Svečano proslavljena 125. obljetnica utemeljenja Družbe sestara Služavki Maloga Isusa

Svečano proslavljena 125. obljetnica utemeljenja Družbe sestara Služavki Maloga Isusa

Utorak, 27. 10. 2015.

{image:27:medium}

U nedjelju 25. listopada 2015. u sarajevskoj katedrali Srca Isusova svečano je proslavljena 125. obljetnica utemeljenja Družbe sestra Služavki Maloga Isusa (SMI). 


Zahvalno euharistijsko slavlje s početkom u 10.30 sati predslavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u koncelebraciji mons. Josepha Puthenpurayil Antony, tajnika Apostolske nuncijature u Bosni i Hercegovini, mons. Mate Uzinuća dubrovačkog biskupa i predsjedniku vijeća za Posvećeni život i Društva apostolskog života koje djeluje pri HBK, mons. Egidija Živkovića biskupa Biskupije Željezno, i uz veliki broj svećenika.

Na svečanost slavlja Jubileja Družbe došao je veliki broj sestara Služavki Maloga Isusa predvođene vrhovnom glavaricom - s. M. Radoslavom Radek i provincijskim glavaricama - s. Admiratom Lučić iz Sarajeva, s. Anemarie Radan iz Splita i s. Katarinom Penić-Sirak iz Zagreba.

Slavlju Jubileja su se pridružili i vanjski suradnici Družbe članovi Društva Prijatelja Maloga Isusa okupljeni od sjevera do juga lijepe naše domovine Hrvatske i drage nam Bosne i Hercegovine.

Sarajevska katedrala bila je ispunjena do zadnjega mjesta dušama vjernika koji su došli na euharistijsko slavlje zajedno sa sestrama zahvaliti Bogu za 125. godina života i služenja u Crkvi.

Euharistijsko slavlje uzveličao je svojim složnim glasom zbor iz župe sv. Ivana Krstitelja Lug-Brankovići kod Žepča, predvođen sestrom Marinelom Zeko a zboru se pridružio i veliki broj sestara iz Družbe.

Posebna radost koja je ispunjala srce svake sestre Služavke Maloga Isusa bila je ta, što je ova svečanost Jubileja slavljena u Katedrali Presvetoga Srca Isusova gdje počiva u miru Božjem sluga Božji Josip Stadler, prvi vrhbosanski nadbiskup i utemeljitelj Družbe. Mjesto njegovog počivališta ukrasile su sa 125 crvenih ruža koje su imale simbolično značenje Jubileja Družbe. Uz vijenac ruža koji je zagrlio grob nadbiskupa Stadlera govorila je i zapaljena svijeća koja je ukrašena znakom Jubileja. I ona je govorila o ljubavi sestara prema Utemeljitelju njihove Družbe. Kao spomen dar ocu Utemeljitelju za Jubilej Družbe dala ju je izraditi Vrhovna glavarica - s. Radoslava Radek.

Dok su u svečanoj procesiji ulazili svećenici s biskupima i predslaviteljem sv. Mise kardinalom Vinkom, katedralom je odjeknuo gromki glas ulazne pjesme „Svi kliknimo Kristu, svi kliknimo sada, nek živi, nek vlada, nek vlada Krist Bog.“

Na početku sv. Mise riječi pozdrava, dobrodošlice i čestitke sestrama Služavkama Maloga Isusa uputio je rektor katedrale prečasni Ante Meštrović.

Misna čitanja i molitve vjernika čitale su pripravnice, sestre novakinje i sestre SMI.

Nakon navještenog evanđelja Kardinal je u svojoj homiliji uputio čestitku sestrama i zahvalio Bogu što je darovao Crkvi Družbu koja ima za Utemeljitelja časnog slugu Božjega Josipa Stadlera. Pozvao je sestre da sa zahvalnošću gledaju u svetu prošlost koju im je ostavio Utemeljitelj. Da s velikom ljubavlju žive sadašnjost u kojoj su pozvane biti slika svoga Utemeljitelja i s nadom prigrle budućnost kao što je to činio u svakom momentu svoga ovozemaljskog života sluga Božji Stadler.

Na euharistijsko slavlje sestre su prinijele darove (svijeću, medaljicu Maloga Isusa, Konstitucije Družbe, cvijeće, knjigu posvećenu nadbiskupu Josipu Stadleru, Bibliju, Katekizam Katoličke Crkve i hostije, vino i vodu) koji su bili popraćeni zahvalom za karizmatsko djelovanje u Crkvi.

