Sveti Uskrs

Sveti Uskrs

Subota, 4. 4. 2015.

„Pastor Dobri cijenom krvi
Stado svoje odsvud skuplja.
Kraljevstvo je odsad Božje
zemlja, nebo, svemir cijeli.“

Drage sestre! Svjedoci smo snažnih životodajnih poruka svetoga oca Franje u Godini posvećena života koje primamo u jubilarnom oduševljenju naše 125. obljetnice. Vidim papu naših dana s križem na kojemu je oslikan Isus – dobri pastir. On će nas s tim pastirskim znakom na srcu uskoro pohoditi. Radost i zahvalnost se šire domovinom kao miomiris proljeća. Otvorila sam časoslov i pogled mi se zaustavi na uskrsnome himnu jutarnje molitve. Divan je! S Crkvom pjevamo u čast Uskrsnome, slaveći čudesni naum našega spasenja u Isusu Kristu, Dobrom Pastiru. Sve smo sjedinjene, okupljene odasvud događajem Uskrsa u čežnji da Ga čujemo, prepoznamo, vidimo, da osjetimo Njegovu zaštitu. I naš Utemeljitelj je među nama. Živi u Duhu. Pisao je 1890. godine svećenicima i vjernicima o sedam Isusovih riječi s križa, te o ljubavi i pobožnosti prema Kristu (Vrhbosna, br. 3. i 4. 1890.). Bio je snažno zahvaćen i ponesen otajstvom Isusova života, te je poticao svećenike i vjernike da Ga časte, upoznaju i da uživaju u sigurnoj zaštiti Spasitelja – Dobroga Pastira. Baš toga proljeća nastajale smo u njegovu plemenitu srcu. Sam će posvjedočiti kako je Družba Božje djelo nastalo iz Isusove ljubavi prema malenima, siromašnima. Te iste godine, samo devet godina od preuzimanja nadbiskupske službe u Bosni, stavljao je žive temelje i našoj Bogosloviji. Duhovni pastir Vrhbosanske crkve imao je tada 47 godina.

Dok nas papa Franjo poziva da se sa zahvalnošću prisjetimo prošlosti i u njoj otkrijemo divno Božje vodstvo i brigu, svim srcem želim da, zajedno s našim ocem Utemeljiteljem, slavimo uskrsloga Spasitelja snažno – kao u godinama zanosnoga žara nastajanja Družbe. Sluga Božji, naš Utemeljitelj je ovako, na Uskrs 5. travnja 1915., napisao majci Kresenciji darivajući joj kipić Djeteta Isusa: „Ujedno Vam šaljem korpicu jaja, da Vas ta jaja sjećaju muke Isusove, i njegova i Vašega uskrsnuća, i blaženoga neba u koje nam svima dao unići premilostivi Mali Isus“. Koristio je svaku priliku otkriti sestrama ljubav svoga života-Dijete Isusa i podsjetiti sestre kako i same uvijek mogu njegovati svijest o Očevom čudesnom naumu spasenja ljudi.

U ovim mislima srcem čestitam sveti Uskrs poštovanoj časnoj majci Radoslavi, dragim sestrama provincijalkama Anemarie i Katarini, svim sestrama, novakinjama i pripravnicama. Prenesite, drage sestre, moje srdačne čestitke i sjedinjenost u molitvi i zanosnoj pjesmi svim članovima Društva PMI i prijateljima Družbe i svima za koje, i s kojima, radimo na pučini života.

U ime sestara Sarajevske provincije, osobito mojih suradnica u upravi i u povjerenstvima – vaša, po Djetetu Isusu,

sestra M. Admirata Lučić


  Vijesti - Sve