Svečana proslava sv. Dujma , zaštitnika grada Splita

Svečana proslava sv. Dujma , zaštitnika grada Splita

Srijeda, 10. 5. 2017.

Tradicionalnom veličanstvenom procesijom i euharistijskim slavljem u nedjelju 7. svibnja na splitskoj rivi proslavljena je svetkovina sv. Dujma, zaštitnika grada i nadbiskupije. Predslavitelj Misnog slavlja bio je mons. Josef Becker, nadbiskup iz Padeborna u Njemačkoj u zajedništvu sa domaćinom mons. Marinom Barišićem i više hrvatskih biskupa i svećenika.


U pozdravnoj riječi pozdravljajući sve nazočne kako već protokol prepostavlja mons. Barišić naglasio je: „ Slavimo sv. Dujma u godini očeva te upravo u sv. Dujmu prepoznajemo hrabrog pastira i duhovnog oca…te uzora jasnog svjedoka istine u mentalitetu relativizma.

Nadbiskup Beker u svojoj propoijedi potaknuo je mnoga promišljanja o svjedočanstvu vjere i mučeništva sv. Dujma. Između dubokih misli koje je aktualizirao na više razina upozorio je i  ovo: „ upravo u vremenu kada kršćanstvo u mnogim dijelovima Europe gubi na svojoj snazi, od velikog je značenja da se međusobno jačamo u vjeri i u vjernosti Crkvi. Potrebno je hrabrosti za ispovijedanjem vjere.“

U svečanoj procesiji sa Dujmovim moćima sudjelovali sve skupine ljudi iz crkve i društva po već stalnoj tradiciji sa svojim obilježjima , odnosno zastavama i uniformama. Pobožnosti i ljepoti ne samo ovoj izvanjskoj , doprinio je dr. don Ante Mateljan svojim nadahnutim tekstovima i mješoviti zbor pod ravnanjem  mo. Šime Marovića.

 Nazočni su bili i prepoznatljivi sa svojom lijepom zastavom Malog Isusa, članovi Društva PMI-a splitske provincije. Sudionici su bili iz splitskih župa: Gospe od Pojišana, sv. Križa, sv. Ante, sv. Obitelji te Dugopolja i Žrnovnice. Molitvu vjernika čitali su PMI-a iz župe Gospe od Pojišana, Zrinka i Ivo Ančić. Među redarima , jasno i vjernim pukom Božjim, mješovitim pjevačkim zborom,  ali i predstavnicima vojske i policije, bilo je članova PMI-a. Svi smo sudionici zajedništva naroda Božjeg ali  PMI-a rado su se  prepoznavali i pozdravljali. To iskustvo radosnih susreta doživjeli su također u Vukovaru iz više župa i svih triju provincija. Ima jedna nit koja nas veže: Kristovi i Stadlerovi !

Završiti ću jednom misli splitskog nadbiskupa čestitajući svima SUDAMJU ; „ Izgrađujmo  obitelj doma, zajednice i domovine kako bismo bili blagoslov jedni drugima.“

s. Dolores Brkić

  Vijesti - Sve