Svečana proslava 125. obljetnice Družbe sestara Služavki maloga Isusa u Sarajevu

Svečana proslava 125. obljetnice Družbe sestara Služavki maloga Isusa u Sarajevu

Nedelja, 25. 10. 2015.

Radosna i zahvalna srca okupile smo se 25. listopada 2015. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu kako bismo izrekle hvalu Bogu za 125-godišnji život Družbe sestara Služavki Maloga Isusa. Tu, u Stadlerovoj katedrali i pod njegovim okriljem, u slavlju je pod vodstvom provincijske glavarice s. M. Katarine Penić-Sirak sudjelovalo dvadeset sestara zagrebačke Provincije Presvetog Srca Isusova i Marijina u zajedništvu sestara iz drugih Provincija Družbe.


Proslava je započela svečanom svetom misom u sarajevskoj katedrali koju je predvodio preuzvišeni Vinko kard. Puljić, vrhbosanski nadbiskup u zajedništvu s mons. Matom Uzinićem te brojnim svećenicima. Sestrama su se u slavlju pridružili i njihovi vanjski suradnici Prijatelji Maloga Isusa, dobročinitelji te brojni vjernici. Kardinal Puljić je u svojoj homiliji zahvalio sestrama za njihovo služenje u Crkvi kroz proteklih 125 godina, zatim ih ohrabrio da i dalje nastave svoje djelo kao što je to činio njihov Otac Utemeljitelj sl. Božji Josip Stadler, jer i u ovo sadašnje vrijeme ima i te kako mjesta za služenje siromasima. Posebno je naglasio da sve što čine, neka čine iz ljubavi jer „najbolja optika je ljubav“. Sestre su nakon svete Pričesti obnovile svoje zavjete, zahvalile Bogu pjevajući Tebe Boga hvalimo, a potom se kardinal i sva asistencija uputila na grob sl. Božjega Josipa Stadlera, te su svi zajedno izmolili molitvu za proglašenje blaženim sluge Božjega nakon koje je katedralu ispunio glas sestara pjevanjem himne Družbe.

U popodnevnim satima održana je u Katoličkom školskom centru akademija na kojoj je predstavljena nova knjiga o Ocu Utemeljitelju dr. Agneze Szabo pod naslovom „Josip Stadler prvi vrhbosanski nadbiskup i Utemeljitelj Družbe sestara Služavki Maloga Isusa“. O knjizi su govorili postulator kauze za proglašenje blaženim Sluge Božjega don Pavo Jurišić, zamjenica vrhovne glavarice s. M. Vesna Mateljan te autorica knjige dr. Agneza Szabo. Sve su pjesmom popratile sestre, a sudjelovali su i Prijatelji Malog Isusa te djeca dječjeg doma „Egipat“.

Poseban pozdrav svim uzvanicima i čestitku svim sestrama, sestrama novakinjama i pripravnicama uputila je časna majka s. M. Radoslava Radek, kao i provincijska glavarica sarajevske Provincije s. M. Admirata Lučić, koja je bila domaćin slavlja.

Nosimo lijepe uspomene na ovaj dan, srca puna radosti, topline i ohrabrenja za nastavak našega služenja. No prije svega, pune smo zahvalnosti Gospodinu što nas je pozvao baš u ovu Družbu sestara Služavki Maloga Isusa, zahvalne smo na daru Oca Utemeljitelja, zahvalne smo na svakoj milosti kojom nas je obogatio, kojom nas je hrabrio i jačao u teškim vremenima za Družbu, u vremenima rata, progona, siromaštva, bijede. Zahvalne smo što nas i dalje obnavlja po novim zvanjima i svima nam daje ustrajnosti i odvažnosti koračati za njim kako u teškim trenucima tako i u trenucima mira i radosti. Zahvalne smo mu što nas ljubi. Molimo ga da i dalje bude uz nas, da nas vodi i pomogne nam ustrajati i vršiti povjereno nam djelo služenja gledajući u svakome lik malenog Isusa u jaslama, te po uzoru na Oca Utemeljitelja u svemu dopustiti da se vrši Njegova volja i proslavlja Njegovo sveto Ime.

Živio Mali Isus, uvijek u našim srcima!

  Vijesti - Sve