Svečanost otkrivanja i blagoslov spomenika sv. Ivanu Pavlu II. u Sarajevu

Svečanost otkrivanja i blagoslov spomenika sv. Ivanu Pavlu II. u Sarajevu

Srijeda, 30. 4. 2014.

U srijedu, 30. travnja 2014. na trgu ispred katedrale Srca Isusova u Sarajevu upriličena je svečanost otkrivanja i blagoslova spomenika svetom Ivanu Pavlu II., koja je započela procesijom biskupa, svećenika i svih vjernika koji su sudjelovali na Misnom slavlju u znak zahvalnosti sv. Ivanu Pavlu II., a na završetku XX. Sabora svećenika Vrhbosanske nadbiskupije. Na svečanosti su bili nazočni nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i svi biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u zajedništvu s apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigijem Pezzutom, predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije mons. dr. Želimirom Puljićem, skopskim biskupom i apostolskim egzarhom u Makedoniji mons. Kirom Stojanovim te oko 200 svećenika, brojnih redovnika i redovnica kao i društveno-političkih, diplomatskih, kulturnih i drugih predstavnika te brojnih građana koji su ispunili trg Fra Grge Martića.


U ime Vrhbosanske nadbiskupije i Hrvatskog kulturnog društva Napredak, inicijatora postavljanja spomenika i nositelja projekta, sve okupljene, kao i televizijske gledatelje i radijske slušatelje, na početku je pozdravio voditelj programa Vanja Gavran koji je podsjetio da je svečanost upriličena na istom mjestu na kojem je papa Ivan Pavao II. 12. travnja 1997. godine pozdravljao i blagoslovio okupljeno mnoštvo.

U ime državnih institucija nazočnima su se obratili predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodin Bakir Izetbegović i predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine gospodin Vjekoslav Bevanda.

U svom obraćanju g. Izetbegović izrazio je zadovoljstvo što može biti prisutan na svečanosti u znak sjećanja na papu Ivana Pavla II., „velikog čovjeka, jednog od najznačajnijih humanista i lidera prošlog stoljeća“. Izrazio je uvjerenje da ga građani Bosne i Hercegovine pamte samo po dobru, naročito po onome što je za njih činio u najtežim trenutcima stradanja tokom rata od 1992. do 1995. godine. Kazao je da je svojim univerzalnim humanističkim stavom papa Ivan Pavao II. ostavio snažan upečatljiv trag i pouku koja je „trajno aktualna i motivirajuća“, te je ustvrdio da je na njegove poruke potrebno stalno podsjećati kako bi „lakše gradili uistinu slobodno i demokratsko društvo prihvatljivo i komotno za sve narode i građane koji žive u BiH“. Najavio je da će se u Sarajevu 28. lipnja tekuće godine, prigodom obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata, ponoviti riječi ovog Pape koje je izrekao pri završetku svog pohoda Sarajevu 1997. godine: „Nikada više rata“. Ustvrdio je da BiH ima samo jedan put u budućnost – put unutarnjih i vanjskih europskih integracija. „To je realna platforma na kojoj se svi možemo naći. Moramo biti svjesni da što prije izazove na tom putu savladamo to će i svima u ovoj zemlji biti bolje. Poruke mudrosti pape Ivana Pavla II. kojih se danas prisjećamo na toj sudbinskoj stazi mogu nam biti vrijedna vodilja“, kazao je g. Izetbegović.

Predsjedatelj Bevanda je ustvrdio da je Ivan Pavao II. „bio tu s nama i uz nas“ kada je u BiH bilo najteže te je kazao da „najmanje što smo mogli i što možemo je da mu na ovaj način zahvalimo i da se prisjetimo onih koji su bili s nama“. Ujedno je zahvalio je i čestitao svima koji su tome pridonijeli, kao i Svetoj Stolici za sve dosad učinjeno za BiH. Podsjetio je na jedan dio onoga što je papa Ivan Pavao II. izrekao prigodom svoga posjeta u travnju 1997. godine kada je kazao da „ljudi ovoga područja žele izgrađivati društvo mira čiji članovi priznaju Boga kao gospodara i Oca sviju“.