Nakon popričesne molitve i molitve za vrhbosansku sinodu, sestre su predvođene vrhovnom glavaricom Družbe - s. Radoslavom obnovile pred Bogom svoje redovničke zavjete. Potom je uslijedila riječ zahvale vrhovne glavarice. Sestra Radoslava zahvalila je Trojedinom Bogu za sve milosti i dobročinstva koje je Družba primila kroz 125 godina svoga postojanja i što se slavlje ove obljetnice slavi u kolijevci Družbe. Kazala je da upravo na korijenima Družbe, gdje su duboko utisnute stope oca Utemeljitelja i pokojnih sestara „osjećaju i nakon 125. godina njihov snažni duh služenja Gospodinu, njihovu snažnu privlačnost koja ih uvijek iznova nadahnjuje za blagoslovljeno danas i sutra.“

Potakla je sestre da se i dalje nadahnjuju na Božjem djelu koje je započelo u nadbiskupskoj ubožnici u Mjedenici, u „Betlehemu“ i „Egiptu“. Ta nadahnuća u služenju na samim izvorima Družbe bit će zalog novih duhovnih zvanja u njihovoj Družbi, zvanja koja će u ovim vremenima nastaviti služiti Malome Isusu u njegovoj najmanjoj braći.

Zahvalila je Uzoritom Vinku kardinalu Puljiću, za molitve i očinske riječi koje je uputio sestrama na ovom svetom misnom slavlju. Zahvalila je također što podupire i brižno prati proces beatifikacije sluge Božjega nadbiskupa Stadlera.

I na kraju zahvalila je svima nazočnima što su zajedno sa sestrama Služavkama Maloga Isusa prinijeli Gospodinu na njegov oltar svoje zahvalne molitve za neizmjerna dobročinstva kojima je kroz 125. godina obasipao svaku članicu Družbe i čudesno ju vodio svojim putem služenja u Crkvi i svijetu.

Potom je ceremonijar mons. Tomo Knežević pročitao čestitku koju je državni tajnik kardinal Petar Parolin uputio vrhovnoj glavarici s. M. Radoslavi Radek, prenoseći da se “Sveti Otac papa Franjo duhovno pridružuje proslavi ovog velikog događaja.“

Nakon pročitane čestitke Kardinal je pozvao sestre i sve prisutne da pjesmom „Tebe Boga hvalimo“ zahvale za sve dobro koje je Bog po služenju sestara kroz 125. godina učinio u Crkvi. Nakon zahvale Bogu u procesiji se uputilo na grob sluge Božjega Josipa Stadlera pjevajući pjesmu zaštitniku Družbe „Zdravo sveti Rafaele“. Kod samog groba Kardinal je uz nazočnost biskupa, svećenika, sestara i brojnih vjernika predmolio molitvu za proglašenje blaženim sluge Božjega i utemeljitelja Družbe. Potom je Kardinal svima nazočnima podijelio svečani blagoslov. Katedralom Presvetoga Srca Isusova koja je bila ispunjena posebnim slavljeničkim duhom razlijegala se himna Družbe “Služavke smo“ koju su iz sveg srca pjevale sestre Služavke Maloga Isusa.

Dok se pjevala Himana sestre su prilazile grobu, i svaka je na svoj način željela iskazati zahvalnost što ima nadbiskupa Stadlera za svoga duhovnoga oca.

Ovo jubilarno slavlje 125. obljetnice Družbe, sestre su zabilježile i jubilarnom fotografijom pred vrhbosanskom prvostolnicom.

Obiteljsko slavlje nastavljeno je u Katoličkom školskom centru sv. Josip na Banjskom brijegu.

U radosti koju su svi uzvanici podijelili kod obiteljskog stola slavlje se nastavilo u 14.30 na svečanoj akademiji koju su pripremile sestre za slavlje 125. obljetnice Družbe. Uz nastupe sestara iz sve tri Provincije djece i Prijatelja Maloga Isusa, promovirana je nova knjiga koju je za 125. obljetnicu Družbe i u Godini posvećenog života napisala dr. sc. Agneza Szabo.

Uz glazbene točke sestrama su se pridružili i mnogi čestitari. U znak zahvalnosti za podijeljenu radost i zajedništvo sestre su obdarile sve goste tek promoviranom knjigom “Josip Stadler prvi vrhbosanski nadbiskup i utemeljitelj Družbe sestara Služavki Maloga Isusa” koju su njezini predstavljači preporučili kao dobro i korisno štivo svima koji žele još više upoznati duhovnog velikana hrvatskog naroda i oca siromaha dr. Josipa Stadlera. (s.am.)

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve