozivom. Afektivno zrela osoba, istaknula je dr. Sanda, ne zaustavlja se i ne djeluje prema prvotnoj emocionalnoj procjeni percipiranog događaja i ne zadovoljava svoje potrebe prema načelu „sada i ovdje“ već razumskom procjenom daje se voditi od ideala i vrijednosti dobra u samome sebi te djeluje u skladu s pozivom. Rezultat takve evaluacije i djelovanja su mir i unutarnja sloboda. Također, ukazala je na zajedništvo kao najveću potrebu našeg vremena, ali i upozorila na duh individualizma koji je glavni neprijatelj svake zajednice. Govorila je o tome kako zajednica pomaže rast pojedinca, ali ga ne uzrokuje ističući da rast u zajednici ovisi od sposobnosti osobe za rast i njene otvorenosti Božjoj milosti. Na samom kraju dr. Sanda dala je i konkretan prikaz puta prema afektivnoj zrelosti kroz 4 koraka: biti svjestan sebe, prihvatiti sebe, razmišljati o vlastitim emocijama, odlučiti i djelovati.

Osim što su slušale izlaganja dr. Sande, sestre su aktivno sudjelovale u osobnoj refleksiji, u zajedničkoj diskusiji na temu, a bilo je prigode i za individualni razgovor s voditeljicom seminara. Cjelokupni program i raspored seminara kroz ova dva dana bio je uklopljen u dnevni red zajedničke molitve Časoslova i slavlja sv. Mise. Sve se odvijalo u vedrom i radosnom ozračju kako međusobnog druženja i igre, tako i učenja novog, u preispitivanju sebe, upoznavanju svojih emocija i odnosa s drugima.

Zahvalna srca sestre su izrazile svoje zadovoljstvo zbog seminara i poželjele još ovakvih susreta. Neka Gospodin učvrsti naše zajedništvo i svima nam udijeli svoj blagoslov na putu osobnog i zajedničkog rasta i sazrijevanja u pozivu.

s. M. M. 

  Vijesti - Sve