Susret sestara katehistica i vanjskih suradnika animatora PMI

Susret sestara katehistica i vanjskih suradnika animatora PMI

Subota, 16. 2. 2013.

U subotu 16. veljače, 2013 g. u Kući Navještenja, Služavki Malog Isusa na Gromiljaku održan je susret u trajanju od 10 do 15 sati. Susret je organizirala s. Ružica Ivić, Pročelnica DPMI  uz suradnju svoga Povjerenstva za PMI na temu  "Animator u Godini vjere". Na susretu su bile prisutne sestre katehistice  i vanjski suradnici animatori PMI. 


  • Župa Prozor –  s. Anđelina Perić i dva animatora.
  • Župa Voćin – RH,  S. Pavka Dujmović, s. Vera Bilješko i dvije animatorice.
  • Župa Maglaj – s. Marija Filipović i dvije animatorice.
  • Župa Neum – s. Tereza Dokić i jedna animatorica.
  • Župa Gromiljak – s. Ružica Ivić, s. Marinela Zeko i osam animatora.
  • Vitez – s. Danica Bilić i jedna animatorica.
  • Sarajevo – s. Lucija Blažević i jedna animatorica.
  • Doboj  –  s. Anita Rajić.

 Susret je započeo pjesmom i meditacijom Priča jedne svijeće koju su meditativno uz glazbu pročitali animatori iz župe Gromiljak. S. Ružica pročelnica  Društvo Prijatelja Maloga Isusa pozdravila je sve  sestre i animatore , te predstavila rad i program dana. Prisutnima je prenijela isprike  provincijalke s. Admirate Lučić koja nije mogla biti na susretu, a u svoje ime poslala je s. Ljilju Marinčić  provincijalnu tajnicu. Nakon toga pozdravila je dvoje djelatnika iz Nadbiskupijskog centra za mlade Ivan Pavo II koji su vodili dopodnevni program. Također je rekla da je sa nama trebao biti ravnatelj  Nadbiskupijskog centra za mlade Vel. Dr. Šimo Maršić, jer je  morao biti prisutan na prijemu  novog Nuncija u Sarajevu.

 Djelatnici iz Nadbiskupijskog ureda za mlade Lucija Vukoja i Zvonko Zlović, zamoli su prisutne da se  kratko predstave. Oni su vrlo vješto, uvjerljivo i na jedan topao način kroz prezentaciju predstavili osobu animatora. Animator se uvijek u duhu Evanđelja stavlja drugima na službu. On je pokretač zajednice. Zatim su dalje naglasili temeljni poziv animatora. Trebaš osjetiti poziv poput apostola, trajno si pozvan. Poziv se nikom ne nameće, on se živi. Svi smo pozvani biti animatori.  Od svakog animatora traži se ljudska zrelost. Potreban je timski rad. Animator uvijek ima potrebu da učini nešto za drugoga.
 
Zvonko je također naglasio kakav ne bi trebao biti animator.
 
Lucija je predstavila projekt „mladi za mlade".  Tu je posebno iznijela svoja iskustvo i aktivnost  župnoj zajednici. Naglasila je kako je dobro da se mladi osjećaju da je župna dvorana drugi njihov dom.
Za moto ovog susreta „animator u godine vjere" pogledali smo video zapis Hrvatsko nadzemlje. Gdje su mladi na vrlo zanimljiv i domišljat način prikazali u likovima sv. Duje i sv. Kvirima katolike današnjeg vremena. Katolike koji su možda iz vana a ne iznutra.
 
Iza filma svi sudionici uradili su jedan upitnik „traži se katolik". 
 
Na osnovu ovog upitnika i video zapisa razvila se plodna i duga diskusija. Kod sudionika se nametnulo pitanje kako živjeti vjeru u svakodnevnici? Iz diskusije jasno se može zaključiti da je obitelj jezgra vjerskog odgoja i da je ona polazna točka za sve.
 
Nakon ovih zaključaka dobili smo da popunimo svoju osobnu skalu vjere, te na kraju susreta zaključili da je svatko od nas odgovoran za rast u vjeri.
 
Dopodnevni rad završili smo sa Svetom misom u kućnoj kapelici, koju je imao župni vikar iz Kiseljaka fra. Zoran Jaković. 
 
Nakon ručka kojeg su pripremile naše vrijedne sestre, nastavljen je drugi radni dio. Animatori iz Gromiljaka za sve prisutne otplesali su par plesova.
 
S. Ružica Ivić sudionicima je podijelila nastavak dnevnog reda, radi lakšeg praćenje i dogovaranja.
 
Na samom početku se osvrnula na rad DPMI kroz prošlu 2012 g. kako se puno toga lijepoga događalo i zahvalila sestrama na suradnji i požrtvovnoj ljubavi. Posebno je  naglasila i na srce stavila da se Statut Društva Prijatelja Malog Isusa proučava te da svatko od prisutnih napiše svoju primjedbu ili prijedlog za pojedini članak u Statutu do 1. svibnja, 2013 g. 
 
Kao pripravu za susret potrebno je organizirati duhovnu obnovu na temu „Vjera je dragocjeno blago, što je ujedno i okvirna tema susreta PMI u Travničkom sjemeništu Petar Barbarić, 27. travnja, 2013 g. Svetu Misu će predslaviti Uzoriti Vinko kardinal Puljić, Nadbiskup Vrhbosanski.
 
U zajedničkom razgovoru donijeli smo konkretne prijedloge i zadatke vezane za ovogodišnji susret. Evo nekih:
 
Za vrijeme mise svirat će sjemeništarci. Molitvu vjernika napisat će s. Ružica i dostavit će svima, a meditativnu molitvu prema izrekama sluge Božjeg  J. Stadlera napisat će s. Marinela i dostaviti svima. Prikazne dar izabire svaka župa, zajednički dar je Utemeljiteljeva slika. Akcija PMI je za jednu siromašnu obitelj koja ima šestero djece i  čija djeca pohađaju KŠC „Petar Barbarić" i ne mogu si priuštiti osnovne potrebe za školu. Za prepoznatljivost PMI dugo smo se dogovarali bilo je raznih prijedloga većina je da budu majice plave boje sa logom godine vjere, ili samo PMI sa datumom?. Na susretu bit će predstavljena kratka povijest travničkog sjemeništa i  sluge Božjega Petara Barbarića. Također je dogovoreno da bi bilo dobro da u godini vjere bude i svjedočanstvo obraćenja kojeg bi imali bračni par Patrik i Nensi, što je prihvaćeno od svih sudionika. Za poslijepodnevni susret u dvorani sjemeništa, sudionici programa  prijavili su  točku s kojom se žele predstaviti. Na ovom susretu predviđen je i kviz o Sluzi Božjem Stadleru.
 
Sa upaljenom svijećom i stiskom ruku ovaj lijepi dan završili smo moleći Apostolsko vjerovanje.
s. Marinela Zeko
Gromiljak
  Vijesti - Sve