Sveti Otac ljubiteljima nogometa uputio video-poruku

Sveti Otac ljubiteljima nogometa uputio video-poruku

Četvrtak, 12. 6. 2014.

Nogometne utakmice treba uzeti za ono što jesu: igra; no, istodobno to je i prigoda za dijalog, za razumijevanje; za međusobno i obostrano ljudsko obogaćivanje – smatra Sveti Otac koji se danas, na početku Svjetskoga nogometnog kupa u Brazilu, video-porukom obratio svim ljubiteljima nogometa.


Papa je izrazio radost te je pozdravio organizatore i sudionike; sve igrače i navijače, kao i sve gledatelje koji, bilo na stadionu ili pred televizorom; uz radio ili preko Interneta, sudjeluju u ovom događaju koji prelazi granice jezikâ, kulturâ i nacijâ. Izrazio je također nadu da osim športske atrakcije, ovaj kup može postati i danom solidarnosti među narodima. To pak pretpostavlja – nastavio je – da se nogometne utakmice shvate za ono što stvarno jesu: igra, ali istodobno je to i prigoda za dijalog, za razumijevanje; za međusobno i obostrano ljudsko obogaćivanje. Šport nije samo način zabave, nego nadasve, kazao bih – sredstvo komunikacije vrjednota koje promiču dobro ljudske osobe i pomažu izgradnji mira, te boljeg i mirnijega ljudskoga društva. Pomislimo na odanost, ustrajnost, prijateljstvo, pravednu raspodjelu, solidarnost. Nogomet u biti pruža mnoge vrijednosti i stavove koji se pokazuju važnima ne samo u nogometu, nego također i u svim vidicima života – ili konkretnije – u izgradnji mira. Šport je škola mira; uči nas izgrađivati ga. U tom smislu želim naglasiti tri praktične športske stvari; tri temeljna načina koji miru pogoduju: potreba treninga, Fair Play i uzajamno poštovanje među suparnicima – rekao je Papa.

Šport nas u prvom redu uči da je za pobjedu potrebna vježba, trening. U športskoj praksi možemo vidjeti i jednu pouku za naš život. U životu je potrebno boriti se, trenirati, truditi se, kako bi se postigli važni rezultati. Športski duh nas podsjeća na žrtve koje su potrebne za izgrađivanje i poboljšanje karaktera neke osobe. Ako je intenzivno i stalno vježbanje potrebno za poboljšanje jedne osobe, još više će zauzetosti i truda trebati za poboljšanje susreta i za mir među pojedincima i narodima. Potrebno je mnogo nastojanja i vježbe.

Papa Franjo smatra da nogomet može i treba biti škola za oblikovanje kulture susreta; koja promiče i unosi sklad i mir među narode. Papa je također potaknuo da vidimo što je nogometni Fair Play i čemu nas može poučiti. Za igranje u momčadi – kazao je – potrebno je prije svega misliti na dobro momčadi, a ne na sebe i na svoje vlastito dobro. Za pobjedu je potrebno nadvladati individualizam, egoizam, sve oblike rasizma, nesnošljivosti i instrumentalizacije druge ljudske osobe – kaže papa.

Dakle, biti individualistima odn. sebičnjacima u nogometu, predstavlja zaprjeku zajedničkom uspjehu momčadi; no, ako smo – ignorirajući osobe koje nas okružuju – individualisti ili sebičnjaci u životu, to onda stvara predrasude o čitavom društvu.

Kao treća pouka koju iz športa možemo izvući u svrhu postizanja mira je obvezno i obostrano poštivanje suparnika – smatra papa Franjo. – Tajna pobjede u sportu, ali i u životu, nalazi se u tomu da, kao pojedini članovi iste momčadi, znamo poštivati jedni druge; te jednako tako i suparničku momčad i koji joj pripadaju; jer nitko ne pobjeđuje sam; ni u sportu, a niti u životu! Neka se nitko ne izolira, niti se osjeti isključen – potaknuo je Sveti Otac! Ako je istina to da po svršetku svjetskoga kupa, samo jedna nacionalna momčad može uzdići pobjednički pehar – usvajanjem ovih sportskih pouka – pobjednici ćemo biti svi, osnažujući tako svoju međusobnu povezanost. Sveti je Otac na koncu poželio da se Svjetski kup odvija u vedrom i mirnom raspoloženju; i uvijek u međusobnom poštovanju, solidarnosti i bratstvu među svim ljudima koji se priznaju članovima jedne jedine svjetske obitelji. (Radio Vatikan)

  Vijesti - Sve