Potom je u ime HKD Napredak i u svoje ime okupljene pozdravio predsjednik Napretka mons. dr. Franjo Topić koji je, između ostaloga, podsjetio na osnovne podatke iz života pape Wojtyle. Izrazio je nadu da će Ivan Pavao Veliki biti zagovornik da se njegove ideje: ljubavi prema svakom čovjeku, ekumenizma i dijaloga, praštanja i sporazumijevanja sve više ostvaruju u „ovoj kompliciranoj ali lijepoj zemlji“. Obraćajući se predstavnicima vlasti, podsjetio je da ovaj Papa prigodom pohoda Banjoj Luci poručio da budućnost BiH ovisi o njenim žiteljima. „Ovisi od svih i svakoga od nas ali prije svega od onih koji imaju vlast i koji odlučuju o funkcioniranju ove zemlje“, kazao je mons. Topić. Također je izrazio mišljenje da zajedništvo iskazano prisustvovanjem ovoj svečanosti ima „ogromno značenje ne samo za katolike nego i za sve stanovnike Bosne i Hercegovine“.

Nakon toga je na video-ekranu uslijedio insert iz Papinog oproštajnog govora iz sarajevske zračne luke 1997. godine.

Nuncij Pezzuto je u svom obraćanju kazao da se Sveta Stolica vrlo rado pridružuje gestu dubokog poštovanja prema sv. Ivanu Pavlu II. koji je, kako je rekao, Vrhbosanska nadbiskupija ostvarila podizanjem spomenika neposredno nakon njegove kanonizacije. „Ovim kipom, Sveti Papa će moći nastaviti Svoju misiju, ne samo kao Učitelj vjere, nego kao i Učitelj života“, kazao je nuncij Pezzuto izrazivši želju Svete Stolice da će se spomenik svim prolaznicima biti poticaj da se otvore i inspiriraju u osobnom i zajedničkom životu kroz poruku mira, solidarnosti, bratstva i tolerancije, tj. vrijednosti koje su, kako je kazao, bile ključne točke mjesta i plodnog pontifikata sv. Ivana Pavla II.

Autor spomenika akademik Hrvoje Urumović zahvalio se predstavnicima Napretka i Vrhbosanske nadbiskupije, a osobito kardinalu Puljiću te izrazio nadu će njegovo djelo u srcima svih Sarajlija i svih posjetitelja, pri pogledu na spomenik buditi „samo lijepa sjećanja i uspomene na posjet ovog velikog čovjeka i sada svetca“.

Kardinal Puljić je na poseban način zahvalio svim dobročiniteljima i svima koji su sudjelovali svojim prilozima. Zahvalnost je izrazio i organizatorima susreta, od Odbora i suradnika iz Napretka, a na poseban način govornicima i svima koji su ovom prigodom uputili lijepe riječi. Također je zahvalio i medijima koji su, kako je istaknuo, pokazali spremnost da stvore pozitivno ozračje. Riječi zahvale uputio je i vjerskim predstavnicima što su podržali ovu inicijativu, počevši od Međureligijskog vijeća, a posebno reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu ef. Kavazoviću, jer mu je dan ranije osobno došao čestitati i izraziti podršku. Zahvalio je potom i građanima grada Sarajeva i čestitao im ovaj dan i ovaj događaj.

Nakon toga je uslijedila središnja ceremonija otkrivanja i blagoslova. Spomenik su otkrili kardinal Puljić i mons. Topić te predstavnici Napretkovih stipendista Kristina Knežević i Vedran Koturić kao i predstavnici Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ Ivana Klačar i Jerko Grubišić. Za vrijeme otkrivanja spomenika Puhački orkestra Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Seljačka sloga iz Trebižata kod Čapljine svirao je skladbu „Krist na žalu“ koju je skladao upravo Ivan Pavao II. U ožujku 2009. godine objavljen je međunarodni natječaj za idejno rješenje spomenika. Prijavilo se 20 autora iz nekoliko zemalja. Žiri je jednoglasno odabrao najbolji rad, idejno rješenje mladog akademskog kipara Hrvoja Urumovića, rođenog u Sarajevu 1976. godine, a nastanjenog u Zagrebu. Urumovićev kip prikazuje uspravnu figuru Pape u meditativnoj molitvi. Spomenik je visine 2,92 metra, izrađen je od siluminija i izliven je u ljevaonici Likovne akademije u Zagrebu. (kta)

  Vijesti - Sve