Svetkovina Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Zagrebačkoj provinciji

Svetkovina Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Zagrebačkoj provinciji

Petak, 8. 12. 2023.

Svetkovina Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije proslavljena je u svim kućama naše provincije, a osobito svečano u provincijalnoj kući, samostanu Antunovac. Svečano misno slavlje predvodio je vlč. Filip Šešek, nadbiskupijski povjerenik za pastoral mladih. Misi su prisustvovale sve sestre zajednice na čelu s provincijskom glavaricom s. M. Emanuelom Pečnik i kućnom poglavaricom s. M. Marinom Dugalija.

Vlč. Filip je istaknuo da  u Crkvi sve ima svoju strukturu i svoj red. U došašću posebice razmatramo o otajstvu spasenja. U ovoj svetkovini Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije vidimo presjek pregleda otajstva spasenja. Osvrnuo se na čitanja koja svetkovina donosi. Čovjek pada, a Bog govori ne, rekao je osvrnuvši se na prvo čitanje. Oduševljava nas Božja inicijativa koju On ima u cijeloj povijesti, u našim životima. Bog dobro zna kakvima nas je stvorio, kakvima trebamo biti. Svi biblijski likovi imali su u sebi sliku pada, borbe u grijehu. Bog ulazi u život jedne mlade djevojke, iz jednog malog sela Nazareta i čini nešto jedinstveno, s jednim planom za nju i za sve druge: da će ona roditi Sina Božjega. I zato je trebala biti sačuvana od ljage istočnoga grijeha. Toj činjenici ne trebamo se samo diviti, već nam ona treba biti poziv i primjer. Ona je u svojoj slobodi izabrala Boga, izabrala je Božju volju u svakom trenutku svog života. Njezin život je bio prožet križem, ali je bila vjerna učenica. Nama je po otajstvu spasenja darovan novi život. Pozvani smo na savršen život, život bez grijeha. Da znamo savršeno živjeti svoj poziv , svoje poslanje, moramo imati savršeni uzor kako se to odgovara, kako se to izabire. Kako će se moja kockica uklopiti u silni mozaik. Samo smo jedan DA udaljeni od svetosti. Vlč. Filip posebno se spomenuo sluge Božjega Josipa Stadlera koji je na današnji dan preminuo. Vidimo čovjeka koji je bio otvoren za volju Božju. On je jedan od primjera, jedan od nas, istaknuo je naglasivši kako će to saznanje posebno ponijeti u svoj život.

Navečer je upriličeno u svim kućama svečano molitveno-meditativno bdijenje koje je pripremila s. M. Emanuela Pečnik, provincijska glavarica u čast preminuća Oca Utemeljitelja.

s. M. Jasmina Kokotić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve